Wat is jouw nummer 1 Alpaca vraag?
15 april 2014 

Wat is jouw nummer 1 Alpaca vraag?

Vele facetten van de alpacafokkerij zijn interessant en leuk om te doen. Niet alleen het verzorgen van de dieren geeft voldoening, maar ook de contacten met andere (potentiële) fokkers.

Voorlichting geven en het delen van je ervaringen zijn belangrijke aspecten. Onze leermomenten en kennis delen we dan vervolgens weer op dit blog.

We krijgen best veel algemene vragen over het houden van alpaca‘s.
Maar wat is jouw #1 vraag of uitdaging op dit gebied? Waar loop jij tegen aan?

Stel hier je nummer 1 alpaca vraag!

Het maakt niet uit over welk onderwerp je een vraag wilt stellen. Stel die vraag dan als reactie onderaan dit blog bericht.

Klik hier om een vraag te stellen >>>

Hoe meer vragen er gesteld worden des te meer inspiratie hebben wij om te schrijven / antwoorden te geven. Win-win situatie dus. We zullen zoveel mogelijk vragen meteen hier al beantwoorden. Het kan ook zijn dat er onderwerpen zijn die we verder gaan uitdiepen in een apart artikel op dit blog.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Grada Smits
Door

Grada Smits

op 24 Apr 2014

Beste Gert en Margreet, ik wil dit jaar beginnen met het houden van Alpaca's voornamelijk voor het fokken en natuurlijk omdat ik het geweldige beesten vind.Maar wat is wijsheid....met wat begin ik.Een humbra met cria of drachtig...en uit welke bloedlijn moet ik kiezen.Ook is een vraag hoeveel land ik nodig zal hebben als ik wil/kan gaan uitbreiden.Wij zijn er 17 mei en misschien is er dan ook tijd om wat verder te praten over mijn plannen.Groet, Peter en Grada Smits

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 24 Apr 2014

Beste Grada,Heel begrijpelijk als je meer vragen hebt, daar kunnen we de 17e zeker even over discussiëren. Je moet minimaal 2 dieren hebben om te beginnen, beter is 3. Ik zal er niet voor kiezen om een hengst(veulen) en merrie te nemen want het is beter om die in aparte weides te laten lopen. Een veulen dat nog bij moeder loopt moet na ongeveer 6 maanden ook verspeend worden. Dus beter is om met 2 of 3 merries te starten. Je kan ook kiezen voor 2 merries en 1 ruin (gecastreerde hengst). Voor 2 alpaca's heb je 1000 vierkante meter nodig en elke alpaca die erbij komt 500 vierkante meter extra. Bekijk ook eens de frequently asked questions (FAQ) in bovenstaand menubalk, of het Alpaca-Forum.

Frans Voskuil
Door

Frans Voskuil

op 24 Apr 2014

Wie heeft of weet alpaca's met een schofthoogte van ongeveer 80 cm. of kleiner?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 24 Apr 2014

Beste Frans,Zoals je waarschijnlijk wel zult weten behoren alpaca's een schofthoogte te hebben tussen de 80 en 100 cm. Het kan zijn dat er kleinere dieren ontstaan maar dit is niet waarschijnlijk omdat de meeste fokkers liever een iets groter dier willen fokken. Toch zit er veel verschil tussen de alpaca's. Er kunnen alpaca's zijn die iets achterblijven in de groei en misschien net niet de 80 cm halen.

Marleen Deforche
Door

Marleen Deforche

op 25 Apr 2014

Beste Gert en Margreet, Ik ben wel geïnteresseerd om alpaca's te fokken, want we kochten onlangs een boerderijtje met een 5000 à 6000 m2 weide, maar mijn bekommernis is de volgende: waar geraak ik die verkocht want als je kweekt, wordt je weide algauw te klein?! Of kopen jullie de cria's op?bedankt op voorhand, Marleen.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 25 Apr 2014

Beste Marleen,Verkoop kan inderdaad tussen de fokkers onderling. De markt voor nieuwe fokkers is groter. Je moet je dan wel kenbaar maken via internet of shows of alpaca magazines etc. Verkoop gaat uiteraard niet vanzelf zodra er cria's geboren worden. Er is een markt voor hobbydieren, maar ook voor de professionele fokkerij. Heel aannemelijk is dat er een prijsverschil zit tussen deze twee markten. Belangrijk voor jezelf is om te weten met wat voor soort alpaca's (kwalitatief gezien) je wilt beginnen. We kunnen je uiteraard daarin begeleiden middels een 'keukentafel gesprek'. Maak gerust een afspraak om eens langs te komen. Want starten is niet voor iedereen gemakkelijk.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 25 Apr 2014

Marleen, Krijg je onze nieuwsbrief ook? In één van de nieuwsbrieven wordt het opzetten van een succesvolle alpaca onderneming toegelicht. Het belangrijkste daarbij is o.a. NETWERKEN!

Frans Voskuil
Door

Frans Voskuil

op 25 Apr 2014

Ik fok nu 14 jaar alpaca's. Het eerste koppel was niet het beste en is weer verdwenen. Mijn 4e hengst was een witte halve accojo van 92 cm. Die heb ik na een paar jaar geruild voor een fraaie grijze van 84 cm. In 2007 heb ik op de veiling de kleinste import gekocht. Een zwarte merrie van 81 cm. Nu zoek ik een nieuw hengstje van tenminste 2 jaar oud. Als het even kan een apart kleurtje. Bijv. bont en kleiner dan 85 cm. Ik kan me voorstellen dat dieren van boven de 90 cm. meer wol leveren. Maar voor de hobbyist zijn kleine handzamere dieren best interessant.

Petra Eggers
Door

Petra Eggers

op 18 May 2014

Hallo Gert, vorig jaar ben jij met die meneer uit australie bij mij in Drouwenermond de alpaca komen scheren. Is dit voor dit jaar ook nog mogelijk?vriendelijke groet, Petra Eggers

Gerlof en Marion Wiersma
Door

Gerlof en Marion Wiersma

op 06 Jun 2014

Hallo Gert en Margreet,Sinds enkele maanden heeft een van onze alpaca's, een drachtige merrie van bijna 3 jaar last van platte tot dunne mest in overleg met de dierenarts heeft ze al gebruikt Fyto stop en nog een dergelijk poeder waar ik de naam van kwijt ben en Kaopectate maar niets helpt. Haar mest is al diverse malen en en met verschillende onderzoeken onderzocht haar bloed is opgestuurd maar uit niets blijkt een afwijking of eventuele besmetting We hebben haar ook al een tijd apart gezet met alleen hooi en grasmix ze loopt nu weer in kort grasland en krijgt daarbij hooi en grasmix en haar brokjes ,ze oogt niet ziek maar haar gewicht baart ons zorgen ze komt bijna niets meer aan. Hopelijk hebben jullie een idee of suggestie wat te doen, met vriendelijke groet Gerlof en Marion Wiersma

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 06 Jun 2014

Hoi Gerlof en Marion,Dunne mest of diarree kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, het komt voor bij irritatie of beschadiging van de darmen. Meest voorkomende oorzaken zijn parasieten, bacteriën, virussen of chemische irritaties. Een aantal veroorzakers worden niet met een standaard mest onderzoek gevonden. Soms moet je ook meerdere opeenvolgende dagen de mest onderzoeken omdat uitscheiding van eitjes of larven niet met regelmaat gaan. Bij een standaard mest onderzoek wordt een zoutoplossing gebruikt, bepaalde parasieten kan je alleen vinden met een oplossing met een hogere gravitatie zoals een suikeroplossing. Leverbot daarentegen kan weer gevonden worden door mest in water op te lossen, leverbot zal gaan zinken en vind je op de bodem van je monster. Allen kunnen veroorzakers zijn van beschadigingen aan de darmwand, de een meer dan de ander. Het gebruik van middelen om diarree te stoppen helpt misschien tijdelijk, maar lost het probleem niet op zolang de veroorzaker niet wordt aangepakt. Ook voor toedienen van medicatie telt dat je eerst de veroorzaker dient op te sporen. Welke onderzoeken zijn er gedaan en hoe? Welke medicatie is gegeven? Zijn er veranderingen geweest binnen de kudde of voeding of weide? Wat zijn de resultaten van het bloedonderzoek? Leg desnoods je gegevens voor aan Thijs Flahou, alpaca specialist.Houdt het dier goed in de gaten of ze genoeg eet, bekijk met regelmaat haar oogleden om te zien of die verkleuren. En doe een gedegen mest onderzoek. Soms helpen probiotics om de darmflora te herstellen, baad het niet, het schaad ook niet.

Inge Scholliers
Door

Inge Scholliers

op 19 Jun 2014

Hallo Gert wij hebben een boomgaard met fruitbomen ,is dat ook een goeie plaats om alpacas te zetten of mag dit enkel in weiland . Wij overwegen om er eentje te kopen maar zouden toch graag die informatie vooraf weten. Alvast bedankt .

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 19 Jun 2014

In principe hoeven fruitbomen geen probleem te zijn indien het fruit regelmatig wordt weggehaald. Appels zijn b.v. niet goed voor alpaca's als ze dit dagelijks eten. De zuren in het fruit kunnen de micro organismen in de magen van een alpaca vernietigen waardoor de spijsvertering niet meer goed plaats vindt met alle gevolgen van dien.Wat misschien nog belangrijker is bij het aanschaffen van alpaca's is dat je moet weten dat een alpaca een echte kuddedier is. 'Eentje kopen' is dus niet aan te raden. Minimaal 2 of 3 alpaca's bij elkaar laten lopen voor de communicatie.

Elst Victor - Belgium
Door

Elst Victor - Belgium

op 19 Aug 2014

Hallo, ik heb 2 alpaca hengsten , niet zo jong meer. Ik heb die enkel voor het plezier en bij goed weer ga ik daarmee wandelen. Vermits ik geen kweker ben geef ik de dieren elke morgen een 1/2 kg "geitenkorrels en een mengeling van granen, ze eten er lekker van. Is dit de goede voeding ? Hoeveel mag ik er per dag geven a.u.b ? Daarnaast geef ik nog hooi en als het goed weer is krijgen ze ook een appeltje en soms een worteltje. Is deze samengestelde voeding goed en voldoende ? Men zegt dat ik niet te veel gras mag geven. Graag een reactie waarvoor dank bij voorbaat o! Meet vriendelijke groeten.Victor Elst - Kasterlee - België

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 19 Aug 2014

Hoi Elst,Dat klinkt heel veel brok en andere voeding. Zijn de dieren in goede conditie of veel te dik? Geitenkorrels bevatten andere vitaminen en mineralen dan alpacabrok. Voor de alpaca is een speciale brok ontwikkeld om aan de behoefte van de dieren te voldoen. Zie ook het https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/voeding/voederbehoefte-alpacas/" target="_blank" rel="nofollow">artikel over voeder behoefte alpaca's. De brok die wij gebruiken is van Alpamin waarvan slechts 1 gram per kg levensgewicht per dag gegevens wordt. Normaal gesproken zijn alpaca's niet in staat grote hoeveelheden energierijk krachtvoer en granen te verwerken. Problemen als maagzweren, verzuring e.d. kunnen ontstaan. Alpaca's kunnen vezelrijk plantaardig materiaal goed en efficiënt verteren. Maar zuren zoals in appels kunnen dit proces verstoren. Gras en hooi moet de absolute hoofdbrok vormen van het rantsoen. Daarnaast wordt een alpacabrok gegeven om de natuurlijke leefomstandigheden in Zuid Amerika zoveel mogelijk na te bootsen. Meer informatie over voeding kan je vinden in https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/voeding/het_voeren_van_alpacas/" target="_blank" rel="nofollow">dit artikel.

patty
Door

patty

op 23 Sep 2014

Hallo, Ik heb sinds kort 2 alpaca ruintjes, ze zijn 1 jaar en 4 maanden. Ze wennen heel snel aan mij. Nu is mijn vraag wanneer ik het best begin met ze aan een halster te laten wennen, ik wil ze zeker niet forceren en eentje is duidelijk meer aaibaar dan de andere. Mijn bedoeling is af en toe met hen te gaan wandelen, en dan met kinderen met een mentale handicap, ik ben er zeker van dat ze daar allemaal veel plezier aan kunnen beleven. Alvast bedankt voor de raad! Patty

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 23 Sep 2014

Hoi Patty,Je kan met beide dieren al prima beginnen hoor. Heel belangrijk is uiteraard om de juiste maat halsters te gebruiken. Voor meer informatie over hoe je begint en hoe het halster moet zitten kan je het volgende artikel eens lezen: https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/trainen/alpaca-halstertraining/

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen