Alpaca halstertraining

Alpaca halstertraining

Alpaca’s zijn vluchtdieren

Om dus een alpaca halstermak te krijgen, is niet altijd een eenvoudige klus en vraagt veel training, geduld en tijd van de eigenaar. Wanneer je een groep alpaca’s nadert, zullen deze altijd een vluchtweg zoeken. Bij een grote bedreiging kunnen ze gaan spugen. Wat alpaca’s praktisch nooit zullen doen is voor de aanval kiezen en op je aflopen.
Toch zijn er verschillende gedragingen te zien bij de dieren. Het verschilt niet veel met lichaamstaal van het paard. Let maar eens op de oren, de stand van de staart, de hals en de poten. Maar bij het benaderen van de dieren, reageren ze verschillend. De een heeft een passieve houding, zal “verstijfd” blijven staan, de andere zal gaan liggen en weer een ander zal telkens een vluchtpoging ondernemen. Ken je dier, is dus een belangrijk item.

Om een alpaca te “vangen” is het handig om een groep dieren eerst bijeen te drijven in bijvoorbeeld de stal of ‘catch-pen’. Dit maakt het allemaal wat minder stressvol. Wanneer je in de stal een dier wilt vangen is het handig om hem in een hoek te drijven met je armen opzij gestrekt op schouderhoogte en je handen op ooghoogte van het dier. Nu maak je je voor de alpaca visueel gezien nog breder en geeft deze manier van vangen hem minder vluchtmogelijkheden. Onverwachte bewegingen maken de alpaca’s alleen maar nerveuzer en geven het dier een reden om te willen vluchten. Het beste is om op een rustige, maar zelfverzekerde manier met gestrekte armen op het dier af te lopen, hem van achteren te benaderen en rustig een arm om de nek leggen. Wanneer je bespeurt dat het dier wil vluchten kan het verbreden van je lichaam en meegaan in de richting waarop de alpaca wil vluchten al voldoende zijn om deze actie te staken. Praat hierbij op een rustige manier, zodat het dier niet teveel schrikt. Wilt u deze techniek in de weide toepassen dan kan het handig zijn om je armen te strekken en daarbij ook gebruik te maken van 2 stokken. Alpaca’s kun je prima drijven, je moet ze niet opjagen!!!

Wanneer het uiteindelijk gelukt is om het dier te benaderen, is de kans groot dat deze zich zijn kont naar u toedraait. Op deze manier heeft het dier nog steeds enkele vluchtmogelijkheden. Terwijl u een arm om zijn nek doet zullen de meeste alpaca’s een passieve houding aannemen en als “verstijfd” staan. Dit is de meest gangbare reactie. Toch zullen ze in deze minuten wachten op het juiste moment om weer te vluchten. Wees dus altijd op uw hoede!

halstertrainingHoe houd je een alpaca vast: 1 arm om de nek en de andere hand leg je op de schouderbladen zodat de alpaca niet omhoog kan springen.
Een alpaca kan ook gaan schoppen met haar achterpoten. Deze reactie laten ze zien bij benadering van mensen, maar ook bij honden of zelfs andere alpaca’s. Neem dus een juiste positie in, zo, dat u geen verrassingen hoeft te ondervinden. De meeste alpaca’s zullen niet gaan trappen, maar het kan voorkomen. De trap is een hele snelle beweging. In principe is een trap van een alpaca niet iets bedreigends, tenzij je met je hoofd op deze hoogte zit. De voeten van de alpaca zijn heel zacht, als kussentjes. In tegenstelling tot menig hoefdier komt de trap van een alpaca dus niet zo hard aan. Een fikse trap van een volwassen dier, kan je hoogstens een kneuzing opleveren. Let dus wel op kinderen! Leer kinderen meteen om deze dieren van voren te benaderen. De kans is ook groot dat de dieren uit nieuwsgierigheid dan ook zelf een paar passen naar voren zullen zetten.

In vergelijking met lama’s zijn alpaca’s over het algemeen luidruchtiger en onrustiger. Maar omdat alpaca’s kleiner zijn dan lama’s zijn deze dieren makkelijker onder controle te houden. Uiteindelijk zullen de hiervoor genoemde gedragingen natuurlijk afnemen, gedurende de training.

Het belangrijkste bij halstertraining is een goed halster

alpaca halster

Een halster dat voorzien is van 2 verstelbare riemen, zodat je het halster op je dier goed kunt afstellen. Neusband en nekriem worden afzonderlijk aangepast. Denk eraan dat de neusband niet te laag mag zitten, omdat alpaca’s alleen maar door hun neus ademen en een te lage neusband dit kan afsluiten. Onder beide riemen (neus en nek) moet ruimte blijven van minimaal 1 vinger dik zodat het halster niet te strak zit. Het halster mag ook niet zo los zitten waardoor de neusriem kan gaan verschuiven en alsnog op het zachte gedeelte van de neus terecht komt.

Daarnaast heb je een halstertouw nodig. Zeker wanneer je voor het eerst met je alpaca gaat trainen is het handig om een lang touw te gebruiken. Geef je dier op deze manier de ruimte om ook het vertrouwen van je te winnen.

Er zijn verschillende soorten halsters verkrijgbaar. Vaak wordt een “one size fits all” halster aangeboden die voor alpaca’s en lama’s gebruikt kan worden. De hoofden van alpaca’s kunnen vrij gedrongen zijn waardoor deze halsters vrij snel naar voren kunnen schuiven. Daarom zijn er speciale halsters ontwikkeld voor alpaca’s in 4 verschillende maten passend bij de leeftijd of de bouw van het dier.
De maten zijn:
  • Extra small: 3-10 maand
  • Small: 6-12 maand
  • Medium: 6 maand tot 1 jaar en volwassen dieren met een klein gedrongen hoofd.
  • Large: voor volwassen dieren met grotere langwerpige hoofden.

Voor meer informatie over de halsters zie deze link in de Alpaca-Shop

De 3 belangrijkste punten of een halster past zijn:
  • Veiligheid: de neusband van een passend halster rust op het bot van de neus, wat er ook gebeurt.
  • Comfort: het voorkomen van letsel aan je alpaca heeft de hoogste prioriteit. Uit het oogpunt van de alpaca is het belangrijk dat een halster comfortabel zit en dat ze alles kan doen wat ze ook zal doen zonder hal- ster.
  • Effectiviteit: alpaca trainers hebben alleen een halster en een lei draad als communicatie hulpmiddel, zorg er dus voor dat u een halster kiest dat echt effectief is.

  • Halstertraining

    Laat een alpaca eerst wennen aan een halster door hem/haar een paar uur per dag in de weide te laten lopen met een halster. Daarna ga je de alpaca trainen met een halstertouw. In het begin zal een alpaca steigeren, trekken en het halster los willen schudden. Geef het dier de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Hij moet leren dat hij een connectie heeft met jou als trainer. Deze connectie loopt via het touw. Mede hierdoor kun je ook gaan oefenen door het dier de eerste passen te laten zetten. Laat merken door het touw strak te trekken dat je wilt dat het dier gaat lopen. Let op de stand van zijn lichaam. Hij zal met zijn hoofd tegenwerken.


    halstertrainingDoor het touw strak te houden zal het dier op een gegeven moment uit balans raken, neemt daardoor een paar passen en op dat moment laat je het touw iets veren. Hierdoor ervaart de alpaca dat wanneer hij deze passen zet er dus niet getrokken wordt aan het touw. Deze eerste ervaring is essentieel voor het dier. Door deze oefening werkbaar te maken is het verstandig om op een redelijke afstand van het dier te gaan staan. Wanneer je vlak bij het dier staat, zal de kans alleen maar groter zijn dat hij tegenwerkt.


    De ruimte om te oefenen is ook een punt van aandacht. Ga niet onmiddellijk in de grote weide oefenen. De mooiste plek is een smalle catch-pen, waarbij het dier alleen maar vooruit kan lopen. Nu is het zo dat niet iedereen hierover beschikt. Een alternatief wordt ook gegeven: Loop langs het hek. Op deze manier is in ieder geval 1 zijde afgesloten en is de kans groter dat hij achter je aan loopt, in plaats van kris kras door de weide. Nog mooier is het dan wanneer aan de andere kant van het hek een aantal alpaca’s lopen. Dit geeft het dier iets meer rust. Wanneer de alpaca er plotseling toch vandoor wil gaan, houd dan het touw strak en laat hem even zijn gang gaan. Dit duurt niet lang en wanneer het dier voldoende afgekoeld is, kan de training weer voortgezet worden.

    In het begin is lopen aan een halstertouw best stressvol voor een alpaca. De training wordt al iets minder stressvol, wanneer je gebruik maakt van een getrainde alpaca, die het voorbeeld kan geven. Laat de getrainde alpaca voorop lopen en de leerling er achteraan. Om het lopen voor de leerling-alpaca iets makkelijker te maken kan een derde persoon de rij sluiten door achter de leerling-alpaca te lopen. Hierdoor zal het dier minder snel stoppen en blijft de pas erin. Een nadeel hiervan is dat het dier dan vaak een zijwaartse looprichting ontwikkelt. Om dit te voorkomen moet de achterste persoon dus ietwat meer opzij van het dier lopen. Over het algemeen zal een beginnende alpaca na 15-20 minuten de grap van een halstertouw wel begrijpen. En na ongeveer 3 lessen weten de meeste alpaca’s wel wat de bedoeling is. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, sommige dieren doen er gewoon langer over en heb je meer geduld bij nodig.

    Zoals al eerder genoemd reageren alpaca’s heel verschillend op de training. Er zijn alpaca’s die je prima kunt trainen om aan een halster te lopen, of in een trailer te laten gaan. Sommige alpaca’s presteren beter wanneer er gezelschap is van andere alpaca’s.

    sit down

    Er is genoeg over geschreven in de literatuur over de verschillende reacties en hoe hiermee om te gaan. De meest gangbare reacties zijn een “hevig verzet” en “sit-down”.Wanneer uw dier zich hevig verzet, let er dan op dat het dier, maar u ook, zich niet verwondt. Bij de “sit-down” gaat het dier liggen en u krijgt het dier dan met geen mogelijkheid meer op de benen. Er zijn voorbeelden dat wanneer u het dier met zijn tweeën optilt deze weigert zijn benen te strekken. Een manier om het dier wel weer te laten staan is om het dier te pakken bij het borstbeen, te kietelen in de liesstreek of met andere alpaca’s weg te lopen bij het dier. De alpaca zal dan snel aanstalten maken om te volgen.

    Een meest voorkomende afleiding bij de training kan zijn de aanwezigheid van de hond. Alpaca’s zien deze dieren toch als een bedreiging en kunnen zich hierdoor minder concentreren op de training. Niet alleen honden kunnen de training beïnvloeden, maar ook kinderen die onvoorspelbare bewegingen/geluiden maken, of een sterke wind, waardoor bomen vreemde vormen kunnen aannemen of takken kunnen overwaaien.

    Ondanks dat het erop lijkt dat de nek van een alpaca dik is, is dit juist het tegendeel. Het is een lange dunne nek en kan snel tot een verdraaiing leiden. Geef het dier niet de kans dit te doen. Het dier moet naast u of achter u lopen. Een dier dat voor u loopt is onvoldoende onder controle en kan dus bij een onverwachte beweging zijn/haar nek verdraaien. Verder moet u natuurlijk letten op de trappen die een alpaca kan geven. En buig nooit over een dier dat zijn hoofd omlaag heeft. De alpaca kan met een zeer snelle beweging zijn hoofd in een alerte positie brengen en hierdoor tegen uw hoofd stoten.
    In samenwerking met het kennisnetwerk van Levende Have hebben we een instructiefilmpje gemaakt over het halstermak maken van alpaca’s. Klik op onderstaande link om de video te bekijken.

    Ga naar video over halstermak maken >>>

     
Reactie plaatsen