Het voeren van alpacas

Is alpacabrok, hooi en water voldoende?

In principe kunnen alpaca's vrij schraal gevoerd worden. Voor hengsten in ruste (gedurende de winter hoeven ze niet te dekken) is hooi en alpacabrok met daarnaast natuurlijk water voldoende. Sterker nog, onze hengsten worden zelfs dan nog te vet. Hooi moet natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn. Dit is te bepalen via analyses.

Drachtige en lacterende merries daarentegen vragen aardig meer energie om in goede conditie te blijven. Dan is brok en hooi niet voldoende. Lucerne(mix) en pulpbrok is een goed alternatief om bij te voeren. Denk er wel aan de pulpbrok een halve dag in water te laten weken. Hierdoor zal de hoeveelheid opzwellen tot 4 à 5 keer de hoeveelheid brok. Geef je de pulpbrok zo aan alpaca's (dus niet voorweken) dan kan het gaan zwellen in de maag van de alpaca waardoor koliek kan ontstaan met de dood tot gevolg.

alpaca body score

Het is van belang alle dieren regelmatig over de ruggegraat te betasten om zo de conditie van de alpaca's te controleren. Magere dieren kan je dan apart gaan voeren om te voorkomen dat de wat vettere dieren te vet worden en de dunnere dieren niet genoeg voer tot zich kunnen nemen om in conditie te blijven. Hieronder is weergegeven hoe de conditie is te bepalen. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal voor de andere dieren is 2,5-3 voldoende.

 

alpaca body score

 

Alpacabrok.


Alpacabrok is van verschillende merken verkrijgbaar. Brokken die speciaal gemaakt zijn voor de alpaca zal in samenstelling niet veel van elkaar verschillen. Vaak is er wel een verschil in de hoeveelheid brok die gegeven dient te worden om ervoor te zorgen dat het dier zijn/haar dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen binnen krijgt. Wij hebben de Hilkens alpacabrok gebruikt waarvan 150-200 gram per dier per dag gegeven wordt. Maar er zijn ook merken waarvan slechts 50-60 gram per dier per dag gegeven hoeft te worden. Persoonlijk vind ik dit weinig aangezien er vaak meerdere dieren aan de voerbak staan, de snelle eters krijgen genoeg maar er blijft niets over voor de alpaca die iets terughoudener is. We zijn zelf wel overgestapt naar een brok (Alpamin) waarbij de hoeveelheid 1 gram per kg lichaamsgewicht is. Om de hoeveelheid te vergroten kan je Alprofos (eiwitbrok) of pulpbrok of grasmix bijvoeren. Meer vitaminen- en mineralenbrok voeren om de dieren in conditie te krijgen heeft absoluut geen zin. Alpacabrok moet je niet zien als krachtvoer zoals bij schapen en koeien. Het gaat om de vitaminen en mineralen die erin zitten. Schapenbrok heeft een verkeerde vitaminen en mineralen samenstelling voor de alpaca. Beter is om dan iets anders te gaan bijvoeren waardoor een overdosis aan vitaminen en mineralen beperkt blijft.

alpacabrok Hilkens

alpacabrok

 

 

 

 

 

 


Luzerne/gras-mix


In de wintermaanden geven wij vaak extra voer aan drachtige merries in de vorm van luzerne. Hartog lucerne-mix hebben wij voorheen gebruikt maar hebben een aantal keer problemen gehad met kaak ontstekingen. Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door de harde scherpe luzerne vezels. Daarna zijn we overgestapt op de Gras-mix van Hartog. Vezelrijke voeding is voor de spijsvertering van alpaca's erg belangrijk. Hartog-mix heeft de volgende voordelen:
  • Vezelrijk, dus verminderde kans op koliek
  • Rijk aan natuurlijke vitaminen, mineralen en sporenelementen
  • Ondersteunt de ontwikkeling van spieren, botten en gewrichten

Het hoge vezelgehalte van de Hartog-mix zorgt voor een betere stofwisseling en darmfunctie. Alpaca's blijven ook beter op gewicht en halen meer rendement uit het rantsoen. Hartog-mix bevat een beetje melasse met lijnzaadolie. Het resultaat hiervan is een smakelijk en stofvrij ruwvoer. De toevoeging van melasse en plantaardige olie zorgt voor extra smakelijkheid en een glanzende vacht. Voor een productanalyse klik hier.
Uiteraard dient alles met mate gevoerd te worden. 100-150 gram grasmix per dier per dag moet voldoende zijn.

 

 

Pulpbrok.


Pulpbrok is een samengeperste brok van bietenpulp, een rest product bij de verwerking van suikerbieten. Suiker (sucrose) wordt geëxtraheerd uit suikerbieten en wordt vervolgens gebruikt voor humane consumptie. De hoeveelheid sucrose in de resterende pulp is derhalve zeer laag. Alhoewel sommige voederproducenten melasse toevoegen aan pulp om de smakelijkheid van pulp te verhogen (gemelasseerde bietenpulp), is de hoeveelheid goed verteerbare, snel fermenteerbare koolhydraten in bietenpulp laag en dus is het risico op verzuring in de dikke darm, met alle gevolgen van dien, laag. Om een idee te krijgen: de hoeveelheid suiker in 5 kg bietenpulp is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid suiker in een paar appels.
Pulpbrok is ten opzichte van de energie inhoud (ca 900 VEP per kg droge stof) relatief eiwitarm (ca 8 tot 10% in de droge stof), rijk aan calcium en bevat nauwelijks tot geen fosfor, vitamine B, caroteen en vitamine D. Bietenpulp is dus rijk aan energie, rijk aan matig snel fermenteerbare koolhydraten en bevat weinig eiwit. Door deze eigenschappen is bietenpulp een geschikt product om aan energie behoeftige alpaca's te geven. Door de lage gehaltes aan vitaminen en mineralen in bietenpulp kan dit als extra gegeven worden naast de dagelijkse hoeveelheid alpacabrok. Geef niet meer dan 150 gram brij (brok laten weken in water) per dier per dag.

NB: laat de pulpbrok eerst een halve dag weken in een emmer met water.

Elke alpaca heeft een verschillend energiebehoefte. Ruinen en hengsten hebben bijvoorbeeld minder energie nodig dan drachtige en/of zogende merries of veulens. Door de dikke vacht in de winter is het op afstand niet te zien of de dieren extra voer nodig hebben. Het is dus noodzaak de kudde regelmatig te controleren d.m.v. body scoring. Door het scheiden van de magere dieren van de rest van de kudde is extra bijvoeren mogelijk. Vermageren gaat snel en als je niet op tijd bent met bijvoeren gaat dit proces inwendig gewoon door ondanks dat de voedselinname goed is.

Houd de conditie van uw alpaca's op peil!

Jan Dorssers
Door

Jan Dorssers

op 28 Oct 2016

Waar is de alprofos, eiwitbrok te koop? Waar is een camelidebrok (snoepje) van Garvo te koop?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 30 Oct 2016

Alpamin en alprofos is bij ons te koop of kijk even bij de producent Alpaca Flanders: http://www.alpamin.eu/?p=4

smids
Door

smids

op 16 Feb 2016

wat kan ik ze extra te eten geven woon in portugal

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 17 Feb 2016

Dezelfde of soortgelijke producten, of zijn die daar niet verkrijgbaar? http://www.alpamin.eu/?p=23" target="_blank" rel="nofollow">Alprofos is een eiwitrijke brok speciaal ontwikkeld voor alpaca's. Die kan je prima extra bijvoeren.

Reactie plaatsen