Alpaca

Wat is een alpaca?

De alpaca is een kameelachtige (Camelidae) dat met name gehouden wordt voor de levering van alpaca wol. Tot voor kort heeft men gedacht dat de alpaca een afstammeling was van de lama. Maar vrij recent in 2001, kwam men tot de conclusie met vernieuwde DNA-ontwikkelingen dat de alpaca een afstammeling van de vicugña is en de lama een afstammeling van de guanaco. Naar aanleiding van deze conclusie heeft men de classificatie van de alpaca uiteraard ook moeten aanpassen van “Lama pacos” naar “Vicugña pacos”.

alpaca taxonomie

De oorsprong van de alpaca.


De alpaca komt van origine uit Zuid-Amerika. Men moet dan denken aan de landen Peru, Bolivia en Chili. Met name de landen die grenzen aan het Andesgebergte zijn belangrijke thuishavens voor dit diersoort. Maar inmiddels is de alpaca over de hele wereld te vinden en zijn ze al een paar decennia te vinden in Nederland.

Uit onderzoek is gebleken dat de domesticatie van de cameliden al 4000 v.C. plaatsvond rond het Titicacameer in Peru. Domesticatie is een langdurig proces, waarbij er sprake is van een succesvol eindresultaat als men gedurende generaties selecteert op de juiste eigenschappen. De alpaca is al meer dan 6000 jaar gedomesticeerd. In vergelijking tot andere dieren, zoals bijvoorbeeld de kat (3000-4000 jaar), is de alpaca dus al vrij lang gedomesticeerd.

4 Miljoen jaar geleden kwamen de eerste cameliden in Noord-Amerika voor. Deze dieren hadden 4 tenen aan iedere poot. 2 Miljoen jaar geleden migreerde het neefje van het Noord-Amerikaans camelid, een iets kleiner en sierlijker dier, naar Zuid-Amerika naar wat later Peru, Bolivia en Chili zou zijn. Deze voorouders van de lama, alpaca, guanaco en vicugña waren daar in overvloed.

[gallery columns="2" size="full" ids="2501,2459"]
Kristien Adriaenssen
Door

Kristien Adriaenssen

op 22 Mar 2021

Beste, Organiseert u dit voorjaar cursussen alpaca scheren? Zo ja, wanneer en zijn er nog plaatsen. Bedankti

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 05 Jun 2021

Indien er cursussen of workshops worden gehouden krijg je hiervan bericht via onze nieuwsbrieven. Zorg dus dat je niet mist en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Peeters albert
Door

Peeters albert

op 01 Sep 2018

Ik heb 5 damherten hinden(vrouwtjes op 50 are grond . 4 jonge alpacas op 30 are 2 merries en 2 hengsten . Merries zijn nu 8 maanden hengsten zijn nu 1,5 maanden en 1 is 9 maanden .wil de hengsten en merries nu uit elkaar zetten mogen de hengsten bij de damherten gezet worden mits ik de inspuitingen tegen wormen en clostridium blijf verderdoen.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 24 Sep 2018

Een hengst veulen van 1,5 maand die bij de moeder is weg gehaald? Lees ik dat goed? Dat kan toch helemaal niet of is het een weesje en krijgt hij de fles? Op deze leeftijd, vlak na het verspenen, is het nog niet nodig hengsten en merries uit elkaar te halen, dat zou ik pas doen als ze ongeveer 1 jaar zijn. Je kan proberen de hengsten bij de damherten te zetten, let wel heel goed op de rode lebmaagworm omdat die ook overgebracht kunnen worden door de herten. Die kan zeer snel fataal zijn. Standaard ontwormen helpt niet, je moet echt mest onderzoek laten doen om te zien welke wormsoort er aanwezig is.

Albert
Door

Albert

op 09 May 2022

Foutje van mij 1hengst is 1jaar en 5 maanden .niet 1,5 maand

Gert
Door

Gert

op 09 May 2022

Ah dan wordt het anders. Op die leeftijd kan je wel castreren

Ricardo
Door

Ricardo

op 31 Mar 2018

Ik heb 2 alpacas , wil binnenkort een merrie wegbrengen,omdat die gedekt word , dat betekent ,dat de andere alpaca even alleen staat in de wei, kan dat wel? Voor een periode van 1 week. Hoor hier graag reactie op. Grt ricardo

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 01 Apr 2018

Hoi Ricardo, Als de dieren continu samen zijn zal het wel even wennen zijn als je helemaal alleen achterblijft. Dat is ook de redenen dat wij zeggen start met 3, als je er dus 1 moet wegbrengen voor een dekking hebben die andere 2 nog wat aan elkaar. Maar wegbrengen voor 1 week? Dan kan je de merrie ook gelijk mee terug nemen als die gedekt is. 1x een controle heeft nl. geen zin. Als je een merrie bij de houder van de dekhengst laat voor een dekking en pas terug krijgt wanneer die er zeker van is dat ze drachtig is ben je de merrie minimaal 3 weken kwijt en vaak duurt dit langer.

Reactie plaatsen