Voederbehoefte alpaca's

Voederbehoefte alpaca's

Wij zijn er ons allemaal van bewust hoe belangrijk het is om voedsel tot ons te nemen. Dat zorgt o.a. voor ons dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Voor de wetenschap was het een grote uitdaging om de behoefte aan vitaminen en mineralen van dieren vast te stellen. Bij het samenstellen van voedsel is uitgegaan van de oorspronkelijke leefomgeving van de alpaca. De altiplano in het Andesgebergte van Zuid Amerika is het oorspronkelijke leefgebied van de alpaca. Dit gebied geld als het rijkste gebied van de wereld als het gaat om mineralen en sporenelementen in de vegetatie. De grond hier in Europa is opgebruikt en wordt kunstmatig tot prestaties gedwongen. Een alpaca kan zich goed aan bepaalde omstandigheden aanpassen, maar bij gebrek aan mineralen, vitaminen en sporenelementen kan er schade optreden. Hieronder wordt in het kort uitgelegd welke elementen van belang zijn voor de alpaca, daarna zullen wij een mogelijkheid geven hoe je op een gemakkelijke manier aan de behoeftes van een alpaca kan voldoen.

Te veel en te weinig alpacabrok kan schadelijk zijn

Op zich zijn er geen gegevens over mineralenbehoeftes van kameelachtigen, maar er zijn ook geen gegevens die erop wijzen dat de behoeftes veel verschillen van andere herkauwers. De gegevens die hier worden genoemd zijn dan ook een afgeleidde van de gegevens die bekend zijn voor schapen en rundvee. In tabel 1 staan de functies en behoefte van mineralen, vitaminen en enkele sporenelementen. De problemen die kunnen optreden bij te veel of te weinig van deze elementen zijn zeer uitgebreid beschreven in “The Complete Alpaca Book” van Eric Hoffman. De lagere waarden zijn voor onderhoud van de alpaca’s, de hogere waarden zijn voor groeiende alpaca’s en hembra’s die hun cria voeden.

Tabel 1 voederbehoefte alpacas

Zoals je ziet is er veel interactie tussen de mineralen. De één bevordert de opname van de ander. Vaak wordt dan ook een combinatie van mineralen en/of vitaminen gegeven omdat de ene zonder de ander niet opgenomen wordt. Neem als voorbeeld vitamine E en het sporenelement Selenium, het samenspel hiertussen is verantwoordelijk om de dodelijke vorm van hartspierziektes te verhinderen.

Een juiste verhouding in de mineralengift zorgt voor een goede stofwisseling. Vitaminen (met name A, D en E) spelen een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van de cria. Deze vitaminen komen veelvuldig voor in de eerste melk na de geboorte (biest). Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een alpaca dat net is geboren heeft nog geen afweer, dus is het heel belangrijk dat het dier biest drinkt. Het eerste 24 uur na de bevalling is de biest het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt het snel terug en komt de productie van de gewone melk op gang. Als het niveau aan vitaminen te laag is kunnen vitamineinjecties een oplossing zijn om een gezonde groei van de cria te bevorderen. Als het moederdier al niet genoeg nutriënten krijgt zal het ook te weinig meegeven aan de cria. Het is dus van belang om de mineralenbehoefte van de alpaca’s op niveau te houden. Het is vrij moeilijk om een rantsoen samen te stellen waarin alle mineralen en vitaminen in de optimale verhouding aanwezig zijn.

De oplossing.

Omdat het zo belangrijk is voor de gezondheid van het dier is er een brok samengesteld door Hilkens Vvoeders met de specifieke samenstelling voor alpaca’s en lama’s.
Op dit moment gebruiken wijzelf Alpamin dan geproduceerd wordt in België. Voorheen hebben we de brok van Hilkens gevoerd en die nemen we hier als voorbeeld.

Aangezien bepaalde groepen alpaca's een verhoogde energiebehoefte hebben is er een prestatiebrok ontwikkeld. Goed te gebruiken voor alpaca's die in de groei, dracht of lactatie zijn. Dieren kunnen ook een hogere energiebehoefte hebben als gevolg van een conditieachterstand of een verhoogde energiebehoefte in de winterperiode.

Voeradvies: 200 gram per dag voor een alpaca van 70 kg.

Er is tevens een onderhoudsbrok verkrijgbaar voor alpaca's die geen extra prestatie hoeven te leveren. Ook te gebruiken voor alpaca's die op grond van hun conditie of voerrantsoen weinig behoefte hebben aan krachtvoer. Deze brok bevat in vergelijking tot de prestatiebrok minder energie, maar meer vitaminen, mineralen en sporenelementen om zo wel aan hun dagelijkse behoefte te voldoen.

Voeradvies: 150 gram per dag voor een alpaca van 70 kg.
In tabel 2 is de samenstelling weergegeven.

Tabel 2 samenstelling alpacabrok

Deze brokken zijn gemaakt om de mineralen en vitaminen behoefte op niveau te houden. Er moet ook niet meer gegeven worden dan de toegestane hoeveelheid per kg lichaamsgewicht, zie grafiek 1.

[caption id="attachment_566" align="alignnone" width="300"]behoefte alpacabrok behoefte alpacabrok[/caption]

Het is als bijvoeding naast de dagelijkse opname van gras, hooi en water. Indien een dier te mager is gebruik dan de prestatiebrok maar niet meer dan de hoeveelheid per kg lichaamsgewicht zoals in de tabel is weergegeven. Kortom het berekenen en samenstellen van een goede mix aan brok, muesli, kruiden en mineralen is niet meer nodig. Er bestaat een Alpacabrok!

Mocht het dier toch meer behoefte hebben aan energie kan als extra gekozen worden voor een lucernemix van Hartog of bietenpulp brok (voorgeweekt). Voer dit met mate en niet onbeperkt.

Zie ook het artikel: "Het voeren van alpaca's".

 

Reactie plaatsen