Page content

FAQ

Raadpleeg hieronder de meest gestelde vragen of ga naar het Alpaca-Forum voor nog meer discussies. Wij staan daar samen met de andere Alpaca liefhebbers voor je klaar om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Des te meer deelnemers op het forum, des te meer meningen waaruit je een oplossing voor je probleem kunt zoeken dat jou het beste past.

Uiteraard mag je ook onderaan deze lijst van ‘veel gestelde vragen’ je vraag plaatsen.

Kom je er toch niet uit of heb je een persoonlijke vraag voor ons die niet geschikt is voor het forum? Gebruik dan het contactformulier op deze website. Probeer je vraag zo specifiek mogelijk te maken zodat wij je snel kunnen helpen.

Veel gestelde vragen

Ze zijn nauw verwant aan elkaar. Ze zijn beide van de groep bekend als de 'new world camelids' waaronder ook de vicugna en de guanaco behoren. De vicugna en de guanaco zijn de wilde soorten en de alpaca en de lama de gedomesticeerde soorten van deze kameelachtigen. Pas sinds 2001 is door DNA onderzoek bekend dat de alpaca niet van de lama afstamt maar van haar verwilderde soort de vicugna en ze wordt sindsdien ook aangeduid als Vicugna pacos.

Voor de eerste 2 alpaca's 1000 m², elke alpaca die erbij komt 500 m² extra. Om te kunnen verweiden is het beter niet meer dan 20-30 alpaca's per hectare te houden.

In principe kunnen alpaca's het gehele jaar buiten blijven, dit gebeurt ook in Zuid-Amerika. Maar wij Europeanen zijn vaak wat bezorgder over onze dieren waardoor we toch vaak onderdak regelen. Een alpaca kan hier droog hooi en brokken eten. De ruimte die zij nodig heeft is ongeveer 2 vierkante meter per dier. Het dak moet ongeveer 2 meter hoog zijn. Wanneer de schuur dicht is aan 3 kanten hebben de alpaca's voldoende beschutting tegen slecht, regenachtig en koud weer. Gebruik voor de opslag van hooi bakken op de grond en geen ruiven aan de wand. Het eten op ooghoogte is geen natuurlijk gedrag, in het hooggebergte van Peru staan ook geen bomen of struiken. Voor de brokken zijn voer-/dakgoten aan de wand, ongeveer een halve meter van de grond, ideaal.

Nee, een alpaca is een kuddedier en heeft soortgenoten nodig om mee te communiceren. Minimaal 2 alpaca's maar in de rangorde is er dan 1 altijd de baas, beter is dus een kudde van 3 alpaca's.

Voornamelijk gras en goede kwaliteit hooi. Vers water natuurlijk niet vergeten. Alpaca's eten kleine hoeveelheden van een variatie aan planten. Verder zijn er alpaca brokken op de markt die voorzien in hun dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Een belangrijk aspect moet in de gaten gehouden worden, namelijk verandering in de voersamenstelling moet zeer geleidelijk gebeuren om zo de micro-organismen in de magen de tijd te geven voor een verandering.

Ja, alhoewel ze niet gericht naar mensen spugen, tenzij ze in het nauw gedreven worden of hun veulens worden belaagd. Spugen wordt normaal toegepast als rangordemechanisme tussen alpaca's onderling.

Alpaca's zijn nieuwsgierig, teder, intelligent en gevoelig. Daarbij laten ze zich gemakkelijk iets aanleren. Drachtige merries kunnen iets kribbig zijn.

Absoluut niet, het is veilig in hun omgeving. Ze bijten en schoppen niet gericht. Ze hebben niet de tanden, hoorns of hoeven om serieuze verwondingen aan te brengen.

Met een goede verzorging en een uitgebalanceerde voeding zal je weinig last hebben van ziekten e.d. Aan een gedragswisseling kan je zien of een alpaca iets mankeert. Het is dan wel zaak om direct maatregelen te nemen.

Een alpaca zal uit nieuwsgierigheid naar je toe komen, maar zal altijd een vluchtweg achter de hand houden. Wanneer er respect is en het dier in zijn/haar waarde gelaten wordt krijgen ze snel vertrouwen in de mens.

Nee, een hengst kan je beter niet continu bij de merrie laten lopen. Een dominante hengst wil altijd wel dekken en kan zo de dracht van een merrie verbreken. Niet alleen door de diepe penetratie maar ook door stress bij de merrie. Beter is te beginnen met 2 of 3 alpaca's van hetzelfde geslacht of in combinatie met ruintjes (gecastreerde hengsten).

In principe wel. Let wel op extra wormbesmetting en zorg dat de voederplaatsen gescheiden zijn. Niet elk dier heeft hetzelfde nodig. Als fokker geven wij hier niet de voorkeur aan. Alpaca's worden vaak in schaapskuddes gehouden om vossen op afstand te houden.

Dit is geheel afhankelijk van de kwaliteit van het dier. Grofweg is er een verschil tussen hobbydieren en dieren met goede fokkwaliteiten. De prijs van merries voor de hobbymarkt ligt tussen de 2000 en 4000 euro en voor de fokkerij al snel boven de 6000 euro en ver daarboven. Dekhengsten voor de hobbymarkt kosten tussen de 3000 en 5000 euro en voor de fokkerij 10, 20, 30 duizend of veel meer!

NB dit zijn geen richtprijzen. Sommige dieren worden veel goedkoper aangeboden, andere veel duurder. Vraag altijd naar de papieren!

Ze kunnen 20 tot 25 jaar oud worden.

Alpaca's kunnen een lichtgewicht backpack dragen, maar voor zwaardere bagage wordt de iets grotere lama gebruikt.

Nee, op dit moment is registratie niet verplicht. Het is wel verstandig ze te chippen. Zelf registreren we onze alpaca's bij het AZVD in Duitsland.

Ja, om gezondheidsredenen is het belangrijk een alpaca jaarlijks te scheren. Zo kunt u veel problemen voorkomen zoals o.a. hittestress (vruchtbaarheid), huidziekten, achterstand in groei, wolkwaliteit en hygiëne.

Alpacawol staat bekend om de zachte vezel. Alpacawol is waterafstotend, thermoregulerend en sterker dan andere wolsoorten. Verder is het gewild om de verscheidenheid aan kleuren. Thuisspinners zijn er dol op. Alpacawol wordt verwerkt in kwalitatief hoogwaardige kledingstukken zoals maatpakken, jassen, rokken en sjaals. Truien van alpacawol zijn zacht, licht en warm. Ruwere vachten worden ook wel in autostoel hoezen of dekbedden verwerkt.

Merries zijn geslachtsrijp tussen de 12 en 18 maanden met een minimum gewicht van 45 kilogram. Hengsten kunnen seksuele interesse tonen vanaf een paar weken maar zijn dan nog niet vruchtbaar. Tussen 18 maanden en 3 jaar worden de hengsten geslachtsrijp. Op enkele uitzonderingen na die eerder of later zijn.

De dracht van alpaca's is gemiddeld 11,5 maand. Een draagtijd van meer dan een jaar is niet ongewoon.

1 veulen, tweelingen zijn mogelijk maar dit gebeurd zelden (1:10.000).

Comment Section

10 reacties op “FAQ


Door Sabine op 10 juni 2015

Tot welke leeftijd kan een merrie drachtig worden?


Door Gert Joling op 10 juni 2015

Normaal gesproken moet een merrie makkelijk tot haar 15e jaar drachtig kunnen zijn, uiteraard als ze nog in goede conditie verkeerd. Een collega in Amerika heeft inmiddels een alpaca die ouder dan 20 is en nog steeds jaarlijks een veulen geeft.


Door Van der have op 7 augustus 2015

Ik heb de hengst de merrie 18 dagen na de bevalling opnieuw laten dekken. Dekking ging goed en duurde een half uur. Ze staan nu weer apart. Over hoeveel dagen moet/ mag ik dat herhalen? En doe ik dat totdat de merrie gaat spugen?
Hoor graag.
Met vriendelijke groet, vd Have


Door Gert Joling op 7 augustus 2015

Je kan dat 1 keer per week herhalen. Als ze 3 keer heeft afgespuugd lijkt het goed te gaan met de dracht. Dan kan je op een later tijdstip desnoods nog een keer controleren of een scan doen.


Door Lizzy op 16 augustus 2015

Hoi,

Stel, ik wil een alpaca bedrijf beginnen.
Waar kan ik mijn wol en evt vlees kwijt? Is daar genoeg animo in?


Door Gert Joling op 17 augustus 2015

Hoi Lizzy,

Zoals in onze nieuwsbrieven is te lezen zal netwerken hierbij van groot belang zijn. Er is nog geen gezamenlijke proces vanuit een vereniging o.i.d. opgestart om de wol te laten verwerken. Je kunt zelf bedrijven benaderen binnen Europa die je wol kunnen verwerken. Er zijn slechts enkele fokkers die proberen vlees te vermarkten. Op dit moment kunnen de hobby hengstjes nog zo verkocht worden aan liefhebbers. Maar daarvoor moet je zelf actief zijn om een markt te benaderen.


Door Ismay Meewis op 23 november 2016

hoeveel levert goede alpacawol per kilo op?


Door Gert Joling op 23 november 2016

Geheel afhankelijk van de kwaliteit en met welke hoeveelheden je dit wilt gaan verkopen. Wij verkopen onze ruwe vachten voor ongeveer €40,- per kg. Deze zijn uiteraard al wel gesorteerd op kwaliteit. Met de B keuze doen wij op dit moment niets.


Door henk op 7 mei 2017

hoe scheer je een alpaca? (voor in mn werkstuk)


Plaats een reactie


*