Alpaca kudde verdubbeld
12 oktober 2012 

Alpaca kudde verdubbeld

Het begint erop te lijken. Na het zetten van een nieuwe stal dit voorjaar hadden we nog niet gerekend op een uitbreiding van de kudde alpaca‘s. Maar in september zijn een 30-tig tal alpaca’s bij ons komen te staan die in eerste instantie naar Zweden zouden gaan. Doordat Zweden de grenzen ‘op slot’ heeft gezet kon deze Ambersun groep daar niet naar toe. Zo heeft er op de Alpaca-Ranch bijna een verdubbeling van het aantal alpaca’s plaats gevonden. Op dit moment lopen er 68 alpaca’s. Een groot deel zal verdeeld worden in het Ambersun netwerk binnen Europa, de rest staat hier uiteraard ook voor de verkoop. Dit najaar heb ik nog een extra hectare grasland gezaaid zodat ik begin volgend jaar direct genoeg gras heb voor alle dieren. Door geregeld te verweiden en voldoende gras houdt je de dieren gezond!

Gezondheid onderzoeken

Aangezien je nooit weet welke wormen en ziekten nieuwe dieren bij zich dragen houden we deze groep de komende maanden apart van onze eigen kudde. Geregeld nemen we mest monsters om die zelf te onderzoeken op eitjes. Gelukkig zijn we nog geen vreemde dingen tegen gekomen. Dat wil zeggen, geen eitjes, wel een andere vormen die we niet direct herkenden (zie foto hieronder).

eitjes

Om zekerheid te hebben dat we hier niet met parasieten te maken hebben zijn foto’s opgestuurd naar Nieuw Zeeland en Amerika. Alle deskundigen die we hebben geraadpleegd waren het erover eens dat het zaden zijn, dus geen parasieten. Gelukkig maar want verder lijken de dieren ‘schoon’.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen