Page content

Ziekten

Alpaca’s zijn relatief makkelijk te houden dieren met weinig problemen voor ziekten.  Als de alpaca onder goede omstandigheden gehouden wordt, d.w.z. goede voeding, niet te grote kuddes per hectare, de juiste verzorging en regelmaat van verweiden, dan heb je weinig problemen met ziekten. Maar wanneer een weiland overvol is met alpaca’s en er weinig of niet van weiland gewisseld kan worden ontstaan er problemen met o.a. worm besmettingen.

In het gedeelte Ziekten van de alpaca kennisbank zullen we artikelen plaatsen van de meest voorkomende ziekten bij alpaca’s. Wat zijn de behandelingen van zieke alpaca’s en hoe kan je ziekte bij alpaca’s voorkomen.

 

 

Comment Section

16 reacties op “Ziekten


Door tim op 29 mei 2014

jonge alpaca staat veel te persen ,maar er komt geen ontlasting uit[is wel open]


Door Gert Joling op 30 mei 2014

Hoe jong is deze alpaca Tim? Als het net geboren is dan moet meconium er nog uit, daarvoor kan je microlax gebruiken te verkrijgen bij de drogist. Als het een oudere merrie is, moeten we meer gegevens weten. Is ze drachtig, en hoe lang? Eet ze goed? Er zou een verstopping kunnen zijn b.v. veroorzaakt door zandkoliek (dit wordt uitgebreid in onze nieuwsbrief uitgelegd). We hebben dus veel meer gegevens nodig om een goed antwoord op je vraag te geven.
Wat we altijd kunnen aanraden is een veearts te laten kijken als je twijfelt over de gezondheid van je alpaca. Een alpaca is immers een vluchtdier en zal niet zo snel laten merken dat er iets mis is met hem/haar. Daarom is het bij alpaca’s van belang direct actie te ondernemen bij verandering in gedrag van je dier.


Door Jac op 25 mei 2017

Hoi ik heb een vraag over mijn alpaca.
Mijn alpaca heeft de laatste 2 dagen hele stijven poten, en blijft staan.
Heeft hier iemand ervaring mee.


Door Gert Joling op 31 mei 2017

Hoi Jac,
Hoe oud is de alpaca? Eet hij/zij verder goed? Gedraagt het dier zich verder normaal? Ligt het meer of niet? Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Misschien een vitamine D tekort? Wat krijgt het te eten? Graag meer informatie om hierover een oordeel te kunnen geven.


Door Priscilla Valk op 11 juni 2017

Beste,
Ik heb op dit moment een alpaca van 4 jaar oud die goed eet maar meer gaat liggen dan de rest. De dierenarts is gisteren geweest en heeft hen vitamine AD3E injectie gegeven, ontwormt met ivermectine en een pijnstiller en spierverslapper voor de darmen gegeven. Hij is de hele volgende dag goed geweest, heeft weinig meer gelegen. Maar nu vanavond is het eigenkijk weer hetzelfde. Heeft u een idee wat dit kan zijn? Alvast ontzettend bedankt!


Door Gert Joling op 13 juni 2017

Dit soort gedrag is vaak moeilijk te beoordelen op een afstand. Het kan echt van alles zijn, van wormbesmetting, maagzweer maar ook ontstekingen elders. Om domweg ivermectine te spuiten is volgens mij die de juiste methode. Als er geen mestonderzoek ik gedaan weet je immers niet of dit het juiste middel is om te gebruiken indien er überhaupt een besmetting aanwezig is. Mocht er b.v. een besmetting zijn van haemonchus dan werkt ivermectine niet en moet een ander middel gekozen worden. Direct handelen is in dat geval echter noodzakelijk omdat een alpaca binnen een paar dagen het loodje kan leggen.
Aan het gedrag kan je inderdaad zien dat er iets mis is met je alpaca. Onderzoek het dier op b.v. ontsteking aan de kaak, bekijk de oogleden van binnen om te zien of er sprake is van bloedarmoede, doe gelijk een mestonderzoek, hoe is de ontlasting, hoe ligt het dier in het weiland? Zo kan je een aantal zaken uitsluiten. Laat een veearts de darmwerking controleren, een pijnstillen kan het dier enigzins opwekken, maar daar is de oorzaak nog niet mee verholpen. Dit soort situaties blijft moeilijk te beoordelen, goed dat je gelijk een veearts erbij hebt gehaald, maar onderzoek verder. Wat is de oorzaak!
Hoe gaat het inmiddels?


Door Ans Janmaat op 17 oktober 2017

Hallo Gert, ik heb een jonge alpaca merrie van 2 jaar oud, is ontwormd en geent, het viel mij de laatste tijd op dat ze niet normaal gaat liggen, maat op de zij . Nu zie ik dat ze aan de diarree is, wat kan dat zijn?


Door Gert Joling op 20 oktober 2017

Hoi Ans,

Het is niet direct vast te stellen wat het is aangezien de oorzaak voor deze symptomen van alles kan zijn: infectie met wormen, voeding, ontsteking.
Onderzoek door veearts is noodzakelijk, te beginnen bij een mest onderzoek. Kijk of de temperatuur goed is en of er nog voldoende eetlust is.
Heeft ze misschien in vers jong gras gestaan? Kan ook een oorzaak zijn van dunne mest. Ligt ze veel, is ze onrustig? Houd haar goed in de gaten en bij twijfel een veearts laten komen.
Hoe gaat het ondertussen met de merrie?


Door Sabrine op 28 april 2018

Hallo,ons 2 alpaca’s aten deze morgen hun korrels op en daarna stonden ze beiden met een groene smurrie op hun mond,kwijlden lichtjes en hielden hun mond open na een 20 tal minuten wat dit over,wat heeft dit te beteken?


Door Gert Joling op 28 april 2018

Hoi Sabrine,
Alpaca’s willen nog wel eens naar elkaar spugen (vaak ook tijdens het eten). Als dit wat langer doorgaat en gepaard met een beetje stoeien dan krijgen ze als het ware stijve kaken waardoor de mond open gaat staan en ze gaan daarbij kwijlen. Op dat moment kunnen ze ook niet eten en zullen ze wachten totdat de kaken weer ontspannen. Dit is een heel normaal proces, maar als je het voor het eerst ziet denk je inderdaad ‘wat is hier aan de hand?’


Door Booi op 4 juni 2018

Hallo

Heb een alpaca met een enorme grote nagel
Ze kreupelt hierdoor overigens voetzool en nagel zijn niet warm en er zit geen wond.
Wat zou het kunnen zijn


Door Gert Joling op 4 juni 2018

Hoi,
Enorm grote nagel? Waarschijnlijk ligt daar gelijk het probleem? Is het nooit bij geknipt?
Oplossing lijkt me om dit regelmatig bij te knippen. Vaak groeien de witten teennagels iets sneller dan de zwarte en de ondergrond heeft veel invloed op de groei en slijtage van de nagels. Lopen de dieren meestal op het gras? Dan kan het noodzakelijk zijn de nagels 3 misschien zelfs 4 keer per jaar te knippen.
Als dit niet gebeurt gaan de nagels krom groeien en breken ze uiteindelijk af, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Goed gereedschap is hierbij van groot belang. In de Alpaca-Shop is hiervoor een zeer handige trimschaar verkrijgbaar met een recht lemmet.


Door Bert op 16 juni 2018

Beste,

Ik heb op een deel van mijn wei nieuw gras laten groeien en staat al redelijk hoog. Kan ik de alpacas daar gewoon vrij op rond laten lopen of maar een paar uur per dag? Momenteel laat ik ze er max 2 uur per dag maar max 1 uur per keer er op laten staan.


Door Gert Joling op 16 juni 2018

Hoi Bert,
Dat is mogelijk, maar daarmee krijg je het weiland niet mooi egaal kaal gevreten. Het gevaar van jong vers gras is bij paarden b.v. hoefbevangenheid en koliek. Koliek kan ook bij alpaca’s voorkomen. Om dit te voorkomen is het beter om het weiland te maaien en daarna de alpaca’s erin laten lopen. Misschien het weiland opdelen zodat het sneller kaal gegraasd is? Heb je die mogelijkheden niet, dan is een paar uur per dag een prima optie.


Door Linda op 26 maart 2019

Beste Gert ,sinds een dag ligt mijn Suri alpaca van 7 mnd veel meer dan normaal haar eet gedrag is hetzelfde en haar temp is 40.8 , het valt gewoon op dat ze veel meer en langer ligt in een normale houding trouwens . Is de temp te hoog ?


Door Gert Joling op 26 maart 2019

Hoi Linda,
Temperatuur is inderdaad te hoog, moet rond de 38,5 zitten. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de oorzaak te vinden, dat is vaak moeilijk. Misschien kan een veearts een algehele check doen en desnoods medicatie.

Plaats een reactie


*