De alpaca in de hooglanden van Peru

Workshop touwen vlechten van wol en traditionele oor– en hals versiering maken voor de alpaca.


Hieronder staat een voorbeeld van een workshop dat wij in samenwerking met Lisette Verkerk en Octavio Puma Cruz hebben georganiseerd. Aangezien de belangstelling enorm was willen wij hiervan een jaarlijks terugkerend evenement maken. Ieder jaar zoeken we een nieuw onderwerp voor het verwerken van o.a. alpacawol op een traditionele Peruaanse werkwijze.

Zaterdag als voorbeeld
en
Zondag als voorbeeld
10.00 – 16.00 uur
Maximaal 20 personen per dag
prijs € 45.00 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch
Alpaca-Ranch in MeedenInhoud van de workshop

10.00-10.30 uur inloop met koffie en koek
10.30-12.00 uur presentatie "De alpaca in de hooglanden van Peru"
12.00-13.00 uur lunch
13.00-14.00 uur touwen vlechten van wol
14.00-14.30 uur thee + tijd voor vragen
14.30-15.45 uur maken van traditionele oor- en hals versiering voor de alpaca
15.45-16.00 uur afsluiting
De workshop ‘De alpaca in de hooglanden van Peru’ wordt gegeven door Octavio Puma Cruz en Lisette Verkerk in samenwerking met Margreet en Gert Joling van de Alpaca-Ranch in Meeden.

[gallery columns="2" ids="598,599"]

Octavio zijn familie komt oorspronkelijk uit Huacahuasi, een kleine dorpsgemeenschap in de hooglanden van Peru op 3750 m hoogte. Octavio heeft Lisette kennis laten maken met zijn cultuur; zijn familie, de bergen, de alpaca’s, de tradities en rituelen en de rust en ruimte van het Andes gebergte. Hij is trots op zijn cultuur. Oktober 2010 heeft hij zijn studie als gids afgerond.

Lisette Verkerk is beeldend kunstenaar. De kern van haar werk is een ongeremde fascinatie voor de wereld om haar heen.Sinds 2007 heeft Lisette diverse reizen naar Peru gemaakt en sinds juni 2010 woont ze samen met Octavio in Cusco. In de hooglanden heeft Lisette een kudde van 12 alpaca’s. De kudde wordt samengesteld met de 22 natuurlijke tinten alpacawol als uitgangspunt. Onder de naam PUMA trekking organiseren Octavio en Lisette reizen in de hooglanden van Peru waarin het beleven van de cultuur en tradities van de hoogland indianen centraal staat. www.pumatrekking.nl

De alpaca in de hooglanden van Peru

[gallery ids="600,568,601,602,603,604,605"]

De dag zal beginnen met een foto presentatie over het leven in de hooglanden van Peru en de belangrijke rol die de alpaca in het dagelijks leven van de hoogland indianen speelt.

Tijdens de foto presentatie worden onderwerpen behandeld als: hoe leven de hooglandindianen, de verwerking van de alpacawol in producten voor dagelijks gebruik, het knippen van de wol, het verven van de wol, het vieren van de alpacaverjaardag, ceremonies en gebruiken rondom de alpaca en presentatie van geweven producten…

De fijnste kwaliteit alpacawol wordt verwerkt in prachtig geweven producten. Buiten de motieven en patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven, laten de weefsters zich inspireren door het dagelijks leven en de directe leefomgeving, het landschap, de flora en fauna maar ook door de cultuur.

De overgebleven wol wordt gebruikt voor het maken van touwen. Deze touwen zijn onmisbaar voor de hoogland indianen in hun dagelijks leven; tijdens het knippen van de wol, het toedienen van de medicijnen en het slachten van een alpaca voor een heel speciale gebeurtenis worden de pootjes van de alpaca met deze touwen vastgebonden.

Daarnaast worden al sindsde Inca tijd tot vandaag de lama’s in de hooglanden gebruikt als lastdier…om de producten van en naar de markt te dragen, om geoogste aardappels van het land naar huis te dragen…deze producten worden op de rug van de lama vastgebonden met deze touwen.

Na de lunch gaan we een touw van wol vlechten.

[gallery columns="2" ids="606,607"]

In de ‘Semana Santa’, de heilige week voor Pasen vieren de alpaca’s in de hooglanden van Peru hun verjaardag. Van een aantal geselecteerde dieren wordt tijdens de verjaardag de wol geknipt. Als verjaardagscadeau ontvangen de alpaca’s uit de kudde van hun eigenaar een hals – en oor versiering. Aan deze versieringen zijn de dieren ook direct te herkennen door de alpacahouder.

Deze versieringen bestaan uit een pompon en een gevlochten band. De alpacahouder kiest ieder jaar de kleuren van de versieringen. Deze versieringen worden traditioneel door de vrouwen gemaakt tijdens het knippen van de wol.

Na de thee pauze gaat u een traditionele oor- en halsversieringen maken voor de alpaca.

De oor - en hals versiering en het gevlochten touw van alpacawol kunnen mee naar huis genomen worden.

 

Reactie plaatsen