Scheerworkshop

Velen van jullie hebben 2 of meerdere alpaca’s of zijn geïnteresseerd in het houden van alpaca’s. Voordat je begint met het houden van alpaca’s is het belangrijk om goed te oriënteren wat de belangrijkste punten zijn in de alpacahouderij. Natuurlijk proberen wij via ons gratis rapport en de nieuwsbrieven hieraan bij te dragen. Maar dat is niet genoeg. Het volgen van cursussen en/of workshops draagt zeker bij tot het perfectioneren van de alpacahouderij. Zoals bekend willen wij het houden van alpaca’s promoten. De theorie wordt u o.a. via de digitale weg toegezonden, maar voor de praktijk is het belangrijk verschillende bedrijven te bezoeken.


alpaca scheren

Zo organiseert Alpaca-Ranch jaarlijks een workshop waarin het scheren van alpaca’s centraal staat. Naast een stuk theorie (voorbereiding, scheertechnieken, waarom liggend, waarom jaarlijks scheren, apparaten en messen, bepalen wolkwaliteit en sorteren e.d.) wordt u in de praktijk het scheren van een volwassen en/of een veulen voorgedaan. Tevens wordt er aandacht besteed aan het sorteren van wol met verschillende kwaliteiten.


Deze informatie en nog veel meer zal gegeven worden door Margreet Joling en Chris Williams. In één middag zullen zij u de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Deze middag is dus zeer geschikt voor de alpacaliefhebber in de breedste zin van het woord dus de beginnende alpacahouder maar zeker ook de ervaren alpacafokker die het scheren zelf wil leren. Vandaar dat wij Chris hebben gevraagd het praktische gedeelte van de workshop bij ons op het bedrijf te geven.


Data wanneer deze workshop gehouden zal worden is te lezen in onze nieuwsbrief. Meestal vindt de workshop plaats op een zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur en is toegankelijk voor een beperkte groep van 20 personen. Aangezien er veel belangstelling is getoond voor deze workshop is het van belang dat u zich spoedig aanmeldt na bekendmaking van een datum via onze nieuwsbrief. De kosten voor deze middag bedragen €25,- p.p.

O.a. het volgende wordt tijdens de workshop behandeld:


  • scheertechnieken en de keuze voor een bepaalde scheertechniek
  • waarom jaarlijks scheren
  • benodigde materialen
  • voorbereiding voor het scheren
  • bepalen wolkwaliteit
  • sorteren en skirten van de wol
  • het scheren van een volwassen dier
  • en/of het scheren van een veulen


alpaca scheren

De scheerworkshop wordt niet meer gegeven aangezien Alpaca-Ranch haar activiteiten in 2023 is gestopt. Alleen de Alpaca-Shop.eu blijft actief.


Karl Op de Beeck
Door

Karl Op de Beeck

op 03 Jun 2015

Geachte,Kan ik mij nog inschrijven voor een cursus alpacascheren? Ik heb 6 exemplaren die dringend zouden moeten geschoren worden....Mvg,Karl Op de Beeck België

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 03 Jun 2015

Hoi Karl,Uiteraard zijn alle dieren al geschoren. Workshop scheren vindt meestal begin mei plaats. Als je in België zit kan ik je doorverwijzen naar Top-line alpacas voor het scheren.Succes, Gert

Reactie plaatsen