Export van alpacas, regelgeving
10 november 2013 

Export van alpacas, regelgeving

Wanneer u alpaca’s wilt exporteren naar het buitenland i.v.m. verkoop of een show moet u exportdocumenten hebben zodra u de grens overgaat. De gezondheid van de alpaca’s moet gecontroleerd worden door een dierenarts van het NVWA. Daarbij moeten de dieren klinisch gezond zijn op de dag van keuring. U kunt bij het NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) een exportdocument aanvragen. De aanvraag dient minimaal 48 uur voor vertrek bij het NVWA binnen te zijn. Doe dit bij het regionaal NVWA kantoor bij u in de buurt. Voor adressen van het NVWA zie onderstaande link.

Voordat u de aanvraag indient moeten de alpaca’s getest worden op TBC en Brucellose. Uw kunt uw dierenarts een bloedmonster laten nemen en opsturen voor onderzoek. Het onderzoek kan maximaal een week duren. Het onderzoeksresultaat is 30 dagen geldig.

Regionale NVWA kantoren

Alpacafokkers in België kunnen terecht bij de provinciale controle eenheden van het FAVV (Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).

Een dierenarts in dienst van het NVWA komt na de aanvraag de dieren bij u op het bedrijf controleren. De gegevens dat het NVWA nodig heeft zijn de volgende:
– chipnummer of oornummer van het dier + controle via registratie/paspoort
– uitslag bloedonderzoek op Brucellose en verklaring van eigen veearts op TBC onderzoek
– controle transportmiddel.

Tegenwoordig moeten alle gegevens via Traces worden aangevraagd.
Transport van dieren naar andere landen dient aan bepaalde Europese richtlijnen te voldoen. Die staan beschreven in onderstaand document.

Certificering overige dieren OVEUV-05 versie 03

Hier is een voorbeeld wat er op het traces formulier ingevuld dient te worden.
Uw dierenarts kan gebruik maken van dit controleformulier voor tuberculinatie.

U kunt ook even kijken op deze pagina van het NVWA voor de meest up to date documenten.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Marieke Boogert
Door

Marieke Boogert

op 07 Jan 2015

Wij willen onze 3 alpaca's naar onze 2de woning in Italië brengen. Geen bedrijf dus. Moet er dan een KvK inschrijving overlegd worden en vervoersbewijs type 2 komen? Ik vind het moeilijk om te weten wat er wanneer geregeld moet zijn. Onze plannen zijn eind mei te verhuizen. Hoe is het aan de grens gegaan met de alpaca's die naar Hongarije zijn vervoerd, van het filmpje? Groeten, Marieke

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 07 Jan 2015

Hoi Marieke,Als het geen economisch belang is zal het dus niet bedrijfsmatig zijn en heb je geen KvK nummer nodig. Maar het transport is waarschijnlijk langer dan 8 uur en moet aan de daarvoor bestemde eisen voldoen, dus vergunning type 2. Zie ook het artikel over https://alpaca-ranch.nl/kort-en-lang-transport-van-alpacas/" rel="nofollow">Kort en Lang Transport van Alpaca's. Om dat te krijgen moet je een dagopleiding voor dierenvervoer hebben gevolgd en moet je vervoermiddel bij het RDW gekeurd zijn. Eerder kan je vergunning 2 niet aanvragen. Exportkeuring moet je aanvragen bij het nVWA, sinds 1-1-2015 kan dit alleen via https://alpaca-ranch.nl/eherkenning/" rel="nofollow">eHerkenning. Vraag anders bij het nVWA of er extra eisen zijn voor Italië. Of neem contact op met soortgelijke instantie in Italië. Moest destijds wel voor Hongarije i.v.m. blauwtong.Er komt nogal wat bij kijken zoals je ziet. Uiteraard kan je ook gewoon een vervoersbedrijf zoals Sleegers vragen. Hun service is TOP en ze rijden door heel Europa.

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen