Dekservice Alpaca-Ranch
30 januari 2010 
in Fokken

Dekservice Alpaca-Ranch

Nieuwe hengst beschikbaar voor het dekken van uw merries.

In onze actuele nieuwsbrief van januari 2010 hebben we onze nieuwe dekhengst aan u voorgesteld.
Zijn naam? Wessex Peruvian Amancio !

Goede dekhengsten zijn uiteraard van groot belang voor de alpaca fokkerij. De keuze van een nieuwe hengst is niet altijd even makkelijk. Want wat is een goede hengst?

Hij moet natuurlijk de kwaliteit van je kudde (en van derden indien je een dekservice verleend) verbeteren, dus moet de hengst over betere kwaliteiten beschikken dan jouw merries.

Ten eerste: heel belangrijk in de fokkerij is een gezonde kudde. Dit begint bij een uitstekende lichaamsbouw. Een beetje fokker leert snel genoeg wat de perfecte lichaamsbouw van een alpaca is. Meestal wordt in een beginnerscursus hier genoeg aandacht aan besteed. Zeker een dekhengst mag geen gebreken vertonen. Vaak zie je nog wel een beetje X-benigheid, maar dit komt bij 90% van de alpaca’s voor, als het al niet meer is. Bij een goede dekhengst mag er verder niets aan mankeren. Dit kan je ook controleren door een hengst te laten screenen door het AZVD. Meer hierover is te lezen in een voorbeeld nieuwsbrief op onze website of klik op de volgende link: voorbeeld nieuwsbrief.

Ten tweede: de wolkwaliteit moet uitmuntend zijn. Het beoordelen van de wolkwaliteit is niet eenvoudig. Dit leer je pas naarmate je langer met deze dieren bezig bent en geregeld verschillende dieren in handen hebt om de wol te bekijken. De dichtheid van de wol is nog wel te voelen, hier zitten al enorme verschillen in. De glans en de krulling (crimp) is ook duidelijk te zien maar je moet dan wel een aantal super vachten hebben gezien om te weten wat nu echt kwaliteit is. De fijnheid van de wolvezels is met de blote hand moeilijk te voelen, dit is een kunstje voor experts. Maar het is wel te analyseren door een wolmonster op te sturen naar bijvoorbeeld een bedrijf in Amerika: Yocom-McColl. De resultaten die daar uit komen moet je ook leren lezen. Niet alleen de fijnheid (micron) is van belang maar het is een samenspel van de getallen. Dit wordt in één van onze informatieve nieuwsbrieven duidelijk uitgelegd.

Maar al presteert een hengst nog zo goed op bovenstaande twee punten, dat zegt nog niets over zijn kwaliteiten als dekhengst. Een dekhengst moet er nl. voor zorgen dat zijn nakomelingen de beste kwaliteiten meekrijgen van vader. Ook moeder zal haar kwaliteiten voor de helft meegeven aan het nageslacht. Indien dezelfde kwaliteiten bij alle nakomelingen van vader (en met verschillende moeders) duidelijk naar voren komen, pas dan weet je meer over de kwaliteit van een dekhengst.

Vaak worden bepaalde bloedlijnen gezocht om daar mee verder te fokken. Er zijn namelijk uitstekende en zeer bekende dekhengsten die zeer goed hebben gepresteerd. In de hoop dat zijn zonen hetzelfde doen, gaan fokkers investeren in diezelfde bloedlijn. Van jonge hengsten is dus nog niet veel bekend. Pas als de vererving constant is weet je meer over de kwaliteiten van de dekhengst.
Het is ook de combinatie tussen merrie en hengst. De keuze van de hengst wordt mede bepaald doordat je bepaalde eigenschappen van de merrie wilt verbeteren. Alpaca-Ranch heeft een aantal dekhengsten ter beschikking voor dekservice. We helpen u graag om een keuze te maken voor uw fokkerij.

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen