Alpaca wandeling
23 oktober 2018 

Alpaca wandeling

Alpaca wandeling, helemaal hot !

Alpaca wandeling, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met steeds grotere regelmaat kom je artikelen in de media tegen waarin enthousiaste deelnemers schrijven over hun ervaringen tijdens het deelnemen aan een alpaca wandeling.

Waarom zou je deelnemen? Of waarom zou je alpaca wandelingen organiseren als je zelf alpaca’s houdt? In dit artikel kan je lezen hoe het kan dat een alpaca wandeling zo populair is geworden en waarmee je rekening moet houden als je deze activiteit zelf gaan aanbieden.

Inhoudsopgave

  1. Waarom is een alpaca wandeling zo geliefd?
  2. Vindt de alpaca het zelf ook leuk?
  3. Duur van een alpaca wandeling
  4. Groepsgrootte
  5. Alpaca’s leren wandelen
  6. Welke producten zijn nodig?
  7. Omgeving
  8. Waar kan je boeken en wat zijn de kosten?

Waarom is een alpaca wandeling zo geliefd?

De alpaca krijgt steeds meer bekendheid doordat er steeds meer alpaca boerderijen komen. Op het internet duiken er steeds meer filmpjes en foto’s op van deze pluizenbollen. Ze zien er zo schattig uit dat iedereen wel even met deze dieren wilt knuffelen. Het houden van alpaca’s is niet voor iedereen mogelijk. Het kunnen bezoeken van een alpacafarm om in contact te komen met deze dieren is daarom een uitkomst voor velen. Het lijkt erop dat bij iedereen op de bucketlist staat: ‘wandelen met alpaca’s’.

Een alpaca ziet er leuk uit met die grote ogen, heeft een hoge aaibaarheidsfactor en is enorm nieuwsgierig. Als je bij de alpaca’s in het weiland staat is het altijd ‘wie kijkt naar wie?’ Ze komen gelijk naar je toe omdat ze nieuwsgierig zijn en vaak vooral naar kleine kinderen. Even snuffelen, maar als je een plotselinge beweging maakt zijn ze weg, het zijn nl. vluchtdieren. Als je rustig en ontspannen bent zijn de alpaca’s dat ook. Dat maakt het wandelen met alpaca’s ook zo geliefd, het neemt de stress weg bij het toch al zo gehaaste publiek.

“Ontzettend leuke ervaring en heerlijk ontspannend, die alpaca wandeling! Kom zeker nog een keer terug!”

“Super leuke wandeling door een mooi natuurgebied, met super lieve schattige alpaca’s.”

Je kan dus wel zeggen dat de alpaca populair is geworden en daarmee de alpaca wandeling. Dat kan je ook terug zien in onderstaande zoekresultaten van Google.

alpacawandeling

De zoekterm ‘alpaca wandeling‘ werd in 2016 niet of nauwelijks toegepast in Google. In 2017 begon het een beetje te lopen en in 2018 was alpaca wandeling een trend. Met name in het zuiden van Nederland is men naarstig op zoek naar een uitje met alpaca’s. Je zult ook zien dat juist daar veel bedrijfjes inspringen op deze hype.

Vind de alpaca het zelf ook leuk?

Normaal gesproken kunnen externe factoren zoals transport, verandering in de kudde of voeding stress opleveren bij een alpaca. Dat zijn vaak factoren die eenmalig of zelden worden toegepast. Maar als een alpaca dagelijks of wekelijks in aanraking komt met bepaalde dingen zoals het omgaan met mensen, het omdoen van een halster, wandelen buiten de eigen weide dan raakt de alpaca gewend aan deze veranderingen. Van nature is de alpaca heel nieuwsgierig en onderzoekt nieuwe dingen in het weiland door erop af te gaan.

Het zijn slimme dieren en zullen bij bepaalde processen die met regelmaat plaats vinden precies weten wat er gaat gebeuren.
Heb je de alpaca’s ’s nachts op stal staan en gaan ze elke dag naar buiten dan weten ze dat precies op het moment dat jij de deuren open doet.
Voer je de dieren ’s morgens en ’s avonds op hetzelfde tijdstip, dan staan ze al bij de voerbak te wachten totdat jij komt met de brokjes.
Ga je dagelijks een stukje met ze wandelen, dan trekken ze niet meer aan het lijntje om te ontsnappen.
Zolang je de dieren met respect behandelt zullen de handelingen die regelmatig voorkomen niet meer tot stress leiden waardoor de alpaca’s rustig blijven.

Hun nieuwsgierigheid leidt er ook toe dat ze dol zijn op bepaalde veranderingen. Zelf merken we dat ze graag van de ene weide naar de andere willen rennen. Bij ons liggen meerdere weides naast elkaar die om en om worden begraasd. In het ene weiland staan dennenbomen, in de andere een treurwilg of een grote bult grond om op te klauteren. Zodra de alpaca’s worden verweid rennen ze met elkaar als jonge honden door het weiland om alles weer even te verkennen. Natuurlijk is het verse gras heerlijk maar ook even iets anders, iets nieuws is leuk.

Zo zal het ook gaan met een alpaca wandeling. Even uit het weiland, de omgeving verkennen is altijd leuk.
Niet elk dier zal geschikt zijn voor het ontspannen lopen aan een lijntje. Vaak heeft dit te maken met de leeftijd waarop een alpaca halstermak is gemaakt en of het dier voorheen blootgesteld is aan bepaalde stressfactoren. Als je merkt dat een alpaca niet ontspannen is neem haar dan niet mee tijdens een alpaca wandeling. Neem als voorbeeld hoog drachtige merries. Vaak zijn zij minder ontspannen en zelfs een beetje kribbig naar andere dieren of mensen. Laat drachtige merries dan zoveel mogelijk met rust.

Ideaal voor het wandelen met alpaca’s zijn de ruintjes. Dit zijn gecastreerde hengsten die door de castratie vaak wat rustiger zijn dan hengsten die voor dekkingen gebruikt worden. Je kunt een wandeling voor een alpaca uiteraard ook leuk maken door het dier onderweg te belonen met iets lekkers als brokjes of misschien een stukje wortel.

Duur van een alpaca wandeling.

Als de gewenning van het wandelen er is kan je prima een paar uur met de alpaca op pad. Veel alpaca wandelingen die worden aangeboden zullen 1 tot 2 uur duren. Het is geen trektocht waarbij je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk kilometers moet hebben afgelegd. Een alpaca wandeling verloopt heel rustig op een tempo waarvan jij denkt dat de alpaca er zich prettig bij voelt. Indien de mogelijkheid er is zal even tussendoor grazen ideaal zijn om een rustmomentje in te plannen voor mens en dier. In Zuid Duitsland worden ook wel trektochten gemaakt die een hele dag duren. Dat kan met alpaca’s maar meestal worden hier toch de pakdieren zoals de lama voor gebruikt. Tijdens de pauzes is er gelegenheid meer te weten te komen over de alpaca. Begeleiders zullen hun kennis graag delen. Een alpaca wandeling is dus niet alleen rustgevend maar ook educatief.

Groepsgrootte.

alpaca wandeling

De groepsgrootte is geheel afhankelijk van de aanbieder. Bij de één zal de maximale grootte 6 personen zijn, bij de ander 16 of zelfs nog veel meer.
Vaak wordt per 2 personen 1 alpaca meegenomen om te wandelen. Bij kleinere groepen krijgt elk persoon zijn eigen alpaca. Ook de groepsgrootte van de alpaca’s is van belang. Je neemt niet 1 alpaca mee uit de kudde. Minimaal 2 of 3 maar beter is om met meer alpaca’s te gaan wandelen. Zoals je weet is een alpaca een echt kuddedier. Des te meer zielen des te meer vreugd en ze volgen elkaar netjes. Loop voorop met een alpaca die makkelijk en vlot mee gaat, de rest volgt vanzelf.

De samenstelling van de groep alpaca’s is ook van belang. Het is niet erg handig om een dekhengst mee te nemen met een groepje merries. Dan moet je wel heel stevig in je schoenen staan om die hengst in bedwang te houden. Niet te vergeten om de spuugzone te ontwijken van merries die niets van een hengst willen weten.

Alpaca’s leren wandelen.

Heb je zelf alpaca’s en wil je er mee gaan wandelen? Dan moeten ze eerst halstertam gemaakt worden. En dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Je moet geduld hebben. Er zijn verschillende methodes. Ik zal omschrijven hoe wij het meestal doen. Jonge dieren van een maand of 6 die net verspeend zijn van de moeder zijn het gemakkelijkst halstertam te krijgen. Misschien heb je ze al wat tam gemaakt door ze wat vaker vast te houden en brokjes te voeren. Nu moeten ze aan een halster wennen. Je begint door het halster voorzichtig om de neus van je alpaca te doen. Je maakt het niet vast maar herhaalt het om en af doen van het halster een aantal keren. De volgende dag herhaal je dit en als je merkt dat het dier er rustig  onder blijft maak je het vast achter de hals. Laat het desnoods een aantal uren rond lopen met het halster. Als de alpaca gewend is aan het halster kan je de volgende keer een lijn aan het halster vast maken. Je zult merken dat het dier begint te trekken. Gewoon staan blijven en vasthouden totdat het dier tot rust komt. Voor meer informatie over het halstermak maken verwijs ik je even naar onze video ‘alpaca halstermak‘.

De hierboven omschreven methode werkt vrij snel, maar heb je meer tijd en geduld dan is de T-Touch methode  van Marty McGee-Bennett het meest diervriendelijk om toe te passen. Marty heeft een bewezen en effectieve methode ontwikkeld om lama’s en alpaca’s te trainen genaamd: “Camelidynamics”. Ze heeft een boek ‘Camelid Companion‘ geschreven waarin je alle technieken leert om alpaca’s te leren wandelen aan de lijn. Dit gebeurt uitsluitend op onderling vertrouwen tussen mens en dier.

Zodra je een alpaca geleerd hebt om aan de lijn te wandelen wil het nog niet zeggen dat iedereen met dit dier een alpaca wandeling kan maken. Elke nieuwe begeleider moet namelijk heel rustig blijven en geduld hebben. Bij een onverwachte beweging kan het dier schrikken en op de vlucht slaan. Als eigenaar en organisator van alpaca wandelingen moet je een gedegen uitleg en begeleiding bieden zodat het vertrouwen tussen mens en dier blijft bestaan.

Welke producten zijn nodig?

Voor een alpaca wandeling is niet veel meer nodig dan een goed halster met halstertouw. Een alpaca halster dat perfect past is waarschijnlijk het belangrijkste voor de veiligheid en het comfort van de dieren. Als een halster goed zit bereik je beter en sneller resultaat met het halstermak maken. Marty McGee-Bennett heeft tijdens de ontwikkeling van de Camelidynamics methode alpaca halsters ontworpen die perfect passen. Elk dier heeft weer zijn/haar eigen vorm van het hoofd, hierdoor zal een one-size-fits-all nooit goed passend zijn. Marty heeft daarom 4 verschillende maten ontwikkeld zodat er een halster is voor alle leeftijden. Wat belangrijk is bij het halsteren wordt o.a. in de video ‘alpaca halstermak’ maken verteld en anders is er meer informatie op de pagina “alpaca halster“.

Voor een halstertouw kan van alles gebruikt worden. Belangrijk hierbij is dat het niet te zwaar mag zijn. Het is geen paard waarmee je aan de wandel bent. In de Alpaca-Shop zijn speciaal ontworpen halstertouwen verkrijgbaar die licht gewicht, zacht, soepel zijn maar wel sterk en duurzaam. Vaak willen de alpaca’s niet te dicht bij zijn/haar begeleider lopen. Enige afstand is vaak prettig voor de dieren. Een lijn van ongeveer 1,80 meter is dan het meest geschikt hiervoor. Mocht je dit toch te lang vinden dan zijn andere lengtes op aanvraag leverbaar.

Omgeving

Welke omgeving is het meest geschikt om een alpaca wandeling te maken?
Een alpaca is van oorsprong een vrij ruig en rotsachtig gebied gewend, maar de begeleider vast niet. Voor een alpaca maakt het niet zoveel uit. Juist de verandering in omgeving is vaak wel inspirerend voor de alpaca. Nieuwsgierig als ze zijn zal een andere omgeving dan hun eigen weiland alleen maar leuk zijn. De omgeving wordt vaak gekozen om als mens tot rust te komen. Dus niet in een drukke stad zoals Jort Kelder hieronder laat zien maar in de natuur, het bos of langs het strand. Het omgaan met alpaca’s in een rustige, mooie omgeving en een ontspannen sfeer neemt de stress weg bij veel mensen. Dat lijkt me een goede reden om een keer deel te nemen.

Waar kan je boeken en wat zijn de kosten?

Jaarlijks komen er nieuwe aanbieders van alpaca wandelingen. De ene organiseert wandelingen in kleine groepjes, de andere combineert het met een picknick of een wandeling langs het strand en de zee. Er zijn inmiddels zoveel mogelijkheden dat ik ze niet allemaal kan benoemen. Hieronder een aantal van de aanbieders waarvan ik weet dat ze zeer enthousiast zijn en die mij fotomateriaal beschikbaar hebben gesteld om te laten zien. Is een alpaca wandeling voor jou niet mogelijk? Veel bedrijven bieden ook een Meet&Greet aan waarbij je kennis kan maken met de alpaca.

Alpaca Vorstenbosch
Biedt alpaca wandelingen aan in het natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant.
Ze gaan op pad met maximaal 8 alpaca’s, ieder 3 of 2-tal krijgt een alpaca om te begeleiden.
Een alpaca wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten €20,- p.p.
Voor meer mogelijkheden bezoek de website van Alpaca Vorstenbosch.

Zonneveld Alpaca’s
Wandelen in de omgeving van Zonneveld Alpaca’s vlakbij Hoogeveen in Drenthe.
Klein en intiem gezelschap van minimaal twee en maximaal acht personen. Er gaat altijd één alpaca mee per twee personen.
Een alpaca wandeling duurt ongeveer 1 uur incl. versnapering. Kosten €17,- p.p.
Voor meer informatie en mogelijkheden bezoek Zonneveld Alpaca’s.

Alpaca Mountain
Wandelen in de buurt van Sweikhuizen in de prachtige omgeving van Zuid-Limburg.
Wandelingen gaan door bij een minimaal aantal van 8 personen tot een maximum van +/- 12 personen. Er gaan maximaal 4 alpaca’s mee.
Kosten alpaca wandeling incl. versnapering is €20,- p.p.
Meer informatie is te vinden op Alpaca Mountain.

Alpaca Hoeve
Een wandeling met een aantal alpaca’s in de mooie bosrijke omgeving van de Alpaca Hoeve in Noord-Brabant.
De wandeling is met twee alpaca’s. Vanaf de vijfde persoon komt er een derde alpaca bij.
De alpaca-wandeling is altijd privé (dus alleen uw eigen groepje) en kan geboekt worden voor max. 6 personen.
De kosten voor de ongeveer 1 uur durende alpaca wandeling incl. drinken zijn €25,- per persoon.
Meer informatie is te vinden op De Alpaca Hoeve.

Alpaca World Brielle
Wandelen langs bijzondere plekken zoals de poort van Brielle die op 1 april 1572 door de Watergeuzen is veroverd van de Spanjaarden.
Per 2 personen gaat er 1 alpaca mee, zodat deze 2 personen afwisselend een alpaca begeleiden.
De duur van de wandeling inclusief versnapering is ca. 2 uur.
Voor meer informatie: Alpaca World Brielle.

Alpacas Zeeland
Wandelen door de duinen, over het strand of langs de Zeeuwse landerijen.
De wandeling gaat door bij 6 deelnemers.
De Alpaca strandwandeling duurt ongeveer 1,5 uur en kost €25,- per persoon.
Meer informatie is te vinden op Alpacas Zeeland.

Bovenstaande lijst met aanbieders is slechts een kleine greep uit het totaal van alpacahouders dat wandelingen organiseren. Mocht je ook op deze pagina vernoemd willen worden, geef dan even een reactie hieronder met korte omschrijving over: de omgeving, het aantal deelnemers, de duur en de kosten van de alpaca wandeling. Meld ook even de pagina waar ze meer informatie over jouw alpaca wandelingen kunnen vinden.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Sandra Radecke
Door

Sandra Radecke

op 04 Nov 2018

Bij de Alpaca en Falabella Ranch Rzadkiewa kan je met een Alpaca wandelen over het sfeervolle landgoed van de ranch. Voor de wandeling wordt er een heel interessante vertelling over Alpaca’s en Falabella minipaardjes gehouden. Na de wandeling kan u zelf de Alpacakudde gaan bekijken en krijgt u wat voer mee. Na afloop is er koffie , thee of limonade. Men kan dit ook nog organiseren in combinatie met Alpacagolf. Een tien holes golfbaan alwaar u golf kunt spelen tussen de Alpaca’s. Deze aktiviteiten zijn ook heel geschikt als bedrijfs of familieuitje. Wij organiseren ook kinderfeestjes. De kosten voor een wandeling zijn €20,- Het wandel en golfarragement kost € 27,50. Reserveren kan vanaf 4 personen. Overnachten op de ranch is ook mogelijk in onze B&B. Voor meer informatie over de alpaca wandeling kijk op de site van http://www.rzadkiewa.nl/walking.html" target="_blank" rel="noopener nofollow">Rzadkiewa.

Verheijen
Door

Verheijen

op 05 Nov 2018

Alpacawandelingen en rondleiding op alpacafarm 'tSteeke. Afhankelijk van de groepsgrootte wandelen we elk met een alpaca of 1 alpaca per 2 personen. Kosten zijn 20 euro p.p. Meer informatie op http://alpacafarmtsteeke.nl/diensten/alpacawandeling/" target="_blank" rel="noopener nofollow">'tSteeke.

Mayke Engels
Door

Mayke Engels

op 17 Nov 2018

Alpaca boerderij River Forelands in ‘t land van Maas en Waal.Wandelen door de uiterwaarden, over het strand en door het bos. Incl koffie/thee en verse lekkernij en uiteraard voeren van de alpaca’s.Zowel in groepsverband als besloten groepen, €20 p.p voor een 1,5 tot 2 uur durend arrangement.Voor meer informatie ga naar de website van https://www.riverforelands.nl/Alpacawandeling.html" target="_blank" rel="noopener nofollow">River Forelands.

Natasja
Door

Natasja

op 18 Aug 2023

Ontdek de wereld van alpaca's met ons Alpaca Onderonsje. Bij ons draait alles om ontspanning en om echt connectie te maken met deze bijzondere dieren. Kom naar de Achterhoek voor deze complete 'Meet, Greet, Walk & Feed' : www.hetlandvankempers.nl/alpacas

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen