Schurft bij Alpaca's

Schurft bij Alpaca's

Eén van onze trouwe nieuwsbrieflezers heeft zich verdiept in het onderwerp schurft en daarover een informatief artikel geschreven dat hieronder is te lezen. Met elkaar weten we immers meer dan ieder voor zich. Het versturen van informatieve nieuwsbrieven is voor Alpaca-Ranch een manier om kennis door te geven. Kennis over de alpaca is van belang om een goede basis te leggen voordat men aan een alpaca-fokkerij begint maar zeker ook tijdens je loopbaan als fokker wil je steeds meer weten over dit prachtig dier. Onder andere schurft kan een veel voorkomend probleem zijn, maar is goed te behandelen indien je het probleem vroegtijdig constateert.

Onderstaande tekst is geschreven door Anita Mooijman.schurft gangetje
Schurft is een huidaandoening veroorzaakt door mijten, een parasiet van 0,5 mm groot. Het spinachtige beestje met vier poten boort zich door de oppervlakkige huidlaag en nestelt zich onder de huid. De mijten graven gangen in de huid en planten zich voort, waarna de nakomelingen het gangenstelsel verder uitbouwen. De jeuk krijgt het dier door een allergische reactie op de mijt en de uitwerpselen daarvan. De mijt overleeft slechts enkele dagen, maar dit zal langer zijn als de buitentemperatuur laag en de vochtigheid hoog is. Schurft (Scabiei) komt ook voor bij de mens en uit zich als besmettelijke huidziekte. Schurft is eveneens te vinden bij planten. Het gaat dan om een aantasting door schimmel, een schimmelziekte. Een appelboom kan bijvoorbeeld veel last hebben van blad- en takschurft.

Er bestaan verschillende soorten mijten. De Sarcoptes Scabiei, schurftmijt, veroorzaakt scabiës. De verschillende ondersoorten van deze mijt leven op verschillende diersoorten en zijn vrij specifiek voor die diersoorten. De Cheyletiellamijten komen voor bij honden, katten en konijnen. Een bekende vogelmijt is de Dermanyssus gallinae, ook wel bloedluis of kippenbloedmijt genoemd. Bij vogels uit een besmetting zich op snavel en poten.

alpacaoorSchurft van sarcoptische en psoroptische aard is te vinden bij o.a. de alpaca. Sarcoptes Scabiei komt voornamelijk voor op de onderkant van de buik, bij de liesstreek, aan de benen en op de kop/snuit. Is de buitenste gehoorgang aangetast dan kan het het andere type mijt, de Psoroptes, zijn. Dit laatste type komt ook voor bij schapen en geiten. Oorschurft geeft jeuk aan de oren en veel viezigheid in de oren. De rondkruipende diertjes kunnen flinke irritatie in de uitwendige gehoorgang geven en als de mijten over het trommelvlies kruipen dan geeft dat een schrikreactie bij het dier.

Schurftmijten zijn specifiek voor de diersoort en besmettelijk tussen dieren onderling. Door dieren overgedragen mijten op de mens bezorgen de mens hoogstens wat huidirritatie. Eventuele ontstekingen zijn zelflimiterend, dat wil zeggen dat het na verloop van tijd (maximaal drie weken) vanzelf over gaat.

Wat zijn de symptomen bij een schurftbesmetting: jeuk, korsten, verlies van haar dat voor kale plekken zorgt, verdikking en schilfering van de huid. Vijftig procent van de alpaca’s draagt de mijt bij zich. Bij het ene dier komt het tot uiting en het andere dier weet ermee om te gaan en uiting kan uitblijven. Een oorzaak van schurft kan stress zijn door bijvoorbeeld het veranderen van omgeving, het wisselen van voeder of  transport.

Het is mogelijk dat tijdens het scheren ontdekt wordt dat het dier geïnfecteerd is. Het is dan het beste de wol goed kort te scheren, de huid goed vet te houden door bijvoorbeeld aangetaste plekken in te smeren met vaseline en het dier direct de eerste injectie (zie verderop in dit artikel) te geven. Scheren gebeurt doorgaans in de maand mei, dus de zon en de wind kunnen dan een handje helpen bij het genezingsproces.

Voorkom schurft door nieuwe dieren minimaal een maand in quarantaine te houden (zeker bij import) en (preventief) te behandelen. Het zou vervelend zijn als een nieuwe aanwinst op de aanwezige kudde schurft overbrengt. Het is aan te raden tijdens die maand de kudde ook te behandelen met een eenmalige injectie tegen schurft. Bijvoorbeeld één week voor het samenvoegen van de dieren. Als een dier geïnfecteerd is kan het vermageren. Houdt het gewicht van de alpaca dus goed in de gaten. De weerstand kan immers afnemen. Voorkom het ergste en zorg er ook voor dat de dieren tijdig ontwormd worden. De middelen die hiervoor gebruikt worden hebben vaak ook een goede werking tegen diverse parasieten.

Welke middelen zijn toe te passen bij een schurft aandoening:
Cydectin pour on (horizontaal aanbrengen op de huid ter hoogte schoft-staart), Dectomax injectie, Ivermectine injectie of via recept van de dierenarts zwavelzalf. De Cydectin pour on vloeistof wordt drie keer gegeven met telkens tien dagen wachttijd. De injecties worden twee maal onderhuids gegeven. Ook hierbij geldt na tien dagen herhalen.

Het is aan te raden om voor gebruik van de medicamenten te contacteren met de dierenarts.

De mijt overleeft langer bij lage temperaturen en hoge vochtigheid, dus in het herfst-/winterseizoen regelmatig tussen de vacht kijken. Ook het bekijken van de buik-/liesstreek kan geen kwaad. Het lijkt dat schurft door ons klimaat en/of plantenrijk ontstaat, want er zijn continenten waar schurft helemaal niet voorkomt. Besmetting is niet altijd te voorkomen, net zo min bij de mens als bij het dier. Tijdig de dieren ontwormen, de stal schoonhouden en de mest opruimen draagt al bij aan een verzorgde leefomgeving. Er moet serieus met een schurft infectie omgegaan worden. Op tijd herkennen en behandelen is voor het dier, de kudde en uzelf van belang.

Lies
Door

Lies

op 11 Jun 2020

Is de wol van het besmette dier nog goed te gebruiken of moet die eerst gewassen worden. Is het in de vacht ook besmettelijk?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Er zullen vaak schilfers in de wol zitten als er schurft onder de wol zit. Maar het kan ook zijn dat de schurft met name op de kale plekken van het dier of bij de poten voorkomt. Dan is de rest dus schoon.

Maaike Evenhuis
Door

Maaike Evenhuis

op 31 Mar 2020

1 van onze alpacas heeft een paar dagen bij de schapen ingestaan. Nu zijn we erachter gekomen dat de schapen wolschurft hebben. Kan dit ook op de alpaca overgaan of niet?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 02 Apr 2020

Schurft is wel een besmettelijke ziekte. Het is een mijt die onder de huid kruipt. Dat kan ook bij alpaca's. Pas ook ook met beweiden van alpaca's en schapen samen met de wormbesmetting die gaat nog veel gemakkelijker over. Een alpaca kan sneller ziek worden van wormen dan een schaap.

Alpaca Italia
Door

Alpaca Italia

op 09 Feb 2019

Bijna 3 jaar geleden zijn we met 3 alpaca's vertrokken naar Italië. Heel veel problemen moeten oplossen. Nu eindelijk ook een goed werkend middel tegen schurft gevonden: Scabiacid crème 5% met promethrin. Aanbrengen, na 8 uren huid/wol reinigen en verzorgen met verzachtende crème of olie. Na 14 dagen herhalen. Bij 1 merrie heb ik 's avonds de buik en uier ingesmeerd en haar die 8 uren gescheiden gezet van de cria. (1/2 jaar oud) De zalf mag nl niet in ogen en slijmvliezen komen! We hadden al een hele reeks geprobeerd van Ivermectine injectie, die een abces gaf / oraal wat niet effectief genoeg was / frontline spray met vaseline, wat de schurft niet tegenhield / antihistaminecrème, wat maar eventjes hielp tegen de jeuk / One Vet spray en blauwe Neospray, die de muggen en vliegen weghielden bij de kale aangedane huid.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 09 Feb 2019

Altijd goed om te horen wat anderen aan schurft kunnen doen. De verhalen verschillen enorm. Maar dat komt ook doordat de omstandigheden niet overal gelijk zijn en zeker het type mijt dat aanwezig is. Misschien is dit het middel voor diegene die het niet lukt om schurft aantasting kwijt te raken.

H Evers
Door

H Evers

op 12 Dec 2018

Schurft alpaca; Wij hadden 2 merries gekocht waarvan er een na een maand schurft had. veearts erbij gehaald ; groot probleem !. daar wij zelf een bollenbedrijf hebben en ook met bollenmijt te maken hebben ben ik gaan zoeken. Wij gebruiken voor bollenmijt vertimec, werkzame stof Abemectine! Alpaca gewassen met vertimec met uitvloeier 4x en helemaal schoon! We doen dit nu jaarlijks na het scheren.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Dec 2018

Meestal wordt Ivermectine gebruikt voor de behandeling van schurft. 1 keer is vaak niet genoeg. Herhalen zoals jullie doen is belangrijk voor een goed resultaat. Goed om te horen dat er meer middelen zijn die werken. Abamectine wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt als ontwormiddel, net als ivermectine overigens.

snoesel
Door

snoesel

op 28 Apr 2016

Het beste is natuurlijk altijd alle diere standaart 2x en daar bedoel ik dan in oktober en in februari te enten met Ivomec ,en dan dus ook altijd de herhaling na 10 dagen toe te passen , als ze echt schoon zijn zou je die herhaling achterwegen kunnen laten. Je kunt ook als het nog niet te ernstig is de plekken met een kwast insmeren met slaolie en ivomec erdoor . En er word over frontline gesproken? is dat voor honden en katten ? is dat nog verkrijgbaar? zo ja , en er zit de juiste werkzame stof in ? ga ik hier niet noemen ,dan werkt dat uitstekend.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 04 Dec 2009

Een aanvulling op deze tekst kan zijn dat de genoemde middelen normaal gesproken worden gebruikt tegen wormsoorten maar een neveneffect hebben op mijt. De pour-on behandeling kan bij alpaca's niet zo goed werken aangezien ze geen vetlaag hebben onder de huid die het middel kan opnemen. Een behandeling van ivermectine 1 keer per week subcutaan (injectie onder de huid), 4 weken achter elkaar met een uitwendige behandeling met frontline heeft bij vele fokkers goed geholpen.

guedens robert
Door

guedens robert

op 23 May 2017

Schurft sarnacuran 10 cc per 10 l water het hele dier goed nat maken en na min 7/dagen max 10 dagen herhalen ( goed resultaat )

Mario Dhondt
Door

Mario Dhondt

op 27 Mar 2018

Hallo, Sarnacuran sproeien met een tuinsproeier gaat nog, maar is dat effectief genoeg? Het dier met een spons natmaken is niet te doen, gezien ze niet willen dat je tussen de liesstreek wrijft.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 27 Mar 2018

Ook met een tuinsproeier zal je niet goed genoeg op de huid komen met het middel. De vacht is immers waterafstotend. In plaats van sproeien moet je de dieren in een dompelbad zetten, alleen dat is effectief voor dit soort middelen.

Lavrysen
Door

Lavrysen

op 31 May 2018

Hoe lang duurt het na de behandeling vooraleer de plekken zonder haar weer genezen zijn, zodat je er zeker van kan zijn dat de schurft weg is?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 31 May 2018

Hoi, Geheel afhankelijk van het soort schurft en de behandelingen. Soms blijf je het zelfs altijd een beetje zien of blijven de plekken kaal. Je moet ervoor zorgen dat de schurft niet verergert in de kudde. Met de juiste behandeling ben je weken bezig om verbetering te zien, het kan ook maanden duren om te zeggen dat het weg is.

Gert Joling
Jt prins
Door

Jt prins

op 21 Mar 2016

We hebben een creatieve die ik niet van schurft af kan krijgen heb van alles al geprobeerd moet ik die medicijnen die hier genoemd worden bij veearts opvragen???

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 22 Mar 2016

Uiteraard altijd even in overleg met je veearts. Wat ook goed helpt is om de plekken met schurft uitwendig te behandelen met een vet/olie- achtige substantie waardoor er als het ware verstikking van de mijt plaats vindt. Sommige fokkers doen dit met vaseline, frituurvet of minerale olie.

Maerivoet Jos
Door

Maerivoet Jos

op 25 May 2023

waar kan ik die zalf scabiacid creme 5% met promethrin kopen of bestellen , ik vind die niet hier bij ons in Belgie

Reactie plaatsen