Wol van de alpaca
20 mei 2007 

Wol van de alpaca

Voor ons is het scheerseizoen weer achter de rug. Een jaarlijks terugkerend ritueel. “Jaarlijks?” zullen velen van u denken want veel alpaca liefhebbers scheren hun dieren één keer per twee jaar.
Waarom tweejaarlijks? Omdat men een geschoren alpaca niet zo mooi vindt of omdat de vorige eigenaar zijn/haar dieren ook tweejaarlijks heeft geschoren.
Wij zullen iedereen aanraden hun dieren jaarlijks te scheren.

Belang van jaarlijks scheren

  • De wol blijft schoner. Ongeschoren alpacas zijn vaak vuil en dit kan insecten e.d. aantrekken. Door jaarlijks te scheren kunnen huidziektes, schurft en maden voorkomen worden. Verder is de gezondheid van het dier ook beter te constateren, denk aan bodyscoring, een te mager dier is zo makkelijker op te sporen.
  • Het voorkomen van stress. Als het dier niet geschoren is kan het bij hoge temperaturen last hebben van hittestress. Misschien is het u opgevallen dat het dier de hele dag ligt, vlakbij de waterbak met een snelle ademhaling. Hittestress bij alpaca’s kan leiden tot het afstoten van het embryo of veulen, in het ergste geval kan het dodelijk zijn voor het dier zelf.
  • Ook de vruchtbaarheid van de hengst en merrie zijn minder bij hittestress. Tevens kan een volle vacht in de weg zitten tijdens het dekken. Het geslachtsdeel van het mannetje kan verstrikt raken in de wol van de merrie met alle gevolgen van dien.
  • De groei van een veulen wordt bevorderd wanneer het geschoren is. Als een alpaca pas in zijn tweede levensjaar voor het eerst geschoren wordt kan het een groei achterstand hebben. Voor merries is het belangrijk dat zij op anderhalf jaar uitgegroeid zijn om zich te laten dekken. Het dekken van een niet volledig uitgegroeide alpaca gaat problemen geven. Hengsten die te lang klein blijven zullen gemiddeld later geslachtsrijp worden.
  • Teveel wol bij een zogende moeder kan ook de oorzaak zijn dat het veulen de tepel niet kan vinden en daardoor niet kan drinken.
  • Voor de verwerking van de wol is het van belang dat het schoon en zuiver is.

Tijdens het scheren wordt de wol direct op kwaliteit gesorteerd. Bij een gemiddelde alpaca komt dat op het volgende neer:

  • A-kwaliteit komt van rug, zijde en bil
  • B-kwaliteit komt van hals en bovenbenen
  • C-kwaliteit komt van onderste helft van debenen, kop en buik

Des te beter de alpaca des te meer A kwaliteit het dier levert. Bij het tweejaarlijks scheren zal de kwaliteit al sterk verminderd zijn. Onze importgroep had ook een vacht van ongeveer twee jaar. Binnenin de vacht lijkt de kwaliteit uitmuntend maar de buitenste helft is vuil, gaat klitten en vervilten. Spinners zullen dus extra werk hebben met het kaarden van de vacht. Dat is ook de redenen dat onze tweejaarlijkse vachten voor de helft van de prijs verkocht worden. De eerste vachten zijn alweer de deur uit en we zijn benieuwd naar het eindresultaat. Heeft u ook interesse in alpacawol bezoek dan eens onze webshop.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen