De alpaca is geen herkauwer
24 september 2014 

De alpaca is geen herkauwer

“De alpaca is geen herkauwer?” zult u denken. Hij is toch aan het herkauwen? Klopt en toch is de alpaca geen herkauwer!

Op veel websites komen we informatie tegen over de alpaca. Vaak komt die informatie met elkaar overeen. En toch wordt de alpaca vaak verkeerd tot de orde van de herkauwers gerekend. Herkauwers is een suborde van de evenhoevigen. Alpaca’s behoren tot de suborde eeltpotigen en dus niet tot de suborde herkauwers. Beide subordes behoren wel tot dezelfde orde evenhoevigen.
Dit klinkt verwarrend, om het te verduidelijken is hieronder een schematische weergave van de traditionele indeling.

Taxonomische indeling evenhoevigen

Hoewel kameelachtigen ook herkauwen vallen ze niet onder de Ruminantia (herkauwers), omdat ze ‘maar’ drie magen hebben, een gespleten bovenlip, een tand in de bovenkaak (canine), en (als enige zoogdier) ovale rode bloedcellen.

Voor de duidelijkheid nog even de taxonomie van de alpaca ten opzichte van een rund.

TaxonomieAlpaca Rund
Rijk:Animalia (dieren)Animalia (dieren)
Stam:Chordata (chrdadieren)Chordata (chrdadieren)
Klasse:Mammalia (zoogdieren)Mammalia (zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (evenhoevigen)Artiodactyla (evenhoevigen)
Onderorde:Tylopada (eeltpotigen)Ruminantia (herkauwers)
Familie:Camelidae (kameelachtigen)Bovidae (holhoornigen)
Geslacht:VicugnaBos
Soort:Vicugna pacosBos Taurus

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen