Body condition scoring

Wat is body score?

Body condition is de Engelse term voor de conditie van het lichaam en wordt regelmatig gecontroleerd om de algemene gezondheid van een alpaca te beoordelen. De methode van body score is makkelijk om even snel een indruk te krijgen van de gezondheid. Je houdt het dier vast als in de afbeelding hieronder. Terwijl je het dier met een hand bij de nek vast pakt kan je met je andere hand de ruggengraat voelen, zo'n 15 cm achter de schoft.

De hoeveelheid vlees dat op een dier zit kan eenvoudig gevoeld worden door met je hand op deze plek de wol naar beneden te drukken. Voel met je duim aan 1 kant van de ruggengraat en de andere vingers aan de andere kant. De body score wordt verdeeld op een schaal van 1 tot 5. Voel je een holte (1) of heeft de bovenkant van de rug de vorm van een tent (2), dan is het dier te mager. Is het meer een platte/bolle (5) rug dan is de alpaca veel te vet.

[gallery columns="2" size="full" ids="2661,555"]

De perfecte body score


Bij dieren met een overgewicht (body score van 4 of 5) is het risico op hittestress, onvruchtbaarheid, moeilijke geboortes of sterfte vlak na de geboorte en een slechte melkgift groter. Sterk vermagerde dieren hebben meer kans op het verliezen van de embryo, dood geboren veulens of veulens met ondergewicht en ook een slechte melkgift. Het is dus van groot belang ten alle tijde je dieren op een streef gewicht te hebben. Uitgaande van de body score betekent dit dat je de dieren tussen 2,5 en 3,5 wilt hebben.

De oorzaak van een slechte score kan liggen aan ziekte of voeding. Als een lage body score wordt veroorzaakt door een tekort aan voedsel (en dus niet aan andere factoren zoals ziekte) kan het 3-6 weken duren voordat een alpaca weer op gewicht is. Dan moet het wel onbeperkt beschikking hebben over goed kwaliteit gras en hooi.

Body score vs wegen


Body score is een goede methode om de gezondheid van een dier te bepalen. Wegen is ook een methode, maar het gewicht tussen de dieren kan enorm verschillen, dit is afhankelijk van de lichaamsbouw, grootte, drachtigheidsstatus en andere variabelen. Een body score geeft de conditie per dier weer, kilogrammen niet. Bij de veulens ligt dit net even iets anders. Die worden geboren zonder al te veel vet en voelen vaak dun aan. Om te zien of een veulen goed groeit en dus gezond is dan is het wegen een betere methode. Bij het wegen van dieren gaat het ook om de vergelijking met voorgaande wegingen. Houd hierbij rekening met de status van het dier (drachtig of niet).

Gedurende het leven van een alpaca zal de body score wijzigen. Over het algemeen zal tussen de 12 en 14 jaar de spiermassa en het weefsel afnemen waardoor de body score daalt. Oudere dieren hebben dan ook vaak een body score van 2. Oudere lacterende merries hebben vaak een snelle afname in gewicht en het duurt langer om weer op gewicht te komen dan bij de jongere merries. Het fokken met oudere merries is grotendeels afhankelijk van de gezondheid tijdens de eerste 2 maanden van lactatie. Die eerste twee maanden na de geboorte van een veulen wordt namelijk de meeste energie aan een merrie onttrokken.
Reactie plaatsen