Idealisme of Utopie?
22 september 2007 

Idealisme of Utopie?

Idealisme of Utopie in de alpacafokkerij?

Bij het geven van voorlichting over het houden van alpaca’s, en dan in het bijzonder de fokkerij, hebben wij het vaak over de kwaliteit van het dier. Afhankelijk van je doel om alpaca’s te houden probeert Alpaca-Ranch de belangrijkheid van de kwaliteit duidelijk te maken. Wij zien graag een ‘gezonde’ markt in Nederland en daarbuiten. In een gezonde markt zullen fokkers tevreden zijn met de dieren die ze hebben aangeschaft. Als naderhand blijkt dat de kwaliteit toch niet voldoet aan de uiteindelijke vraag in de markt, maar ook de wolindustrie, zal de fokker gaan twijfelen of zelfs spijt krijgen van zijn/haar eerste aanschaf. Vaak gebeurd een eerste aankoop ook impulsief: “het is toch zo’n schattig beestje”. Inmiddels heeft de fokker al meerdere cria’s ter wereld gebracht die uiteindelijk worden verkocht. De kans op A-kwaliteitsdieren uit voorouders die niet aan de kwaliteitseisen voldoen is nihil. Dit betekent dat de koper van die cria’s ook begint met alpaca’s van mindere kwaliteit. Ook deze fokker zal in de loop der tijd inzien dat zijn basismateriaal niet goed genoeg is geweest. Wanneer deze cyclus zich steeds herhaald kan er ‘geen gezonde markt’ ontstaan. Dit in tegenstelling wanneer het basismateriaal goed is. Dan zal de tevredenheid in de markt hoger zijn en dus een gezondere markt.

Uitstekende kwaliteit alpaca’s als basis

In een prille markt zoals die nu nog is in het Europese vasteland is het goed mogelijk de markt met elkaar te beïnvloeden. Onze idealisme is dan ook dat startende ondernemers beginnen met basismateriaal van uitstekende kwaliteit. We weten dat hier een prijskaartje aanhangt. Daarom is het beter te beginnen met een beperkt aantal alpaca’s van goede kwaliteit dan met een kudde waar uiteindelijk in de markt en/of industrie geen vraag naar is.

Uitzonderingen bevestigen de regel. Er zijn altijd personen die een ander idealisme nastreven. Dit kan bijvoorbeeld zijn om zo snel mogelijk geld te verdienen door veel en goedkope dieren op de markt te brengen. Het voorgaande gelezen te hebben kan dit ontevredenheid met zich meebrengen en dat komt de markt niet ten goede. Heb niet de illusie binnen een paar jaar rijk te worden aan de alpacahouderij! De laatste categorie idealisten zullen er altijd blijven, het is aan ons allen om beginnende liefhebbers goede voorlichting te geven door openheid en eerlijkheid. Zal ons idealisme een utopie zijn? We zullen moeten afwachten hoe vraag en aanbod in de alpacamarkt zich gaan ontwikkelen. Natuurlijk is er voor elke kwaliteit een koper te vinden, het is maar net wat men voor doel voor ogen heeft. Eén ding willen wij jullie nog wel meegeven:

Bezin eer gij begint!

 

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen