Geboorte Cria
01 september 2007 

Geboorte Cria

Geboorte van een alpaca veulen (cria).

Het blijft altijd een zeer bijzonder fenomeen. De geboorte van een cria verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Regelmatig wordt ons door klanten gevraagd of je ook bij een geboorte van een alpaca veulen aanwezig moet zijn of dat ze het zelf prima kunnen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel en voor de hand liggend; een regelmatige controle is belangrijk! Dan is het ook makkelijk om te weten wanneer een veulen ongeveer geboren gaat worden. En is een merrie aan het bevallen, neem dan op gepaste afstand alles waar en grijp in mocht dit nodig zijn.

  • Welke voorbereidingen moet je treffen voor een geboorte?
  • Hoe verloopt een bevalling?
  • Maar wanneer moet je dan ingrijpen?
  • Wat moet je doen wanneer het jong niet wil drinken of staan?
  • Wat te doen bij een vroeggeboorte en hoe herken je een vroeggeboorte?
  • Waar moet je de eerste 24 uur na de geboorte rekening mee houden?
  • Hoe belangrijk is Colostrum (biest)?

Natuurlijk zijn dit onderwerpen die we graag eens aan de orde willen stellen in onze nieuwsbrieven. Maar wij kunnen u ook in de gelegenheid stellen om deze informatie en verdere vragen te stellen tijdens een cursus die we organiseren. Houd even onze nieuwsbrief in de gaten. Opgave voor de cursussen is alleen mogelijk voor onze lezers. Eén van onze doelstellingen is ook om goede voorlichting te geven. Op dit moment merken wij dat er veel vraag is naar voorlichting. Even ter informatie: Alpaca-Ranch is het eerste bedrijf in Nederland  die cursussen op het gebied van alpaca’s organiseert. Maak dus gebruik van deze mogelijkheid!

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Arent Bruil
Door

Arent Bruil

op 17 Nov 2016

Onze alpaka heeft voor het derdejaars een veulen nu is mij opgevallen dat de merrie mager word doordat ze weer drachtig is en het jong nog steeds zoogdier Mijn vraag hoe oud is een jong als ze gespeend kan worden en wat moet het jong bij gevoerd worden

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 19 Nov 2016

Hoi Arent, Veel merries worden inderdaad wat mager als ze een veulen aan voet hebben en ook weer hoog drachtig zijn. Daarom is het ook van belang dat deze groep alpaca's goed worden gevoerd. (zie ook 'Het" rel="nofollow" target="_blank">https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/voeding/het_voeren_van_alpacas/">Het voeren van alpaca's') Veulens worden meestal met 6 maanden verspeend, maar kunnen na gelang hun gewicht en de conditie van de merrie eerder verspeend worden. De veulens dienen minimaal 25 kg te zijn. Op die leeftijd eten de veulens gewoon met de rest van de dieren van hetzelfde voedsel.

lianne
Door

lianne

op 27 Mar 2017

hoe groot is een alpaca als hij word geboren???

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 01 Apr 2017

Een pas geboren alpaca weegt ongeveer tussen de 6 en 9 kg. Soms zelfs wat meer. Het veulen heeft lange benen en zal in hoogte al snel een halve meter zijn. Met zijn/haar lange nek daarbij kan hij/zij al snel boven de rug van moeder uitkijken.

Janneke van der Wal Kraak
Door

Janneke van der Wal Kraak

op 04 Jul 2018

Onze cria is 5 dagen. Is het goed om hem aan een halstertje aan en afdoen te wennen?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 04 Jul 2018

Lijkt me veel te vroeg. Ons advies is om niet eerder dan op een leeftijd van 3 maanden te beginnen. De eerste drie maanden zijn heel belangrijk voor de inprenting door de moeder. Om het jong te leren dat het een alpaca is en bij een kudde hoort en daar hoort geen mens tussen te zitten. Zeker bij jonge hengsten moet je oppassen dat je die niet te tam gaat maken. Lees daarvoor ook onze blog's over het Berserk Male Syndrome.

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen