Biestvervanger voor alpaca's
19 augustus 2014 

Biestvervanger voor alpaca's

Een pasgeboren alpaca veulen met start problemen wordt vaak geholpen met het geven van biest (colostrum). Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een zoogdier dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het belangrijk dat het dier biest drinkt. Driekwart van de eiwitten in biest bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren, alleen in de eerste 24 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Daarnaast bevat biest meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren dier, dat veel energie nodig heeft.

Biest is nodig voor een optimale start van het veulen. De beste biest komt natuurlijk van de eigen moeder. Onder bepaalde omstandigheden zijn niet alle veulens in staat zelf te drinken bij moeder. Veel moederdieren geven geen grote hoeveelheden biest zodat melken mogelijk is. Daarom stappen veel alpaca houders over op vervangende soorten biest. Dit kan speciale biest voor kameelachtigen zijn maar ook koeien biest of geiten biest van de veehouder uit de buurt. Het risico daaraan is dat deze niet altijd vrij is van ziekten.

Een goed alternatief is biest van het merk CapraCol®. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit merk als beste uit de testen komt. Zie ook onderstaande links:

Oorsprong CapraCol

CapraCol® is colostrum (koeienbiest) voor de lammeren van geiten en schapen en is van de hoogste kwaliteit, gegarandeerd 12-uurs en dus met een hoog immunoglobulinen gehalte. Alpaca-Ranch gebruikt dit produkt al enige jaren met succes. Per batch colostrum is deze afkomstig van een groot aantal koeien, dus de immunoglobulinen zijn gericht tegen een breed spectrum van ziekteverwekkers.

De koeienbiest wordt verzameld van bedrijven die vrij zijn van paratuberculose. Bovendien wordt de koeienbiest na het droogproces nog zodanig behandeld dat alle bacteriën zijn vernietigd. Ten slotte wordt ook nog elke batch CapraCol® gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van para-tbc bacteriën.

Elke batch CapraCol® wordt voorzien van een analysecertificaat waarin de para-TBC vrije status van dit kwaliteitsproduct wordt gegarandeerd.

Alle biest producten worden betrokken van bedrijven die voldoen aan de kwaliteitscriteria die binnen Europa worden geëist (ISO 9001 2005 en GMP+).

Samenstelling CapraCol

Naast immunoglobulinen bevat CapraCol® nog een groot aantal belangrijke componenten die een veulen nodig heeft voor de groei, ontwikkeling en een gezond leven. Lactoferrine, lactoperoxidase en lysozyme zijn aanwezig voor het onschadelijk maken van ziekmakende bacteriën. IgA is aanwezig voor het vernietigen van schadelijke stoffen in het maagdarmkanaal. Vele verschillende groeifactoren zijn aanwezig die het jonge dier nodig heeft voor de groei en voor de verdere ontwikkeling van cellen en weefsels.

CapraCol
® is een zeer goed oplosbaar poeder. Elke batch is afkomstig van een groot aantal koeien en een groot aantal verschillende bedrijven. Hierdoor zijn de aanwezige immunoglobulinen gericht tegen een breed spectrum aan ziekmakende bacteriën en virussen. CapraCol® geeft de jonge dieren een verhoging van de weerstand tegen schadelijke stoffen; CapraCol® zorgt voor verhoging van de passieve immuniteit.

Gebruik van CapraCol

Indien nodig direct na de geboorte:

  • 25 gram CapraCol® oplossen in 100 ml water van maximaal 35 tot 40 °C. Goed mengen en binnen 4 uren na de geboorte aan de veulens geven.

Toedienen als medicatie:
Zogenaamde achterblijvers of dieren met maagdarmproblemen (bij beschadiging maag- of darmwand) als volgt CapraCol® toedienen:

  • Per dier circa 5 gram CapraCol® oplossen in circa 15 ml water van maximaal 35 tot 40 ºC. De oplossing met behulp van een spuitje bij de alpaca inbrengen. De behandeling 2 x daags herhalen gedurende 3 tot 5 dagen.

Dit produkt is van Nederlands fabrikaat,  makkelijk toe te dienen, goede prijs/kwaliteit verhouding en verkrijgbaar via de volgende link in de Alpaca-Shop.

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Jeanine Vanwinkel
Door

Jeanine Vanwinkel

op 19 Jun 2020

Hallo, hoelang is deze CapraCol houdbaar? mvg, Jeanine

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Vanaf productiedatum minimaal 2 jaar.

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen