Alpaca's gestolen
17 juni 2013 

Alpaca's gestolen

Alpaca’s gestolen, hoe voorkom je diefstal.

Voor de zoveelste keer zijn er alpaca’s gestolen. Medialand geeft veel aandacht aan deze nieuwe criminele hype. Dat is een groot voordeel wanneer de gestolen alpaca’s binnen Nederland verblijven. Maar steeds vaker zullen de criminelen met de dieren nog dezelfde dag de grens overgaan. Helaas zullen die niet altijd terug gevonden worden.

Wat kan je doen om diefstal te voorkomen?

Een aantal zaken die worden toegepast zijn:

  • goed hekwerk (is niet altijd afdoende)
  • sloten rondom het weiland
  • camera bewaking
  • ’s nachts opsluiten in beveiligde stal
  • chippen
  • DNA registratie

Er zijn vast meer opties te bedenken en toch heb je nog geen 100% zekerheid.

Helaas zijn zeer veel dieren nog steeds niet gechipt. Een microchip geeft de alpaca een unieke identiteitsnummer. Serieuze kopers zullen dit nummer controleren. De kans dat de dieren terug gevonden worden is daardoor iets groter. Voor het geld hoeft u het niet te laten want ze zijn voor 10 euro al verkrijgbaar op de Alpaca-Shop.

Heeft u toch de pech dat uw alpaca’s worden gestolen? Dan kunt u de alpaca-alert inschakelen door alle gegevens op te sturen naar het email adres van alpaca-ranch in de vorm van een kort persberichtje. Wij zorgen er dan voor dat het bericht per direct wordt verspreid onder meer dan 2500 alpaca liefhebbers, zodat iedereen deze sneeuwbal kan laten rollen via facebook.
Stuur het bericht ook naar lokale kranten en tv zenders. SBS en Hart van Nederland besteden vaak aandacht aan dit soort onderwerpen.

Wilt u de schade beperken dan is een verzekering mogelijk. Op het Alpaca-Forum staat een adres waar je de dieren kunt verzekeren.

 

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen