CapraCol als biest vervanger
17 februari 2016 

CapraCol als biest vervanger

In de eerste 3 weken na de geboorte heeft een alpaca veulen geen immuun systeem dat hem/haar beschermd tegen allerlei bacteriën, virussen etc. waarmee het in aanraking komt. Biest (in de vorm van capracol) speelt hierbij een belangrijke rol. Biest, ook wel colostrum genoemd, is de eerste melk van koeien of zoogdieren. Biest bevat niet alleen immunoglobulinen (IgG), maar ook vitaminen, mineralen en bacterie dodende stoffen die direct opgenomen worden via de darm in het bloed van het veulen. Dan krijg je passieve immunisatie. Het biest dat het veulen de eerste 24 uur tot zich neemt bevat alle antistoffen (immunoglobulinen) voor de bescherming in de eerste weken. Een veulen dat niet op tijd genoeg biest of biest van slechte kwaliteit krijgt heeft een verhoogde kans op sterfte.

De absorptie van de antistoffen in de biest ligt bij een gezond dier rond de 26% in de eerste 6 uur na de geboorte (zwakke, koude of te vroeg geboren veulens hebben een absorptie van antistoffen van rond de 2%). Dit percentage gaat omlaag naar 18% in de periode van 6 tot 18 uur na de geboorte en zal beneden de 10% liggen rond 24 uur na de geboorte. Daarna kunnen de antilichamen niet meer via de darmbekleding in de bloedbaan terechtkomen, ze worden net als andere eiwitten omgezet tot energie.

Biest levert niet alleen antistoffen, maar is een zeer voedzame energiebron dat helpt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het pasgeboren veulen heeft een groot lichaamsoppervlak in verhouding tot het lichaamsgewicht waardoor het sneller zijn/haar warmte verliest. Dat is ook de reden dat pasgeboren veulens een jasje aan krijgen onder natte, koude omstandigheden.

Welke cria’s horen tot de risicogroep?

  • Te vroeg geboren veulens
  • Veulens die moeite hebben met staan en drinken in de eerst 3 uur
  • Niet actieve, zwakke veulens waarvan lichaamstemperatuur te laag is
  • Veulens die d.m.v. een keizersnede zijn geboren
  • Veulens die geholpen moeten worden tijdens de geboorte en dit langer duurt dan 15 minuten
  • Veulens geboren uit probleem merries. ‘Probleem merries’ zij merries die in voorgaande jaren veulens hebben gehad die in de eerste weken van het leven zijn gestorven
  • Veulens geboren uit oude, zieke en zwakke merries waarvan de bodyscore te laag is
  • Veulens geboren uit merries met mastitis (uierontsteking)
  • Veulens geboren uit merries die het jong niet accepteren (vaak eerstejaars merries).

Deze risicogroep kan moeite hebben met de opname van genoeg antistoffen in de eerste levensuren. 10% van alle geboren veulens schijnt niet genoeg biest van goede kwaliteit tot zich te nemen. Gek genoeg ligt het sterfte percentage van alle veulens ook op 10%.

Normaal gesproken is de biest van eigen moeder het beste omdat daarin antistoffen zijn gevormd tegen bacteriën en virussen uit de eigen omgeving waarmee een pasgeboren veulen mee in aanraking kan komen. Indien een veulen om wat voor reden dan ook niet genoeg of geen biest van eigen moeder krijgt zal je tijdig biest moeten toedienen. Een alpaca is zeer slecht te melken en de biest die ze heeft zal haar eigen jong nodig hebben. Een alternatief is koeien- of geitenbiest van een bedrijf in de buurt. Zorg ervoor dat je biest op voorraad hebt in de vriezer. Bij gebruik niet opwarmen in de magnetron en ook niet ontdooien met heet water omdat de actieve componenten in de biest dan hun werking verliezen. Indien je biest wilt gebruiken heb je het direct nodig. Het nadeel van ingevroren biest is dat het langzaam dient te ontdooien en het is ingevroren slechts 12 maanden houdbaar. Verder weet je niet zeker of het vrij is van bepaalde ziekteverwekkers. Para-tbc kan op deze manier overgebracht worden van koeien naar de veulens.

Er zijn een aantal biestvervangers op de markt verkrijgbaar, maar welke ga je gebruiken?

Belangrijk is dat het 12-uurs biest moet zijn, wat wil zeggen dat de biest binnen 12 uur na de geboorte is afgenomen. Deze biest bevat niet alleen de hoogste gehalten aan IgG, maar ook andere componenten zoals lactoferrine, lactoperoxidase (deze twee componenten maken ziekmakende bacteriën onschadelijk), groeifactoren, vitaminen en mineralen zijn in 12-uurs biest in veel hogere concentraties aanwezig dan in de 2e of 3e dag biest.

Een biestvervanger moet het werk van de originele biest overnemen. Een biestvervanger moet daarom van de hoogste kwaliteit zijn met een hoog gehalte aan immunoglobulinen/IgG en eiwitten. Verder vrij van para-TBC en moet goed oplosbaar zijn.

CapraCol voldoet aan deze eisen. Het zijn specifieke boerderijen die de biest leveren voor het produceren van CapraCol. De koeien worden nauwkeurig bewaakt door dierenartsen en de boer zelf. Als eerste wordt het vocht uit de biest getrokken, dan houd je poeder over en die poeder wordt nog een keer bestraald met gammaradiatie. Dat is een hele veilige manier van steriliseren, dat garandeert eigenlijk dat alle pathogenen, alle ziekteverwekkers zoals bacteriën e.d., worden gedood. Daardoor heb je een 100% veilig product.

CapraCol is per kg niet goedkoop, maar onderzoek wijst uit dat per IgG gehalte dit product het goedkoopste uitkomt. Het is belangrijk dat de gehaltes per portie goed zijn. Doordat CapraCol biest is van de eerste 12 uur is het IgG gehalte zo hoog. Kunstbiest van andere fabrikanten bevat biest van de 1e, 2e en/of 3e dag waardoor het IgG gehalte lager is.

Het is poeder wat heel snel oplost, je hebt geen klonteringen, geen schuim en je kunt het direct geven. Wanneer het koel en droog bewaart wordt is het lang houdbaar.

Je probeert je veestapel ziektevrij op te fokken om zo te besparen op gebruik van antibiotica. Zorg dus dat je biest in huis haalt voordat  de veulens geboren worden.

CapraCol is verkrijgbaar in de Alpaca-Shop

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel gerust uw vraag onderaan deze pagina in het reactiescherm.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen