Workshop alpacascheren
07 mei 2007 

Workshop alpacascheren

Zondag 29 april was het zover, onze eerste workshop die we hebben georganiseerd. Via onze website hebben we onze nieuwsbrief lezers de mogelijkheid gegeven zichzelf op te geven voor deze workshop waarin geleerd werd hoe een alpaca te scheren. Direct nadat het online opgaveformulier toegang bood tot onze lezers om zich aan te melden voor de workshop stroomden de eerste aanmeldingen al binnen. We hebben 20 personen de mogelijkheid gegeven om deel te nemen aan dit avontuur. De groep is klein gehouden om een intieme en gezellige middag te kunnen organiseren. Binnen 3½ uur hebben de eerste 20 personen zich aangemeld. Daarna liep het al aardig storm voor de wachtlijst zodat we de volgende dag het opgaveformulier maar hebben geblokkeerd met de melding dat we volgeboekt waren. De speciale manier van internetmarketing die wij toepassen geeft ons de mogelijkheid dit soort evenementen te organiseren. In de toekomst gaan we dit zeker herhalen. Voor de lezers van onze nieuwsbrief zou ik dan ook willen zeggen: “zorg dat je snel reageert indien dergelijke activiteiten door Alpaca-Ranch georganiseerd worden, wie het eerst komt wie het eerst maalt en vol=vol”.

Inhoud workshop alpacascheren

Tijdens de workshop is er eerst anderhalf uur theorie behandeld met onderwerpen als: scheertechnieken, waarom liggend, waarom jaarlijks scheren, apparaten en messen, bepalen van de wolkwaliteit en sorteren, voorbereiding etc.
In het praktijkgedeelte zijn 3 verschillende alpaca’s geschoren. Dat wil zeggen; een alpaca dat normaal elk jaar geschoren wordt, een alpaca van 9 maanden oud dat zijn eerst ‘babywol’ kwijt raakte en een alpaca van onze importgroep dat waarschijnlijk al twee jaar niet is geschoren. Het eerste dier was al gewend aan het scheren en liet alles rustig gebeuren, voor het hengstveulentje was het de eerste keer en begon te gillen als een varkentje, terwijl de messen geregeld verwisseld moesten worden op de alpaca met een vacht van twee jaar. Hier is duidelijk naar voren gekomen dat het zeer belangrijk is een alpaca ieder jaar te scheren, veel beter voor de wolkwaliteit, maar zeker ook veel beter voor het dier zelf. Om het verschil tussen geschoren en ongeschoren te zien hebben we even twee plaatjes aan deze tekst toegevoegd van dezelfde alpaca.

Alpaca ongeschoren   alpaca geschoren

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Daisy
Door

Daisy

op 04 Oct 2015

Worden er nog cursussen georganiseerd?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 04 Oct 2015

Hoi Daisy,Alle Cursussen, workshops e.d. die georganiseerd worden staan vermeld in onze nieuwsbrieven. Daarin komt dan ook een link te staan naar de pagina voor inschrijving. Onze nieuwsbrieflezers hebben daardoor voorrang t.o.v. de toevallige bezoeker van onze website. Dus wil je op de hoogte gehouden worden schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief als je dat nog niet gedaan hebt.

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen