Voor aanschaf van uw ALPACA'S is dit belangrijk om te weten
07 juni 2007 

Voor aanschaf van uw ALPACA'S is dit belangrijk om te weten

Tips en Advies voordat u uw aankoop gaat doen.

Er zijn een aantal zaken die heel belangrijk zijn voordat u uw alpaca’s gaat kopen. In onze nieuwsbrieven verwijzen wij daar ook herhaaldelijk naar, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Afhankelijk van de redenen waarom u alpaca’s wilt kopen zijn er bepaalde aspecten die zwaar kunnen meewegen in uw beslissing. Voor velen zal één van die aspecten de kwaliteit zijn. Wil je wel of niet professioneel aan de slag met de fokkerij? Kwaliteit is een heel ruim begrip, weer onder te verdelen in twee categorieën nl. fenotype en wol. Tijdens de keuring worden punten gegeven op tientallen onderdelen van het dier waarvan 50% toekomen aan het fenotype en 50% voor de wol.

Registratie verplichtingen volgens AZVD

(Alpaka Zucht Verband Deutschland)

Wolanalyses van alpaca’s in Europa moeten (bij registratie in het AZVD stamboek) sinds 4 maart 2007 ook hier in Europa genomen worden. Voorheen was het mogelijk om in het land van herkomst de wolanalyse te doen. De klimatologische omstandigheden en de voederopname van een alpaca in het Andes gebergte geven de wol aldaar een betere kwaliteit. Zodra de dieren enkele maanden in Europa vertoeven gaat de kwaliteit van het wol enkele punten achteruit. Het dier moet dan minimaal 6 maand in Europa vertoeven voordat een wolmonster genomen mag worden. Dan moet het monster nog geanalyseerd worden en verwerkt met de rest van de keuringsgegevens. Binnen dit tijdsbestek (ongeveer 8 maand) kan de eindscore van de screening van importdieren dus nog niet bekend zijn. Vaak zien we dat importgroepen zo snel mogelijk worden doorverkocht met screeningsresultaten vanuit Amerika. Sinds 4/3/2007 zijn deze gegevens dus niet meer geldig voor nieuwe import om opgenomen te worden in de classificering voor de fokkerij van het AZVD stamboek.

De score van een (ZEP) screening wordt in 3 categorieën onderverdeeld: A, B of C wat staat voor de kwaliteit van het dier, wel of niet geschikt voor de fokkerij. Professionele fokkers doen er verstandig aan hun basismateriaal aan te kopen uit categorie A. Een uitgebreidde uitleg vindt u ook in onze nieuwsbrief waar we de registratie van het dier toelichten. In deze nieuwsbrief worden meerdere aspecten toegelicht die van belang zijn voor de professionele fokkerij. Heeft u nog geen gratis nieuwsbrief ontvangen? Schrijft u zich dan snel in!

Laat u goed voorlichten!
Vraag zelf naar de benodigde papieren!
Koop geregistreerde dieren!
Indien professioneel, ga voor A kwaliteit!
Voor meer vragen of uitleg vraag Alpaca-Ranch!

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen