MEI 2010: ALPACA'S VOOR DE ZEP
17 mei 2010 

MEI 2010: ALPACA'S VOOR DE ZEP

Afgelopen zaterdag hebben we een zep screening georganiseerd bij ons op het bedrijf. In totaal waren er 25 dieren ingeschreven waarvan 12 uit Duitsland zouden komen. De laatste Nederlandse deelnemer was om 12.30 uur klaar en het screenteam pakte alle spullen in om te vertrekken. Wij dachten even pauze voordat de dieren uit Duitsland aangeleverd zouden worden. Maar voor de Duitse deelnemers (2) was het makkelijker om de screening in Duitsland zelf te houden. Aldus is geschied. Waren we toch nog vroeg klaar met de screening! Nu maar afwachten wat de resultaten zullen zijn.

Aangezien we eindelijk weer wat warmer weer kunnen verwachten zijn we de dag na de screening gelijk weer begonnen met scheren. We hadden al onze hengsten geschoren maar door het natte weer waren we nog niet aan de merries toe gekomen. Enkele dieren moesten toch nodig uit de vacht. Tijdens het scheren is duidelijk te vernemen dat een aantal dieren het al warm krijgen met zo’n dichte vacht. Die beginnen te zweten waardoor het scheerresultaat niet altijd even mooi is. Of is dit angstzweet tijdens de scheerbeurt?

Normaal zijn we met 3 personen tijdens het scheren. 1 scheert, 1 houdt de hals van de alpaca vast en 1 ruimt de wol op. Maar naar aanleiding van een leuk filmpje op YouTube kan het ook makkelijk met 2 personen. Een paar zandzakken aan beide kanten van de nek zodat de hals niet kan bewegen kan 1 persoon vervangen. Zie onderstaand filmpje.

Dit is James Dixon die samen met zijn vrouw ook Nederland door trekt om alpaca’s te scheren. Je hele kudde in 1 dag, ideaal. Maar wij doen het toch maar lekker zelf. Is toch ook leuk om te doen en zo kan je het dier ook eens grondig ‘onderzoeken’. Het duurt wel wat langer, misschien dat we het over 10 jaar ook zo snel kunnen. Toch via dit filmpje weer wat ideetjes opgedaan. Heb je gezien hoe makkelijk het is om de wol te verzamelen?

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen