Ziekten

Alpaca's zijn relatief makkelijk te houden dieren met weinig problemen voor ziekten.  Als de alpaca onder goede omstandigheden gehouden wordt, d.w.z. goede voeding, niet te grote kuddes per hectare, de juiste verzorging en regelmaat van verweiden, dan heb je weinig problemen met ziekten. Maar wanneer een weiland overvol is met alpaca's en er weinig of niet van weiland gewisseld kan worden ontstaan er problemen met o.a. worm besmettingen.

In het gedeelte Ziekten van de alpaca kennisbank zullen we artikelen plaatsen van de meest voorkomende ziekten bij alpaca's. Wat zijn de behandelingen van zieke alpaca's en hoe kan je ziekte bij alpaca's voorkomen.

 

Eline
Door

Eline

op 12 Aug 2021

Dag Gert! Onze alpaca van 1,5 jaar oud heeft sinds een aantal dagen erg dunne spuit poep. Wat kan de oorzaak zijn? En moeten we ons zorgen maken? Dierenarts naar laten kijken? Groet Eline

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 20 Aug 2021

Vreemd dat het ineens zo dun is. Mestonderzoek is het eerste wat we dan doen. Oorzaak kan vanalles zijn. Misschien in een weide met vers jong gras gezet? Ik ken de dieren en de situatie niet dus is voor mij geen oordeel over te vormen. Bij twijfel altijd veearts waarschuwen.

Bennie
Door

Bennie

op 21 Jul 2021

Hoi,Een van onze 2 jarige alpacas is snachts wat aan het soort van hoesten / persen… Wat kan dit zijn? Eet goed en drinkt goed. Moet ik hiervoor de dierenarts in schakelen ? Voorheen deed Ze dit nooit.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 20 Aug 2021

Bij twijfel altijd veearts bellen. Een alpaca is een vluchtdier en zal niet snel laten merken dat er wat is. Dus bij enig ander gedrag is er vaak al wat aan de hand.

Selma van der Roest
Door

Selma van der Roest

op 03 May 2021

Hoi een van onze alpaca’s heeft voor de 3e x een ontstoken oog. Zalfje dierenarts helpt wel maar het komt steeds terug. Enig idee wat het kan zijn?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 05 Jun 2021

Lijkt me moeilijk hier iets over te zeggen. Ken het dier niet, weet niet wat er mis is of is gebeurt. Dus nee geen flauw idee.

Kim
Door

Kim

op 08 Mar 2021

Wij hebben 2 jonge alpaca's van 6 maanden oud. Maar hun ontlasting zijn steeds vaste drollen, geen keutels. Is dit een probleem? Heb ze een tijdje geleden ontwormd omdat ze toen diarree hadden. Diarree is wel verdwenen, maar zijn echte soort honden drollen.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 09 Mar 2021

Hoi Kim, dat is geen probleem hoor. De 1 het dikkere ontlasting dan de ander. Deze drollen bestaan vast wel weer uit meerdere kleintjes. Het is maar net wat voor voedsel ze binnen krijgen en in de loop der tijd kan dit zo maar weer veranderen in kleine keuteltjes. Heb je ontwormt na mestonderzoek of gewoon standaard een middeltje gegeven?

Vanoirbeek Rita
Door

Vanoirbeek Rita

op 16 Dec 2020

Hallo , wij hebben 2 alpaca s , gingen altijd mooi op dezelfde plaats poepen , alle dagen ruimen wij het meest op met een medereiziger , nu sinds ongeveer een maand doen ze overal in de weide hun behoefte ! Waarom doen ze dit nu ?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Ze blijven de mest ruiken ook al is het weg gehaald, meestal breidt de plek zich wel wat uit maar in een groter weiland gaan ze echt niet helemaal terug komen om op dat plekje hun behoefte te doen, dan maken ze een nieuw plekje. En niet iedereen is even netjes natuurlijk.

Laura
Door

Laura

op 22 Nov 2020

Hallo, Sinds kort hebben we 2 alpacas, waarvan 1 de laatste dagen niet fit oogt. Ze trilt, rolt weg met haar oog en kijkt sloom uit haar ogen. Ze eet wel goed en ligt wel iets meer als normaal maar niet overdreven meer. Ze is vrijdag door de dierenarts geënt, kan dit een ent reactie zijn? Ze is wat aan de magere kant dus we geven haar al extra brokken en heeft last van schurft, hier heeft de dierenarts haar vrijdag ook voor behandelt. Heeft u misschien nog tips om haar op gewicht te krijgen en wat kan de reden zijn dat ze niet fit is?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Het kan best zijn dat de combinatie van middelen effect heeft gehad. Beter om het niet gelijktijdig te geven. Indien een entstof rechtstreeks in de bloedvaten is gekomen reageren de dieren ook best heftig.

hermans inès
Door

hermans inès

op 08 Sep 2020

Beste Gert, mn dochter is zeer ongerust over haar alpaca Theo, hij wil opeens niet meer opstaan, en als we hem iets forceren dat beeft z'n poten zo dat jij terug neer valt,onlangs heeft de tuinman komen onkruidverdelgen tegen distels en netels, ze mochten dan twee dagen niet in de weide lopen, dat hebben wij ook gerepecteerd, onze andere alpaca Andree loopt gewoon rond, ze lopen ook samen met een pony, nu de dierenarts is gekomen hij had 41 graden koorts, ze heeft dan hem allerlei injecties gegeven, hij ligt daar nu nog altijd, we weten echt niet wat er mankeert, mn dochter is wat al in paniek, wat kunnen we nog doen om Theo te helpen, we wonen in Diksmuide en ik heb maar één dierenarts gevonden die een beetje verstand heeft van alpaca's, graag wat raad aub, we willen hem niet kwijt

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Ik zie nu pas deze vraag, waarschijnlijk te laat maar voor de nieuwe lezers misschien. Na een bespuiting met chemie moet het weiland minimaal 2 weken onbegraasd blijven. En het liefts nog geregend hebben. 2 dagen is dus veel te kort en kan best de oorzaak zijn van zijn toestand.

Filip Van Driessche
Door

Filip Van Driessche

op 11 Jun 2020

Dag Gert, heb jij zicht op de meest voorkomende oorzaken van abortus (2de helft dracht)? Alvast bedankt

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Kan allerlei oorzaken hebben. Vaak komt abortus voor bij tweelingen die dus worden verstoten. Het kan stress zijn van de moeder. Maar ook ziekten kunnen dit veroorzaken. Omdat het zo complex kan zijn is hier geen eenduidend antwoord op te geven. In Peru zal ongeveer 25% van de dracht vroegtijdig worden afgebroken.

Linda
Door

Linda

op 26 Mar 2019

Beste Gert ,sinds een dag ligt mijn Suri alpaca van 7 mnd veel meer dan normaal haar eet gedrag is hetzelfde en haar temp is 40.8 , het valt gewoon op dat ze veel meer en langer ligt in een normale houding trouwens . Is de temp te hoog ?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 26 Mar 2019

Hoi Linda, Temperatuur is inderdaad te hoog, moet rond de 38,5 zitten. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de oorzaak te vinden, dat is vaak moeilijk. Misschien kan een veearts een algehele check doen en desnoods medicatie.

Bert
Door

Bert

op 16 Jun 2018

Beste,Ik heb op een deel van mijn wei nieuw gras laten groeien en staat al redelijk hoog. Kan ik de alpacas daar gewoon vrij op rond laten lopen of maar een paar uur per dag? Momenteel laat ik ze er max 2 uur per dag maar max 1 uur per keer er op laten staan.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 16 Jun 2018

Hoi Bert, Dat is mogelijk, maar daarmee krijg je het weiland niet mooi egaal kaal gevreten. Het gevaar van jong vers gras is bij paarden b.v. hoefbevangenheid en koliek. Koliek kan ook bij alpaca's voorkomen. Om dit te voorkomen is het beter om het weiland te maaien en daarna de alpaca's erin laten lopen. Misschien het weiland opdelen zodat het sneller kaal gegraasd is? Heb je die mogelijkheden niet, dan is een paar uur per dag een prima optie.

Booi
Door

Booi

op 04 Jun 2018

HalloHeb een alpaca met een enorme grote nagel Ze kreupelt hierdoor overigens voetzool en nagel zijn niet warm en er zit geen wond. Wat zou het kunnen zijn

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 04 Jun 2018

Hoi, Enorm grote nagel? Waarschijnlijk ligt daar gelijk het probleem? Is het nooit bij geknipt? Oplossing lijkt me om dit regelmatig bij te knippen. Vaak groeien de witten teennagels iets sneller dan de zwarte en de ondergrond heeft veel invloed op de groei en slijtage van de nagels. Lopen de dieren meestal op het gras? Dan kan het noodzakelijk zijn de nagels 3 misschien zelfs 4 keer per jaar te knippen. Als dit niet gebeurt gaan de nagels krom groeien en breken ze uiteindelijk af, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Goed gereedschap is hierbij van groot belang. In de https://www.alpaca-shop.eu/nl/hoeftrimmer" target="_blank" rel="noopener nofollow">Alpaca-Shop is hiervoor een zeer handige trimschaar verkrijgbaar met een recht lemmet.

Sabrine
Door

Sabrine

op 28 Apr 2018

Hallo,ons 2 alpaca's aten deze morgen hun korrels op en daarna stonden ze beiden met een groene smurrie op hun mond,kwijlden lichtjes en hielden hun mond open na een 20 tal minuten wat dit over,wat heeft dit te beteken?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 28 Apr 2018

Hoi Sabrine, Alpaca's willen nog wel eens naar elkaar spugen (vaak ook tijdens het eten). Als dit wat langer doorgaat en gepaard met een beetje stoeien dan krijgen ze als het ware stijve kaken waardoor de mond open gaat staan en ze gaan daarbij kwijlen. Op dat moment kunnen ze ook niet eten en zullen ze wachten totdat de kaken weer ontspannen. Dit is een heel normaal proces, maar als je het voor het eerst ziet denk je inderdaad 'wat is hier aan de hand?'

Ans Janmaat
Door

Ans Janmaat

op 17 Oct 2017

Hallo Gert, ik heb een jonge alpaca merrie van 2 jaar oud, is ontwormd en geent, het viel mij de laatste tijd op dat ze niet normaal gaat liggen, maat op de zij . Nu zie ik dat ze aan de diarree is, wat kan dat zijn?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 20 Oct 2017

Hoi Ans,Het is niet direct vast te stellen wat het is aangezien de oorzaak voor deze symptomen van alles kan zijn: infectie met wormen, voeding, ontsteking. Onderzoek door veearts is noodzakelijk, te beginnen bij een mest onderzoek. Kijk of de temperatuur goed is en of er nog voldoende eetlust is. Heeft ze misschien in vers jong gras gestaan? Kan ook een oorzaak zijn van dunne mest. Ligt ze veel, is ze onrustig? Houd haar goed in de gaten en bij twijfel een veearts laten komen. Hoe gaat het ondertussen met de merrie?

Priscilla Valk
Door

Priscilla Valk

op 11 Jun 2017

Beste, Ik heb op dit moment een alpaca van 4 jaar oud die goed eet maar meer gaat liggen dan de rest. De dierenarts is gisteren geweest en heeft hen vitamine AD3E injectie gegeven, ontwormt met ivermectine en een pijnstiller en spierverslapper voor de darmen gegeven. Hij is de hele volgende dag goed geweest, heeft weinig meer gelegen. Maar nu vanavond is het eigenkijk weer hetzelfde. Heeft u een idee wat dit kan zijn? Alvast ontzettend bedankt!

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jun 2017

Dit soort gedrag is vaak moeilijk te beoordelen op een afstand. Het kan echt van alles zijn, van wormbesmetting, maagzweer maar ook ontstekingen elders. Om domweg ivermectine te spuiten is volgens mij die de juiste methode. Als er geen mestonderzoek ik gedaan weet je immers niet of dit het juiste middel is om te gebruiken indien er überhaupt een besmetting aanwezig is. Mocht er b.v. een besmetting zijn van haemonchus dan werkt ivermectine niet en moet een ander middel gekozen worden. Direct handelen is in dat geval echter noodzakelijk omdat een alpaca binnen een paar dagen het loodje kan leggen. Aan het gedrag kan je inderdaad zien dat er iets mis is met je alpaca. Onderzoek het dier op b.v. ontsteking aan de kaak, bekijk de oogleden van binnen om te zien of er sprake is van bloedarmoede, doe gelijk een mestonderzoek, hoe is de ontlasting, hoe ligt het dier in het weiland? Zo kan je een aantal zaken uitsluiten. Laat een veearts de darmwerking controleren, een pijnstillen kan het dier enigzins opwekken, maar daar is de oorzaak nog niet mee verholpen. Dit soort situaties blijft moeilijk te beoordelen, goed dat je gelijk een veearts erbij hebt gehaald, maar onderzoek verder. Wat is de oorzaak! Hoe gaat het inmiddels?

Jac
Door

Jac

op 25 May 2017

Hoi ik heb een vraag over mijn alpaca. Mijn alpaca heeft de laatste 2 dagen hele stijven poten, en blijft staan. Heeft hier iemand ervaring mee.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 31 May 2017

Hoi Jac, Hoe oud is de alpaca? Eet hij/zij verder goed? Gedraagt het dier zich verder normaal? Ligt het meer of niet? Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Misschien een vitamine D tekort? Wat krijgt het te eten? Graag meer informatie om hierover een oordeel te kunnen geven.

tim
Door

tim

op 29 May 2014

jonge alpaca staat veel te persen ,maar er komt geen ontlasting uit[is wel open]

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 30 May 2014

Hoe jong is deze alpaca Tim? Als het net geboren is dan moet meconium er nog uit, daarvoor kan je microlax gebruiken te verkrijgen bij de drogist. Als het een oudere merrie is, moeten we meer gegevens weten. Is ze drachtig, en hoe lang? Eet ze goed? Er zou een verstopping kunnen zijn b.v. veroorzaakt door zandkoliek (dit wordt uitgebreid in onze nieuwsbrief uitgelegd). We hebben dus veel meer gegevens nodig om een goed antwoord op je vraag te geven. Wat we altijd kunnen aanraden is een veearts te laten kijken als je twijfelt over de gezondheid van je alpaca. Een alpaca is immers een vluchtdier en zal niet zo snel laten merken dat er iets mis is met hem/haar. Daarom is het bij alpaca's van belang direct actie te ondernemen bij verandering in gedrag van je dier.

D'Hondt Erna
Door

D'Hondt Erna

op 02 Jan 2022

Beste Gert, wij hebben een alpaca van 2 maand oud en hij blijft water drinken ,hij blijft er bij staan ,hij heeft ook tranende oogjes ,er loopt wit vocht uit ,wat kan ik doen?Gr Erna

M de Kok
Door

M de Kok

op 25 Jul 2023

Hallo Gert. Een van onze 3 Alpaca's heeft een wondje aan zijn been. Ik zie daar continu een aantal vliegen in/op zitten. Verder oogt hij normaal en fit. Hij us wel toevallig erg schuw, dus kan er niet bij komen. Moet ik me zorgen maken. Groet Maarten

H.T.
Door

H.T.

op 19 Feb 2024

Hallo Gert, Sinds een week oogt een van onze drachtige alpaca sloom en ligt veel. Soms het gevoel dat ze door haar benen zakt. Ze eet verder wel goed.

Reactie plaatsen