Clicker training met alpaca's

Alpaca's zijn in principe prima te trainen, ze leren snel. Herinnert u zich het filmpje over het halstermak maken? Klik hier om deze video nog eens te bekijken. Maar je kunt een alpaca veel meer leren. Op YouTube zag ik toevallig een aantal filmpjes over clicker training bij alpaca's die ik je niet wilde onthouden.

Hieronder staan een aantal korte video's met enkele resultaten die behaald kunnen worden via clicker-training bij alpaca's en lama's.
De basisprincipes van clickertraining zijn heel eenvoudig. Met een clicker (speelgoedje) wordt een geluidje gemaakt, en daarna krijgt het dier een lekker hapje. Als dat een aantal keren is gebeurd, heeft het dier begrepen dat het geluidje, de click, betekent dat er een hapje aankomt. Zodra het dier dat weet, kan de clicker gebruikt worden om het dier te trainen.

Communicatie is de basis van clickertraining. Duidelijke communicatie. Het dier leert: “Wat ik doe, levert me iets op. Omdat het me iets leuks (lekkers) oplevert, ga ik eens proberen of me dat nog een keer lukt. Hee! Het werkt!” Hij heeft er plezier in. Het levert hem wat op. Dat is precies de reden dat clickertraining zo goed werkt: het dier is gemotiveerd om mee te doen. Hij is op een positieve wijze gemotiveerd: hij doet het omdat hij het leuk vindt en niet omdat hij anders op zijn kop gaat krijgen.

Commando’s zijn voor een dier dat met de clicker is getraind geen halve of hele waarschuwingen. Ze betekenen niet: als je nu niet gaat zitten, liggen of staan, dan word ik boos. Het zijn geen dreigementen zoals de strenger getrainde dieren hun commando’s wel kunnen ervaren. Bij een dier dat met de clicker is getraind betekent een commando een kans op beloning. Een kans om fijn met de baas samen bezig te zijn. En daarom zal een commando met plezier opgevolgd worden.

Bekijk eens onderstaande video's voor resultaten.   

Lama's staan er om bekend dat ze nog makkelijker te trainen zijn dan alpaca's. Eens kijken wat die voor ons in petto heeft.   

Gezien wat je een kleine kameelachtige allemaal kunt leren? Hierbij moet je natuurlijk veel geduld hebben en het dier in zijn/haar 'waarde' laten. Maar plezier kan je wel beleven met je alpaca!!!

 

Silke
Door

Silke

op 16 May 2018

Wat kan gebruiken als beloning?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 17 May 2018

Stukjes wortel kunnen ze lekker vinden, anders gewoon de alpacabrokjes.

piet
Door

piet

op 29 Nov 2014

Echt geweldig om dit te zien, zou ik onze alpaca's ook wel willen leren. Leuk dat jullie dit hebben kunnen bemachtigen.Mvg piet en lucienne

Reactie plaatsen