Hooibak of hooiruif ?
09 januari 2016 
in Voeding

Hooibak of hooiruif ?

Gedurende de wintermaanden is de hoeveelheid hooi die door de alpaca’s gegeten wordt meer dan tijdens de zomermaanden wanneer er vers gras te verkrijgen is. Alpaca’s zijn zeer efficiënt met de vertering en opname van hun voedsel in vergelijking tot runderen of paarden. Zo kunnen 20 alpaca’s volstaan met 1 baal hooi per dag van 25 kg wanneer de opname van gras minimaal is. Hooi moet het gehele jaar door voorradig zijn voor de dieren, dit is goed voor de spijsvertering.

Maar hoe bied je het hooi nu aan?

Je kunt gebruik maken van een hooibak of een hooiruif. Zie de afbeeldingen hieronder.

Je hebt een aantal voor- en nadelen bij beide typen voermethoden. Het grootste nadeel van een ruif is dat er veel meer gemorst wordt. Vaak krijgen de jonge veulens hooi in hun losse 1e jaars vachten waardoor die helemaal vernield worden door vuiligheid. Een voordeel is dat je binnen in de schuur maar weinig ruimte kwijt bent omdat het aan de muur hangt. Bij het gebruik van een hooibak wordt er haast niet gemorst. Je kan een hooibak ook mooi gebruiken om een schuur op te delen zodat er van weerszijden uit de bak gegeten kan worden.

Wat bepaalt nu de keuze van het voersysteem?

Je moet uit gaan van het natuurlijk gedrag van de alpaca. 90% van de alpaca populatie komt voor in zuid Amerika, vaak op een hoogte tussen 3000 en  5000 meter. De omstandigheden zijn zoals in onderstaande foto.

alpaca's in peru

Op deze hoogte groeien geen bomen of struiken. Het natuurlijk gedrag van een alpaca is dus om de hele dag met de neus aan de grond te lopen grazen. Het eten uit een hooiruif met de nek omhoog is dus tegen natuurlijk. Met een hooibak kunnen alpaca’s eten in een natuurlijke houding en het minimaliseert het inademen van de hoeveelheid stof.

hooibakIndien gebruik gemaakt wordt van hooibakken buiten moet rekening gehouden worden dat het hooi vrij van de grond en niet wordt bloot gesteld aan regen of sneeuw, dit is om schimmel tegen te gaan. Daarvoor zijn meerdere systemen verkrijgbaar zoals hiernaast weergegeven.

 

 

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
snoesel
Door

snoesel

op 27 Jan 2016

Waarom word er van uit gegaan dat een hooiruif hoog zou hangen? Die hang je voor een alpaca, maar beter voor alle dieren niet te hoog ivm stof in de ogen etc.

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 27 Jan 2016

Hoi, Al zou je de ruif op de grond zetten zoals de rechter foto, dan nog moet de alpaca omhoog met de hals wat een tegen natuurlijke houding is. De meeste hooiruiven zie ik echter nog hoger staan of hangen. Je noemt zelf nog een voordeel van een hooibak, daar heb je nl. geen last van stof in de ogen. Als de alpaca's in de bak gaan rommelen zal het stof onder in de bak belanden. Overigens ga ik ervan uit dat alpaca's een goede kwaliteit hooi voorgeschoteld krijgen, dus zonder stof. Echter dat is niet altijd te voorkomen.

Bianca
Door

Bianca

op 28 Jan 2016

Eén kleine baal hooi per 20 alpaca's? Die van mij eten aanzienlijk meer en zijn echt niet vet! Sommige mensen zullen op basis van deze informatie ook niet meer voeren en dus hun dieren tekort doen. Alpaca's moeten altijd onbeperkt beschikking hebben over ruwvoer. Alpaca's hebben niet veel nodig in vergelijking met andere herkauwers, maar ze leven niet van de lucht!

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 30 Jan 2016

Hoi Bianca, Die ervaring hebben wij en met ons meerdere alpaca houders. Als je 1 regel verder leest staat er "Hooi moet het gehele jaar door voorradig zijn voor de dieren" oftwel onbeperkt zoals jij het noemt. Ik heb niet het idee dat er iemand is die hun dieren tekort zou doen als ze er goed voor willen zorgen, ik heb eerder het idee dat een liefhebber 'te goed' zorgt voor de dieren. Daarnaast krijgen ze uiteraard meer voer zoals vitaminen- en eiwitbrok, grasmix en pulp, maar daarover is meer informatie te vinden in de https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/voeding/" target="_blank" rel="nofollow">kennisbank over voeding.

Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen