Hekwerk voor alpaca's.
13 oktober 2006 

Hekwerk voor alpaca's.

Geregeld krijgen we vragen over het soort hekwerk dat nodig is voor het houden van alpaca‘s.
Dit is terug te vinden in 1 van de nieuwsbrieven nadat je jezelf hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief. Zelfs de vraag of geen hekwerk ook mogelijk is wordt gesteld. En afhankelijk van de breedte en diepte van de sloot is het mogelijk alpaca’s te houden zonder dat er een omheining aanwezig is. Zo worden alpaca’s ook wel gehouden want het is een kuddedier en zal nooit in z’n eentje op stap gaan en weglopen van de kudde. Tenzij de gehele kudde het op een lopen zet om wat voor reden dan ook is een omheining bij aanwezigheid van een sloot niet nodig.
Maar een omheining wordt niet alleen geplaatst om de alpaca’s binnen te houden, maar ook om natuurlijke vijanden buiten te houden. Denk maar eens aan een vos die een pas geboren alpaca wel lekker vindt. Of een hond die uitgelaten achter de beestjes aan zit te rennen voor de lol. Het is dus verstandig een hekwerk van ongeveer 1,4 meter hoog te plaatsen met niet al te grote mazen waar de alpaca zijn/haar kop door kan steken. Een schrikdraadje wordt hier en daar ook nog wel toegepast, maar als de alpaca een volle vacht draagt zal dit geen enkel effect hebben want de alpaca voelt de elektrische schokken dan niet. Zelf geven we de voorkeur aan harmonicagaas.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen