Atresie in het rectum
09 juni 2014 

Atresie in het rectum

Atresie betekent het ontbreken van een natuurlijke opening. Dit kan voorkomen in de darmen, maar ook bij de anus. Een enkele keer komt dit voor bij dieren, vaak een afwijking bij de geboorte. Een pas geboren veulen zal binnen 2 uur drinken bij moeder. De eerste dag kan alles normaal verlopen, maar bij een atresie zal dus geen ontlasting uitgescheiden worden waardoor de maag van een veulen vol raakt en boller wordt. Hierdoor zal het veulen minder of niet meer gaan drinken bij moeder, depressief worden en zonder ingrijpen hieraan kunnen sterven. Een atresie is operatief te verhelpen.

Soms bestaat er ook een gedeeltelijke atresie waarbij de uitgang niet geheel is afgesloten maar waarbij een zeer klein gaatje aanwezig blijkt te zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in het rectum, het laatste gedeelte van de dikke darm. Vanaf de buitenkant is dus niets vreemds te zien, de opening van de anus ziet er gewoon uit. Maar de ontlasting die eruit komt lijkt op een dun sliertje. Wanneer het veulen meer voeding gaat verwerken zal de kleine opening niet voldoende zijn om de ontlasting af te voeren. Bij het ontdekken van deze vernauwing is het mogelijk om met een thermometer te voelen of dit zich in het rectum bevindt. Soms kan je voorzichtig door drukken om de opening iets op te rekken. Doe dit met een beetje glijmiddel aan het uiteinde van de thermometer. Wanneer dit lukt kan je het ook proberen met een kleine tube microlax, de uiteinde hiervan is iets breder. Bij het geven van de microlax zie je gelijk of er meer ontlasting is achter gebleven dat niet door de vernauwde opening heeft kunnen komen. Zie ook het artikel over meconium bij alpaca’s.

Controleer dus altijd of een veulen zijn/haar ontlasting kwijt kan en in welke vorm dit naar buiten komt. Bij twijfel goed de conditie van het veulen in de gaten houden of een veearts waarschuwen.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen