Meconium bij alpaca's
04 juni 2014 

Meconium bij alpaca's

De eerste ontlasting van een pasgeboren veulen wordt meconium genoemd. Een donker gekleurde harde/kleverige pasta. Binnen 18 tot 24 uur moet een cria zijn/haar eerste ontlasting kwijt zijn. Voor een gezonde cria hoeft dit geen probleem te zijn. Als de cria met regelmaat (om 2 uur) staat te drinken bij moeder en 6 tot 8 keer per dag staat te urineren dan lijkt het gezond.
We willen graag zien dat het meconium eruit komt, vaak missen we net deze bezigheid. Zolang het meconium binnen blijft zal dit negatief werken op de inname van biest bij de moeder. Immers op een gegeven moment is het buikje vol en zal de cria minder gaan drinken bij moeder. De activiteit neemt af en de cria zal slaperig en depressief worden. Zonder voeding zal de gezondheid van een pasgeboren veulen snel achteruit gaan. Een verstopping kan zelfs het leven kosten.

Hoe weet je nu of het meconium eruit is?

Drie zaken zijn van belang om te controleren:

  • Eetlust; wanneer de afgifte stopt, stopt ook de inname. Drinkt de cria met regelmaat? (om de 2 uren)
  • Activiteit; rent ze vrolijk rond in het weiland? Dan is ze waarschijnlijk OK.
  • Houding; is ze nieuwsgierig, kijkt ze helder en staat de cria fier rechtop, dan is het goed.

Twijfel je over 1 of meerdere bovenstaande punten? Geef dan niet gelijk een clisma om persdrang op te wekken om zo het meconium naar buiten te krijgen. Probeer eerst met een thermometer om te kijken of je weerstand voelt wanneer je die in de anus van de cria drukt (gebruik hierbij een glijmiddel, dit wekt tevens de persdrang op). Wanneer dit zo is en er plakt een donker, bijna zwart, gekleurde substantie aan de thermometer dan is dit waarschijnlijk meconium. Wanneer dit zo is 18 uur na de geboorte is het verstandig een clisma te geven (zie hoe dit gedaan wordt in het filmpje hieronder).
Wanneer er een geelachtige massa aan de thermometer plakt dan is dit reeds de normale ontlasting dat ontstaat door inname van biest en melk. Een clisma toedienen is NIET meer nodig!

Je ziet sommige veulens een paar uur na de geboorte al flink persen om de eerste ontlasting kwijt te raken. Dit kan zoveel energie kosten dat de cria’s beginnen te wankelen of zelfs omvallen. Het lukt ze niet om de meconium eruit te persen. Dan kan je al een microlax geven om er zeker van te zijn dat het eruit is. Daarna kan het diertje weer genoeg melk opnemen van moeder, de verstopping is weg en verdere ontlasting vindt makkelijk de uitgang.

Met name te vroeg geboren veulens hebben te weinig energie en kracht om het meconium eruit te persen. Houd deze categorie extra goed in de gaten en help zo nodig door een clisma te geven.

microlax

Als clisma kan je handwarm water met een klein beetje zeep gebruiken, maar makkelijker is microlax. Gewoon bij de drogist verkrijgbaar en heeft een laxerende werking. Binnen 1 minuut na inbrengen verdwijnt het meconium. Zie filmpje hieronder.

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening.“Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen