Navelstreng ontsmetten: sprayen of dippen?
18 augustus 2015 

Navelstreng ontsmetten: sprayen of dippen?

Navelstreng ontsmetten.

Als een veulen geboren wordt scheurt de navelstreng los van de nageboorte. Er is dan een open verbinding naar de buikholte en dus een toegangspoort voor bacteriën, daar schuilt het gevaar. In een droge en schone omgeving of als een merrie buiten haar veulen krijgt, hoeft dit geen probleem te zijn. Als het veulen vervolgens voldoende biest opneemt, zal de eigen afweer voldoende zijn om de enkele bacteriën die binnendringen te doden. De praktijk wil wel eens anders zijn. Door vocht en vruchtwater onder het veulen kan het aantal omgevingsbacteriën oplopen en vormen ze een gevaar. De navelstreng ontsmetten is dan zeer aan te bevelen.

Jodium doodt virussen en bacteriën en heeft een opdrogend effect. Er is een oplossing van 2 en van 5 procent in de handel. De 5%-oplossing is stroperiger en blijft beter aan de navelstreng hangen. Dippen in bijvoorbeeld een eierdopje geeft het beste effect, omdat de jodium dan ook binnen het omhulsel van de navelstreng kan trekken. Met sprayen wordt alleen de buitenkant ontsmet. Sprayen is altijd beter dan helemaal niet behandelen, maar dippen heeft de voorkeur. In de Cria-kit (verkrijgbaar in de Alpaca-Shop) zit standaard jodium en extra dipbekertjes.

Cria kit

Cria kit

Over de schrijver
Gert is mede oprichter van de Alpaca-Ranch. In maatschap met een broer heeft hij een akkerbouw- en tuinbouw- bedrijf. Gert is verantwoordelijk voor het akkerbouw gedeelte en verzorgt hij dagelijks de alpaca's. Verder neemt Gert de werkzaamheden voor de website en webshop voor zijn rekening. “Op zoek naar wat extra inkomsten naast het landbouwbedrijf stuitte ik op het fokken van alpaca’s. Op dat moment werden er nog maar 10.000 alpaca’s in Europa gehouden terwijl de vraag groeiende is. Een goede investering voor de toekomst dacht ik. Wanneer gericht gefokt wordt op kwaliteit is met de alpacafokkerij een leuke verdienste te behalen. Daarnaast kom je door dit bijzondere dier in aanraking met andere mensen. De verscheidenheid aan sociale contacten die je opdoet maakt het totaal plaatje levendig.”
Reactie plaatsen

Zoek binnen onze artikelen