Overig

In het tablad 'Overig' komen artikelen te staan die niet overeenkomen met de andere categorieën, maar interessant genoeg om in de Alpaca Kennisbank geplaatst te worden.
Nadia
Door

Nadia

op 28 Apr 2021

Ik zag dat er in 2012 een artikel bestond over het niet-elektrisch scheren met een wolschaar. Kan ik daar nog aan geraken aub ? Groetjes Nadia

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 05 Jun 2021

Is waarschijnlijk een filmpje geweest van een workshop bij ons over de verwerking van wol op de peruaanse methode. Kijk maar eens bij de Video's.

Shana
Door

Shana

op 19 Dec 2020

Beste, Hoe gedragen alpaca's zich in een boomgaard (fruitbomen)? Is het nodig om rond de bomen een omheining te plaatsen? Kunnen alpaca's in een wei geplaatst worden met schapen?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 13 Jan 2021

Pas op voor afvallend fruit, dat ze er niet teveel van krijgen. Ze kunnen ook aan de bomen gaan knagen maar hoeft niet overal zo te zijn. Ze zullen iig de takken tot op een bepaalde hoogte gaan snoeien. Samen met schapen kan wel maar dan heb je ook meer kans op worm besmettingen en alpaca's kunnen voor bepaalde wormsoorten veel gevoeliger zijn. De voorkeur geeft om ze niet samen te laten lopen.

s heikamp
Door

s heikamp

op 11 Apr 2020

We hebben 3 alpacca's: 1 moeder met veulen (ca. 8 maand) en 1 ander veulen. Het veulen blijft maar bij moeder drinken, maar moeder krijgt over 2,5 maand opnieuw een veulentje. ik heb moeder en kind 1 week gescheiden gehouden (wel in naastgelegen weide en stal), heb ze na 1 week weer bij elkaar gedaan maar het veulen staat stiekum weer bij moeder te drinken. Wat kan ik het beste doen? Moeder was tijdens de scheiding best stressig. 1e vraag: mogen alpacca's aardappelschillen eten?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 21 Apr 2020

1 week verspenen heeft totaal geen zin. Zelfs als de dieren gescheiden zijn en elkaar nog wel kunnen zien zal het veulen na 3 maanden gewoon verder drinken bij moeder. Minimaal 6 maanden scheiden. Intussen kan de moeder dan haar nieuwe veulen groot brengen. Zelfs als het 1e veulen een jaar is en weer bij de kudde merries loopt moet je in de gaten houden of ze niet stiekem weer bij moeder gaat drinken. Aardappelschillen NIET geven aan alpaca's!

Jean Pierre
Door

Jean Pierre

op 18 Jul 2019

Beste, telkens na het scheren hebben onze alpacas heel veel last van vliegen en dazen. Is hier iets tegen te doen?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 12 Aug 2019

Zelf hebben we een dazenval opgehangen, dat neemt een gedeelte van de populatie weg maar uiteraard niet alles. Het heeft niets met scheren te maken maar met het seizoen dat de dazen tevoorschijn komen.

Isabelle Hauduyse
Door

Isabelle Hauduyse

op 23 Jan 2019

Onze alpaca is zich precies aan het verslikken. Kunnen wij hier iets tegen doen?

Marieke Boogert
Door

Marieke Boogert

op 31 Jan 2019

Klein beetje water op de brokken, zodat ze net wat zachter zijn

Isabelle Hauduyse
Door

Isabelle Hauduyse

op 24 Sep 2018

Geachte, Sedert eind augustus hebben wij twee mannelijke alpaca's. Sedert kort spuwt de jongste naar de andere wanneer ik eten breng. Die andere durft dan niet meer komen eten en verliest dan zijn deel van de maaltijd. Het is zelfs zo dat hij daar de hele tijd blijft staan en niets wil eten, zelfs als ik het in twee porties verdeel. Ik maak mij zorgen om de tweede alpaca. Vanavond wou ik binnen komen en spuwde hij naar mij. Ik weet niet of het toeval was en dit voor de andere alpaca bedoeld was of dat hij dit effectief naar mij deed. Ik heb wel zacht getoond dat ik dit niet leuk vond. Is dat goed of wat kan ik doen in deze situatie? Hij wil duidelijk de baas spelen. Ze springen soms ook al spelend tegen elkaar op en draaien rond elkaar. Ik denk dat zoiets normaal is hé. Ik maak me vooral zorgen om dat spuwen. Hopelijk weet U hier raad mee. Alvast bedankt!! Mvg, Isabelle Hauduyse

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 24 Sep 2018

Het spugen tijdens het eten is heel normaal, dan doen alle alpaca's. Daarom is het ook van belang bij een grotere groep alpaca's om iedereen minimaal 0,5 meter voergoot te geven zodat ze er wel bij kunnen om te eten. Een andere mogelijkheid is (vooral bij kleinere kuddes) om elke alpaca zijn eigen bakje te geven met genoeg ruimte ertussen om elkaar niet in de weg te lopen, ze kunnen immers niet op 2 plekken tegelijk zijn. Als je denkt dat een alpaca de baas over jou wil zijn moet je hem duidelijk maken dat jij de baas bent. Het is goed dat je minimaal 2 alpaca's hebt genomen omdat het een kuddedier is. Het was beter geweest om 3 alpaca's te nemen omdat er altijd een hiërarchie is binnen een kudde, dus er is altijd 1 de baas. Met twee alpaca's is dus 1 de pineut, bij 3 alpaca's hebben de andere 2 alpaca's nog wat meer aan elkaar.\ Geen zorgen om het spugen, ze willen alleen laten zien wie de baas is. Komen ze wel uit dezelfde kudde?

Dirk Bal
Door

Dirk Bal

op 12 Dec 2015

Beste mensen,Even een vraagje uit Noord Holland wij hebben een paar Alpaca's die de hele dag lekker buiten lopen, en ook droog kunnen staan onder een groot afdak van ca 30². Mijn vraag is of het verstandig is om daglichtlampen aan te brengen en zo ja welke. Hebben jullie daar ervaring mee. Met vriendelijke groet,Dirk Bal

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 12 Dec 2015

Hallo Dirk,Waarom zou je daglichtlampen willen aanbrengen? Dieren hebben toch ook een dag en nacht ritme?

Reactie plaatsen