Bokito en het berserk male syndrome

Bokito vs alpaca's

Bokito, een mannetjes gorilla in diergaarde Blijdorp te Rotterdam heeft tijdens zijn ontsnapping 4 slachtoffers gemaakt. Het gedrag van Bokito is toe te schrijven aan het feit dat hij met de fles is groot gebracht. Na te zijn verstoten door zijn moeder hebben verzorgers de taak op zich genomen. Bokito is dus opgegroeid tussen de mensen. Door een zeer intensief contact met mensen heeft hij een speciale band met ze gekregen waardoor Bokito denkt dat de mens een soortgenoot is. Een aap begint steeds ruiger en wilder te spelen naarmate hij/zij ouder wordt. Vooral mannetjes apen kunnen steeds onhandelbaarder worden. Dit gedrag zal zich steeds verder ontwikkelen waardoor de aap gemener en gevaarlijker wordt. Dit wordt ook wel het Berserk Male Syndrome (BMS) genoemd.

Hieronder ziet u een fragment van de ontsnapping in Blijdorp.De vraag is nu of we dit gedrag kunnen toerekenen aan Bokito, zijn verzorgers of aan het slachtoffer. Meer uitleg hierover geeft dhr. Frank Rietkerk, coördinator bij het fokprogramma van gorilla's van Europese dierentuinen, tijdens een uitzending van Nova.Het is duidelijk geworden dat de flesvoeding voor een groot deel bepalend is geweest voor het gedrag dat Bokito nu vertoond. Het BMS komt niet alleen voor bij apen, de meeste mannelijke dieren die met de fles zijn groot gebracht kunnen in meer of mindere mate dit gedrag vertonen. Een ander voorbeeld; BMS bij alpaca's. Een alpaca is net als de lama en dromedaris familie van de kameelachtigen.

alpaca

De alpaca wordt gefokt om zijn wol waarvan de kwaliteit vergelijkbaar is met cashmere en mohair. Alpaca's fascineren door hun vriendelijk voorkomen, ze zijn teder, intelligent en gevoelig, daarbij laten ze zich gemakkelijk iets aanleren.

Zeker wanneer ze met de fles zijn groot gebracht. Maar ook hier kan hetzelfde gedrag vertoond worden als bij Bokito. Een volwassen alpacahengst, door mensen gevoed en groot gebracht, kan agressief en gevaarlijk worden. Dit is te voorkomen door niet 'te close' te worden met deze dieren.

 

Hieronder staan een aantal foto's van een Australisch jongentje dat met een nog niet volwassen alpacahengstje rugby speelt. Op het eerste gezicht lijkt dit leuk maar wanneer de hengst volwassen is zal het levensgevaarlijk voor het jongentje worden om bij hem in de buurt te zijn, net als bij Bokito. In beide gevallen zal het dier vaak de dupe worden wanneer het verkeerd afloopt.

BMS bij alpacas alpacarugby2 alpacarugby3 alpacarugbyfles

 

Reactie plaatsen