Hulp bij alpaca dekking

Dekkingen bij alpaca's kan op verschillende manieren toegepast worden. Of er hulp nodig is bij dekkingen wordt in onderstaande video uitgelegd.

 

Bjorn leijssen
Door

Bjorn leijssen

op 25 Jun 2021

Beste gert, Ik heb afgelopen winter een andere hengst aangeschaft om een andere kleur te introduceren en een andere bloedlijn. Hij is een jaar of 5 en heeft al meerdere nakomelingen op de wereld gezet . Mijn andere hengst was meteen scherp bij de merries zeg maar , maar deze (lijkt) ze links te laten liggen .of het moet een nacht liefhebber zijn ?! Hoe kan ik de merries contreren op dracht of de hengst wat allerter krijgen ?

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 28 Jun 2021

Hoi, sommige hengsten hoeven maar 1x te ruiken en ze weten al dat een merrie drachtig is. Ik kan dan alleen maar zeggen leer je hengst kennen. Als hij echt niet actief is kan je proberen een andere hengst naast hem te laten dekken. Vaak denken ze dan ook nu wil ik ook. Verder moet je de hengsten niet in de buurt van de merries hebben staan. Als ze alleen tijdens het dekken daar mogen komen weten ze het precies als het weer zover is. Als je het hebt over een nachtliefhebben betekent dat dan dat je de hengst er continu bij hebt lopen? Want juist dan heb je geen controle. Als je al aan paddock mating doet dan na een week eruit en een paar weken later weer bij de merries laten om te zien wat er gebeurt.

Raes Ronny
Door

Raes Ronny

op 03 Jul 2016

Mogen de merrie en de hangt elkaar nog zien als ze apart staan of niet

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 20 Aug 2016

Dat mag zeker. Als je maar 1 hengst en 1 merrie hebt moeten ze elkaar zelfs zien. De hengst zal wel vaak bij het hek langs lopen. Mooier is om een grotere kudden te hebben. De alpaca is een echte kuddedier wat dat betreft.

Charels Hof (Vera Schouppe )
Door

Charels Hof (Vera Schouppe )

op 01 Jun 2016

Goeie dag, Ik heb 1 mery in de groep die niet blij is met de anwezigheid van de Hengst in de groep. Ze maakt steeds van die scherpe geluiden als hij in haar aanwezigheid komt. Alsook blijft hij enkel haar achtervolgen. In het begin deed ze dat niet. Moet ik nu enkel voor haar de Hengst op een andere wei zetten waar ze elkaar nog kunnen zien? Zij is ook de enige tot hiertoe die niet zwanger geraakt alhoewel de hengst haar gedekt heeft. Is het ook zo dat de hengst de merrie niet meer dekt van zodra ze zwanger is? Grtjs Vera Schouppe

Gert Joling
Door

Gert Joling

op 23 Jun 2016

Hallo Charels, We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: "Nooit hengsten en merries bij elkaar laten lopen". Ook een drachtige merrie kan haar veulen verliezen als de hengst continue achter haar aan blijft jagen. Als een merrie drachtig is zal ze gaan spugen naar de hengst ten teken dat ze niets van hem wilt weten. Maar een hengst zal blijven proberen en dit geeft veel stress voor de merrie.

Reactie plaatsen