Alpaca toch maar NIET verkopen ?
Niets is veranderlijker dan een mens !
Afgelopen weekend hebben we de workshop “Wolanalyse” bij ons op het bedrijf gehad met Kim Lauko van het AAFT (Australian Alpaca Fibre Testing) uit Australië. Naar aanleiding van een presentatie op de Alpaca Conferentie in Madrid vorig jaar hebben wij toen meer monsters opgestuurd naar Australië. Binnen afzienbare tijd krijg je dan een uitgebreid verslag thuis gestuurd met daarin veel informatie wat betreft de wolkwaliteiten van je kudde. Om eerlijk te zijn een beter rapport dan we gewend zijn van Yocom-McColl uit Amerika.
Aangezien het belangrijk is de beschikbare data te kunnen begrijpen is een uitleg via een workshop wel aan te raden. Ook wij worden weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Vaak willen we allerlei aspecten in de fokkerij tegelijk verbeteren. Te denken valt aan:
– de stand van de benen
– type hoofd
– crimp in de vacht
– fijnheid van de vezel
– uniformiteit, dus een zo klein mogelijke afwijking op het gemiddelde
Je kunt nog -tig punten benoemen, maar je kunt niet alles in 1 keer veranderen! Je moet je focussen op 1 of 2 aspecten. Het snelst boek je resultaat met aspecten waarvan de vererving het grootst is. Wat betreft de wolkwaliteiten zijn dit de fijnheid (fibre diameter) en de afwijking op de fijnheid (variation of FD). Voor de kenners onder ons dus de micron en SD (standard deviation).
Ook voor de commerciële industrie zijn dit de twee belangrijkste aspecten. Zij hebben het liefst een zo fijn mogelijke vacht met zo weinig mogelijk groffe vezels. Voor de industrie is crimp helemaal niet belangrijk. Vaak gaan crimp en fijnheid wel samen maar je hebt ook dieren die een zeer lage micron hebben zonder crimp. Dit zullen geen alpaca’s zijn die op een show in de prijzen zullen vallen. Maar als je uiteindelijk voor de wolindustrie wilt gaan produceren zul je nu moeten selecteren op die 2 kwaliteiten (lage micron en lage SD).
Vanwaar nu de titel van dit nieuwsbericht?
Op de show in Hapert hadden wij een merrieveulen in de ring staan dat niet in de prijzen is gevallen. We wisten dat er qua crimp betere dieren rond lopen, maar de fijnheid en het type dier beviel ons wel. Dus toch maar een gokje wagen op de show, geen resultaat. Het duurt nog een jaar voordat ze gedekt kan worden dus hadden we haar inmiddels in de verkoop staan voor weinig geld. De eerste vachten zijn meestal van de beste kwaliteit. Nu we de resultaten van de wolanalyse binnen hebben blijkt dit dier van ultrafijne kwaliteit te zijn. 17.0 micron, 22.5%30 micron, oftewel 100% comfort factor (CF). Dat er niet zoveel crimp in de vacht zat hadden we al wel gezien maar om de fijnheid te zien/voelen is een kunst op zich. Dat laat ik dan ook graag aan Margreet over aangezien mijn vingers een te dikke laag eelt hebben om die paar milimeter verschil te voelen.
Meten is weten. Nu de getallen zichtbaar worden door de analyse hebben we toch maar besloten deze alpaca aan te houden, dus toch maar niet verkopen.
Ultrafine betekent vachten met een micron kleiner dan 19 en een comfort factor van 100%. In Australië koopt AAFT deze vachten in. AAFT is de grootste woltester van Autralië met jaarlijks meer dan 30.000 woltesten van alpaca’s. 4 jaar geleden zijn ze begonnen met de inkoop van ultrafijne wol. Toen konden ze niet meer dan 60 kg bijelkaar krijgen. Afgelopen jaar was dit opgelopen tot 120 kg. Dit lijkt niet veel in een land als Australië. Het mag dus duidelijk zijn dat de fijnheid van de alpaca’s nog sterk verbeterd dient te worden.
Door te selecteren op micron en SD is het mogelijk je kudde te verbeteren op fijnheid en uniformiteit. Daarbij kunnen gegevens van wolanalyses niet ontbreken. Als professionele fokker stel je jezelf een doel te bereiken. Door gefocust te blijven moet dat lukken. Inmiddels hebben wij ons eerste doel bereikt door een gezonde kudde op te bouwen door met name te letten op een bepaalde lichaamsbouw. Nu kunnen we ons richten op de fijnheid en uniformiteit van de vachten. We werken nu samen met Ambersun, een grote fokker uit Australië. Zij staan bekend om hun ultrafijne vachten en zeer bekende bloedlijnen zoals Jolimont Warrior. Aangezien door het AAFT nogmaals is duidelijk gemaakt dat Ambersun tot de top fokkers behoort wat betreft de lage micron en lage SD in hun kudde zijn we ervan overtuigd hierin een goede partner gevonden te hebben.