Page content

FAQ

Raadpleeg hieronder de meest gestelde vragen of ga naar het Alpaca-Forum voor nog meer discussies. Wij staan daar samen met de andere Alpaca liefhebbers voor je klaar om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Des te meer deelnemers op het forum, des te meer meningen waaruit je een oplossing voor je probleem kunt zoeken dat jou het beste past.

Uiteraard mag je ook onderaan deze lijst van ‘veel gestelde vragen’ je vraag plaatsen.

Kom je er toch niet uit of heb je een persoonlijke vraag voor ons die niet geschikt is voor het forum? Gebruik dan het contactformulier op deze website. Probeer je vraag zo specifiek mogelijk te maken zodat wij je snel kunnen helpen.

Veel gestelde vragen

Ze zijn nauw verwant aan elkaar. Ze zijn beide van de groep bekend als de 'new world camelids' waaronder ook de vicugna en de guanaco behoren. De vicugna en de guanaco zijn de wilde soorten en de alpaca en de lama de gedomesticeerde soorten van deze kameelachtigen. Pas sinds 2001 is door DNA onderzoek bekend dat de alpaca niet van de lama afstamt maar van haar verwilderde soort de vicugna en ze wordt sindsdien ook aangeduid als Vicugna pacos.

Voor de eerste 2 alpaca's 1000 m², elke alpaca die erbij komt 500 m² extra. Om te kunnen verweiden is het beter niet meer dan 20-30 alpaca's per hectare te houden.

In principe kunnen alpaca's het gehele jaar buiten blijven, dit gebeurt ook in Zuid-Amerika. Maar wij Europeanen zijn vaak wat bezorgder over onze dieren waardoor we toch vaak onderdak regelen. Een alpaca kan hier droog hooi en brokken eten. De ruimte die zij nodig heeft is ongeveer 2 vierkante meter per dier. Het dak moet ongeveer 2 meter hoog zijn. Wanneer de schuur dicht is aan 3 kanten hebben de alpaca's voldoende beschutting tegen slecht, regenachtig en koud weer. Gebruik voor de opslag van hooi bakken op de grond en geen ruiven aan de wand. Het eten op ooghoogte is geen natuurlijk gedrag, in het hooggebergte van Peru staan ook geen bomen of struiken. Voor de brokken zijn voer-/dakgoten aan de wand, ongeveer een halve meter van de grond, ideaal.

Nee, een alpaca is een kuddedier en heeft soortgenoten nodig om mee te communiceren. Minimaal 2 alpaca's maar in de rangorde is er dan 1 altijd de baas, beter is dus een kudde van 3 alpaca's.

Voornamelijk gras en goede kwaliteit hooi. Vers water natuurlijk niet vergeten. Alpaca's eten kleine hoeveelheden van een variatie aan planten. Verder zijn er alpaca brokken op de markt die voorzien in hun dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Een belangrijk aspect moet in de gaten gehouden worden, namelijk verandering in de voersamenstelling moet zeer geleidelijk gebeuren om zo de micro-organismen in de magen de tijd te geven voor een verandering.

Ja, alhoewel ze niet gericht naar mensen spugen, tenzij ze in het nauw gedreven worden of hun veulens worden belaagd. Spugen wordt normaal toegepast als rangordemechanisme tussen alpaca's onderling.

Alpaca's zijn nieuwsgierig, teder, intelligent en gevoelig. Daarbij laten ze zich gemakkelijk iets aanleren. Drachtige merries kunnen iets kribbig zijn.

Absoluut niet, het is veilig in hun omgeving. Ze bijten en schoppen niet gericht. Ze hebben niet de tanden, hoorns of hoeven om serieuze verwondingen aan te brengen.

Met een goede verzorging en een uitgebalanceerde voeding zal je weinig last hebben van ziekten e.d. Aan een gedragswisseling kan je zien of een alpaca iets mankeert. Het is dan wel zaak om direct maatregelen te nemen.

Een alpaca zal uit nieuwsgierigheid naar je toe komen, maar zal altijd een vluchtweg achter de hand houden. Wanneer er respect is en het dier in zijn/haar waarde gelaten wordt krijgen ze snel vertrouwen in de mens.

Nee, een hengst kan je beter niet continu bij de merrie laten lopen. Een dominante hengst wil altijd wel dekken en kan zo de dracht van een merrie verbreken. Niet alleen door de diepe penetratie maar ook door stress bij de merrie. Beter is te beginnen met 2 of 3 alpaca's van hetzelfde geslacht of in combinatie met ruintjes (gecastreerde hengsten).

In principe wel. Let wel op extra wormbesmetting en zorg dat de voederplaatsen gescheiden zijn. Niet elk dier heeft hetzelfde nodig. Als fokker geven wij hier niet de voorkeur aan. Alpaca's worden vaak in schaapskuddes gehouden om vossen op afstand te houden.

Dit is geheel afhankelijk van de kwaliteit van het dier. Grofweg is er een verschil tussen hobbydieren en dieren met goede fokkwaliteiten. De prijs van merries voor de hobbymarkt ligt tussen de 2000 en 4000 euro en voor de fokkerij al snel boven de 6000 euro en ver daarboven. Dekhengsten voor de hobbymarkt kosten tussen de 3000 en 5000 euro en voor de fokkerij 10, 20, 30 duizend of veel meer!

NB dit zijn geen richtprijzen. Sommige dieren worden veel goedkoper aangeboden, andere veel duurder. Vraag altijd naar de papieren!

Ze kunnen 20 tot 25 jaar oud worden.

Alpaca's kunnen een lichtgewicht backpack dragen, maar voor zwaardere bagage wordt de iets grotere lama gebruikt.

Nee, op dit moment is registratie niet verplicht. Het is wel verstandig ze te chippen. Zelf registreren we onze alpaca's bij het AZVD in Duitsland.

Ja, om gezondheidsredenen is het belangrijk een alpaca jaarlijks te scheren. Zo kunt u veel problemen voorkomen zoals o.a. hittestress (vruchtbaarheid), huidziekten, achterstand in groei, wolkwaliteit en hygiëne.

Alpacawol staat bekend om de zachte vezel. Alpacawol is waterafstotend, thermoregulerend en sterker dan andere wolsoorten. Verder is het gewild om de verscheidenheid aan kleuren. Thuisspinners zijn er dol op. Alpacawol wordt verwerkt in kwalitatief hoogwaardige kledingstukken zoals maatpakken, jassen, rokken en sjaals. Truien van alpacawol zijn zacht, licht en warm. Ruwere vachten worden ook wel in autostoel hoezen of dekbedden verwerkt.

Merries zijn geslachtsrijp tussen de 12 en 18 maanden met een minimum gewicht van 45 kilogram. Hengsten kunnen seksuele interesse tonen vanaf een paar weken maar zijn dan nog niet vruchtbaar. Tussen 18 maanden en 3 jaar worden de hengsten geslachtsrijp. Op enkele uitzonderingen na die eerder of later zijn.

De dracht van alpaca's is gemiddeld 11,5 maand. Een draagtijd van meer dan een jaar is niet ongewoon.

1 veulen, tweelingen zijn mogelijk maar dit gebeurd zelden (1:10.000).

Comment Section

56 reacties op “FAQ


Door Sabine op 10 juni 2015

Tot welke leeftijd kan een merrie drachtig worden?


Door Gert Joling op 10 juni 2015

Normaal gesproken moet een merrie makkelijk tot haar 15e jaar drachtig kunnen zijn, uiteraard als ze nog in goede conditie verkeerd. Een collega in Amerika heeft inmiddels een alpaca die ouder dan 20 is en nog steeds jaarlijks een veulen geeft.


Door Van der have op 7 augustus 2015

Ik heb de hengst de merrie 18 dagen na de bevalling opnieuw laten dekken. Dekking ging goed en duurde een half uur. Ze staan nu weer apart. Over hoeveel dagen moet/ mag ik dat herhalen? En doe ik dat totdat de merrie gaat spugen?
Hoor graag.
Met vriendelijke groet, vd Have


Door Gert Joling op 7 augustus 2015

Je kan dat om de week herhalen. Als ze 3 keer heeft afgespuugd lijkt het goed te gaan met de dracht. Dan kan je op een later tijdstip desnoods nog een keer controleren of een scan doen.


Door Jackie op 16 november 2018

Waarom zo snel. 18 dagen na de bevalling… Vind ik niet kunnen.


Door Gert Joling op 19 november 2018

Hoi Jackie, het beste is om 14 dagen na de geboorte de hengst weer bij de merrie te doen als het een normale bevalling is geweest. Dan is ze het makkelijkst weer drachtig te krijgen. Het klinkt vlug maar dat valt wel mee, ze zijn overigens ook 11,5 maand drachtig. Als je te lang wacht kan je problemen krijgen door mislukte dekkingen en moet je dus steeds terug komen met de hengst. De eerste maanden groeit er nog haast niets in de merrie. De embryo gaat pas in de laatste maanden sterk groeien. Een merrie kan de groei zelfs reguleren onder zware omstandigheden, b.v. strenge winters. Mocht de merrie er niet aan toe zijn om alweer gedekt te worden dan zal ze dit ook aangeven door de hengst af te spugen of door weg te rennen. Pas als de merrie het wil wordt er gedekt.


Door Lizzy op 16 augustus 2015

Hoi,

Stel, ik wil een alpaca bedrijf beginnen.
Waar kan ik mijn wol en evt vlees kwijt? Is daar genoeg animo in?


Door Gert Joling op 17 augustus 2015

Hoi Lizzy,

Zoals in onze nieuwsbrieven is te lezen zal netwerken hierbij van groot belang zijn. Er is nog geen gezamenlijke proces vanuit een vereniging o.i.d. opgestart om de wol te laten verwerken. Je kunt zelf bedrijven benaderen binnen Europa die je wol kunnen verwerken. Er zijn slechts enkele fokkers die proberen vlees te vermarkten. Op dit moment kunnen de hobby hengstjes nog zo verkocht worden aan liefhebbers. Maar daarvoor moet je zelf actief zijn om een markt te benaderen.


Door Ismay Meewis op 23 november 2016

hoeveel levert goede alpacawol per kilo op?


Door Gert Joling op 23 november 2016

Geheel afhankelijk van de kwaliteit en met welke hoeveelheden je dit wilt gaan verkopen. Wij verkopen onze ruwe vachten voor ongeveer €40,- per kg. Deze zijn uiteraard al wel gesorteerd op kwaliteit. Met de B keuze doen wij op dit moment niets.


Door Hermans op 28 juli 2020

Onze alpacas hengsten lopen bij onze schapen is een paar maanden goed gegaan nu gaat ene hengst iedere avond ons schaap meisje echt plagen en bijten dit beestje durft al niet meer de stal in is er een oplossing ?
Hopelijk 🤔🤔🦙🐑


Door Gert Joling op 13 januari 2021

Uit elkaar halen. Is ook beter om wormbesmettingen tegen te gaan.


Door henk op 7 mei 2017

hoe scheer je een alpaca? (voor in mn werkstuk)



Door Henk op 27 november 2017

kunnen Alpaca,s gehouden worden op een Kinderboerderij met andere dieren. b.v. Koe, schapen, Geiten, Pony???


Door Gert Joling op 2 februari 2018

Hoi Henk,
Alles is mogelijk, maar de kans op wormbesmettingen is natuurlijk veel groter als je ze laat samen lopen met andere diersoorten, zeker met schapen en geiten omdat die last kunnen hebben van dezelfde wormbesmettingen en alpaca’s zijn toch iets gevoeliger hiervoor dan b.v. een schaap. Verder is het van belang dat een alpaca zijn eigen vitaminen en mineralen brok krijgt omdat de concentraties anders zijn dan van andere diersoorten. Je zult begrijpen dat het apart voeren en het dagelijks ruimen van de mest een vereiste is om een goede gezondheid te garanderen.


Door Astrid op 30 mei 2018

Hallo
kunnen cria’s die in november, / december /januari geboren worden ook gewoon 24 uur buiten verblijven.? Natuurlijk wel met een afdak om te schuilen.
Bedankt voor het beantwoorden.


Door Gert Joling op 31 mei 2018

Hoi Astrid,
Dit is uiteraard mogelijk, maar geheel afhankelijk van de temperatuur of ze een dekje nodig hebben, zeker bij natte en koude omstandigheden. Alpaca jackjes zijn verkrijgbaar in de Alpaca-Shop. Je zult zien dat veulens die zo laat in het jaar geboren worden een slechte groei hebben, als het is te plannen gaat de voorkeur uit om de veulens in het voorjaar/zomer geboren te laten worden.


Door Iris op 13 november 2018

Ik vraag me af of de risico’s op kinderboerderijen voor zwangere vrouwen (toxoplasmose, listeria, Chlamydophila) ook van toepassing zijn voor contact met apalca’s en aanwezig zijn in hun stal (buiten het lammerseizoen).


Door Gert Joling op 13 november 2018

Denk dat de risico’s niet veel anders zijn dan bij andere dieren. Gelukkig hebben alpaca’s niet zoveel last van allerlei ziekten. Uiteraard moet je als zwangere vrouw altijd voorzichtig zijn in dit soort situaties, juist tijdens het seizoen van afveulen.
Kon het niet laten bepaalde termen even vet te drukken om te benadrukken waar we het over hebben. Het zijn nl. wel alpaca’s en de jonkies zijn veulens en geen lammeren. 🙂


Door leonie op 22 november 2018

door wat word een Alpaca gegeten


Door Gert Joling op 22 november 2018

Alpaca’s worden gegeten door de mens. Maar als je de natuurlijke vijand van de alpaca bedoeld, dan is dat de poema.


Door Jennifer op 16 februari 2019

hoe lang blijven de jonge alpaca’s bij hun ouders?


Door Gert Joling op 26 maart 2019

Hoi Jennifer,
De veulens worden meestal verspeeld als ze 6 maanden zijn. Soms eerder als de moeder sterk vermagert omdat ze wordt leeg gezogen door het veulen terwijl ze op dat moment vaak al weer drachtig is wat ook veel energie kost. Er zijn ook fokkers die het veulen op een met natuurlijke manier laten verspenen. Dan geeft de merrie wel aan dat ze het veulen niet meer wil laten drinken. Dat kan bij 7 of 8 maanden zijn maar soms ook nog wel langer. Als het veulen wordt verspeeld moet het wel rond de 20-25 kg wegen.


Door Ilonka op 4 maart 2019

Hoi, ik vroeg me af of een vos een alpaca kan schaden. We wonen in de polder waar vossen de kippen wel eens te grazen nemen….


Door Gert Joling op 4 maart 2019

Het is eerder andersom. Alpaca’s worden in Australië b.v. gebruikt om vossen en dingo’s op afstand te houden van de schapen. Ze zullen de vossen afschrikken door met elkaar erop af te gaan. Zet ze dus gerust tussen de kippen, dan heb je geen last meer van vossen.


Door carmen op 28 maart 2019

hallo ik wil graag weten wat je allemaal nodig hebt om een alpaca te kunnen kopen.
(voor m’n werkstuk)


Door Gert Joling op 28 maart 2019

Hoi Carmen,

Makkelijk antwoord: centjes.
Je bedoeld waarschijnlijk wat heb ik allemaal nodig om het te onderhouden. Tja daar komt zoveel bij kijken wat je moet doen en is afhankelijk van wat je uiteindelijke doel is met het houden van alpaca’s.
Daarvoor hebben we een cursus ontwikkeld waarin je basiskennis leert over het houden van alpaca’s. Het boekwerk dat daarbij hoort bevat al meer dan 60 pagina’s, dus dat ga ik hier niet allemaal opnoemen.
Het belangrijkste is: genoeg weiland die je kunt opdelen in meerdere stukken. Water, hooi, alpacabrok als voeding. Schuilhok en veel liefde en geduld voor het dier.


Door Debbie op 1 april 2019

Hallo, ik wil graag weten hoe duur het is om een alpaca hengst te laten castreren.


Door Gert Joling op 1 april 2019

Geheel afhankelijk van de veearts die je hebt. Meestal ligt het tussen de 150 en 200 euro. Als er andere bedragen zijn horen we het graag.


Door Akke op 11 mei 2019

Waarom zijn de buitenste tanden van een alpaca scheermes gebogen ten opzichte van een schapen scheermes?


Door Gert Joling op 12 mei 2019

Hallo,
Dat zijn ze niet hoor, ziet er pricies hetzelfde uit alleen de onderkant heeft een verdikking. Kijk maar eens op de alpaca-shop. Hierdoor blijft er iets meer wol op het dier staan.
De messen met gebogen buitentanden zijn eigenlijk mohair messen, deze zijn er ook voor kameelachtigen waarbij weer de onderkant een verdikking heeft. Door de gebogen tanden kan je makkelijker het mes volgen tijdens het scheren zodat je minder laat staan of te weinig breedte van het mes benut.


Door lynn op 29 mei 2019

Hallo,
Vanaf hoe oud mag je een alpaca voor de eerste keer scheren?


Door Gert Joling op 30 mei 2019

Een alpaca moet in zijn/haar eerste levensjaar geschoren worden. Veulens die vroeg in het jaar zijn geboren wil men nog wel eens in augustus gaan scheren zodat de eerste vacht het jaar erop meer dichtheid krijgt waardoor de vachten ook schoner blijven. Een beetje afhankelijk van de snelle groei van een veulen worden die al geschoren als ze een paar maanden zijn. Wij hebben zelfs 1 geschoren op 6 weken. Dan is het vaak alleen het zadel dat wordt geschoren.


Door Denise op 9 juni 2019

Hoi hoi, ik ben een groot werkstuk aan het maken maar ik kan bijna nergens vinden hoeveel water een alpaca gemiddeld drinkt per dag. Weet u dat toevallig?


Door Gert Joling op 11 juni 2019

Hoi Denise,
Water opname is afhankelijk van heel veel factoren. B.v. al van het voedsel. Voedsel kan gegeten worden met 10% water maar ook met 80% water, dan zul je zien dat bij vers gras minder gedronken gaat worden. Andere factoren die invloed hebben op de opname van water zijn: lichaamsgewicht van het dier, activiteit van het dier, productiviteit van het dier dan kan je denken aan lacterende merries of niet, de omgevingsfactoren zijn van invloed. Er worden verschillende opnames vermeld b.v. in het complete alpaca book. Er wordt gesproken over 122 ml per kg lichaamsgewicht, een ander voorbeeld is 2 tot 3 keer meer dan de droge stof opname aan voedsel, of 3-8% van het lichaamsgewicht per dag maar dit kan oplopen tot 10-15% onder warme omstandigheden. Hieronder staat een tabel met alle mogelijkheden, dan zie je alle verschillende mogelijkheden.

wateropname alpaca


Door sofie op 11 november 2019

Leeft het dier in een speciale klimaat? Zo ja, aan welke klimaateisen moet het verblijf voldoen? is een vraag voor m’n werkstuk


Door Gert Joling op 2 april 2020

Nee hoor het dier kan alle klimaat soorten aan. Let er wel op dat het dier op tijd geschoren is voor het warme seizoen.


Door Monique van erp op 31 december 2019

Hoi, wij willen emigreren naar Spanje en daar alpacas houden. Waar wij naar toe willen gaan is het niet zo groen. Is dit wel verstandig met alpacas of kunnen we beter een groenere omgeving zoeken voor de alpacas?


Door Gert Joling op 2 april 2020

Ze houden van een lekker vers gras uiteraard. Je ziet ze wel op drogere stukken lopen maar dan moet je wel bijvoeren met goed hooi e.d.


Door Sjaan op 28 april 2020

Hallo,

Wij hebben meerder alpaca s en nu de hengst er bij lopen om te kijken of ze gedekt zijn. Nu tuft een merrie goed af maar de andere 2 niet maar de hengst doet er verder ook niks mee als we ze dicht bij elkaar doen ook niet. Nu heeft hij het op een merrie voorzien van bijna 1 jaar alleen die willen we nog niet gedekt hebben. Nu is mijn vraag. Moeten de merrie s. Perce afspuugen? Of ruikt de hengst dat ook dat hij ze gedekt heeft?


Door Gert Joling op 29 april 2020

Hallo,
Bepaalde dekhengsten kunnen het al snel door hebben dat een merrie drachtig is en zal niets doen. Wij zien ook liever dat een hengst wel probeert om zo de reactie van de merrie te zien. Het is beter om de hengst niet bij de merries in te laten lopen. Ter controle gewoon een kleine ruimte van maximaal 3 bij 3 meter waarbij je 1 merrie bij de hengst laat. Binnen een paar minuten is bekend hoe de situatie is.
Staat de hengst bij jullie misschien ook naast de merries in een weilandje normaal gesproken? Het is prima dat de hengst weet dat er merries zijn maar niet in de buurt laten. Als hij continu door het gaas al wordt bespuugd door de merries zal hij niet eens proberen. Uit het zicht is misschien nog beter om stress te voorkomen. Wel samen met een soortgenoot uiteraard anders op grote afstand van de merries.


Door cauwelier Diego op 18 juli 2021

wat plaats je dan bij de hengst? een gecastreerde hengst? zal hij deze niet lastig vallen?


Door Gert Joling op 18 juli 2021

Kan prima een ruin bij. Dehengsten zullen altijd een keer ruzie maken, hoort er gewoon bij om de rangorde te bepalen. Zet geen volwassen dekhengst bij een ruin van 1,5 jaar, laat de ruin eerst goed volgroeid zijn om weerstand te kunnen bieden


Door Val op 1 mei 2020

Beste,
Wij zouden twee merries willen kopen, geboren in 2008 en 2012. Momenteel zijn ze beiden drachtig. Hoeveel jaren kunnen wij ervan uit gaan dat deze merries nog drachtig kunnen worden, of bestaat er een hoger risico naar mate ze ouder worden?
Of denkt u dat deze leeftijd te oud is en kopen wij beter jongere merries? Alvast bedankt.


Door Gert Joling op 1 mei 2020

Je kan het op verschillende manieren bekijken. Het voordeel van een oudere merrie is dat ze al meerdere veulens heeft gehad en je ervan uit kan gaan dat het weinig problemen oplevert bij geboortes. Vraag dus wel even hoe het voorafgaand is gegaan en hoeveel veulens ze al heeft gehad. Als ze er maar 3 of 4 heeft gehad kan je je afvragen waarom zo weinig. Verder zijn oudere merries vaak goedkoper omdat ze een keer ruimte moeten maken voor jongere dieren. Een goede manier dus om mee te starten.
Eric Hoffman, de schrijver van The complete alpaca book, heeft een merrie van 20 jaar gehad en nog steeds gezond en drachtig. We merken wel dat de oudere dieren vaak wat langer mager blijven na de geboortes, soms slaan wij dan even een jaartje over om op adem te komen maar is niet noodzakelijk.
Het voordeel van jonge merries is dat je er langer van kunt genieten uitgaande dat ze gezond blijven. Het nadeel is dat ze vaak wat duurder zijn, je hebt nog maar weinig informatie over de vererving en bij een eerste veulen is het toch altijd afwachten of alles goed gaat.
Om te beginnen is het kopen van oudere merries dus helemaal niet zo’n verkeerd idee.


Door Frederik op 1 mei 2020

Ik wil 2 merries kopen van 12 jaar. Hoe lang zullen deze nog crias kunnen voortbrengen. Is het verstandig om merries te komen op deze leeftijd? Of beter jonge merries.. Geeft de bevalling problemen op oudere leeftijd?


Door Gert Joling op 1 mei 2020

Je hebt dezelfde vraag als de vorige vragensteller dus lees dat antwoord maar even.


Door Nina op 20 juni 2020

Hoi, een beetje rare vraag misschien, maar…komt ie: ik ben een voedselbos van 4000m2 aan het opzetten in de Auvergne, en vraag mij af of het verstandig/mogelijk zou zijn om bijv. 3 alpaca hengsten daar vrij te laten grazen (mijn sprookjesbeeld zouden ze de paden open houden..?). Tussen de bomen groeit een wilde natuurprairie. Gaan ze dan knagen aan de fruit- en notenbomen en/of de oogst opeten?
Alvast bedankt!


Door Gert Joling op 13 januari 2021

Fruit en noten bomen zijn funest en dodelijk voor alpaca’s. voor de rest gaan ze echt niet netjes op het pad blijven. Lijkt mij geen optie.


Door Lotte op 2 januari 2021

Vanaf welke leeftijd kan een alpaca spugen?


Door Gert Joling op 13 januari 2021

Goeie vraag. Nooit opgelet of veulens spugen. Denk dat ze eerst onderdanig zijn aan de oudere dieren en pas tussen 1 en 2 jaar een beetje beginnen.


Door cauwelier Diego op 18 juli 2021

mannetje bij 3 vrouwtjes gelaten, hij focust op één vrouwtje, eerst liep ze weg en tufte, daarna zit ze neer en laat het mannetje begaan, is dit oké?
Als ik het mannetje weer weg haal van de vrouwtjes, plaats ik er een rui bij, hij zal deze niet lastig vallen?


Door Gert Joling op 18 juli 2021

Ja hoor als de merrie gaat liggen is het ok. Beter is om een merrie bij de hengst te laten in een kleine dekruimte van 3 bij 3m ongeveer. spuugt de merrie dan erbij weg halen en de volgende merrie proberen. Niet de hengst bij de merries in een groot weiland laten en erbij weg lopen. dan weet je niet wat er gebeurt.


Door Bruno op 19 augustus 2021

Is het belangrijk om het gras niet te lang te laten in de wei waar de alpaca’s grazen? Moeten we af en toe maaien of mogen we het gewoon zo laten gedurende het hele jaar?


Door Gert Joling op 20 augustus 2021

Te lang gras vinden alpaca’s niet lekker. Als je het laat groeien wordt het stokkig en komen er zaden in. Als je alpaca’s er niet tegen kunnen eten zal ik het idd vaker gaan maaien. Dit kan al met een weilandbloter die de toplaag eraf maait. zo hou je het kort, fris en lekker voor de alpaca’s. Desnoods scherm je een stuk af om langer te laten groeien, dan maaien en hooien.

Plaats een reactie


*