Hooibak of hooiruif ?

Gedurende de wintermaanden is de hoeveelheid hooi die door de alpaca’s gegeten wordt meer dan tijdens de zomermaanden wanneer er vers gras te verkrijgen is. Alpaca’s zijn zeer efficiënt met de vertering en opname van hun voedsel in vergelijking tot runderen of paarden. Zo kunnen 20 alpaca’s volstaan met 1 baal hooi per dag van 25 kg wanneer de opname van gras minimaal is. Hooi moet het gehele jaar door voorradig zijn voor de dieren, dit is goed voor de spijsvertering.

Maar hoe bied je het hooi nu aan?

Je kunt gebruik maken van een hooibak of een hooiruif. Zie de afbeeldingen hieronder.

Je hebt een aantal voor- en nadelen bij beide typen voermethoden. Het grootste nadeel van een ruif is dat er veel meer gemorst wordt. Vaak krijgen de jonge veulens hooi in hun losse 1e jaars vachten waardoor die helemaal vernield worden door vuiligheid. Een voordeel is dat je binnen in de schuur maar weinig ruimte kwijt bent omdat het aan de muur hangt. Bij het gebruik van een hooibak wordt er haast niet gemorst. Je kan een hooibak ook mooi gebruiken om een schuur op te delen zodat er van weerszijden uit de bak gegeten kan worden.

Wat bepaalt nu de keuze van het voersysteem?

Je moet uit gaan van het natuurlijk gedrag van de alpaca. 90% van de alpaca populatie komt voor in zuid Amerika, vaak op een hoogte tussen 3000 en  5000 meter. De omstandigheden zijn zoals in onderstaande foto.

Op deze hoogte groeien geen bomen of struiken. Het natuurlijk gedrag van een alpaca is dus om de hele dag met de neus aan de grond te lopen grazen. Het eten uit een hooiruif met de nek omhoog is dus tegen natuurlijk. Met een hooibak kunnen alpaca’s eten in een natuurlijke houding en het minimaliseert het inademen van de hoeveelheid stof.

Indien gebruik gemaakt wordt van hooibakken buiten moet rekening gehouden worden dat het hooi vrij van de grond en niet wordt bloot gesteld aan regen of sneeuw, dit is om schimmel tegen te gaan. Daarvoor zijn meerdere systemen verkrijgbaar zoals hiernaast weergegeven.